שתף קטע נבחר

נשיא שוויץ על האשמות פרס: אנחנו ניטרליים

בברן אומרים כי הביקורת של הנשיא פרס על שוויץ, בעקבות הפגישה בין נשיאה לאחמדי-נג'אד, אינה מוצדקת. "אנחנו מדינה ניטרלית ואיננו לוקחים חלק באף ברית". במקביל, החליטו באיחוד האירופי להשתתף בוועידת דרבן 2 כמשקיפים

בשוויץ הודפים את הביקורת של נשיא המדינה, שמעון פרס, שמחה על אירוח ועידת דרבן 2 בג'נבה, בה משתתף נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד ועל הפגישה בין נשיאי איראן ושוויץ. נשיא שווייץ, הנס רודולף מרץ, אמר בצהריים (ב') כי הביקורת על פגישתו עם אחמדי-נג'אד אינה מוצדקת. "שווייץ היא מדינה נייטרלית ואינה לוקחת חלק באף ברית".

 

בהודעה שפרסמה ממשלת שווייץ נאמר כי מרץ ואחמדי-נג'אד דנו בגורלה של העיתונאית האמריקנית, רוקסנה סאברי, שנשפטה בטהרן לשמונה שנות מאסר בגין ריגול לטובת ארצות-הברית. נשיא שוויץ אמר במהלך הפגישה, שנמשכה כשעתיים וחצי, כי ניסה לרתום את עמיתו האיראני לשיחות כנות בנוגע למצב במזרח התיכון ובסוגיית זכויות האדם באיראן.


אחמדי-נג'אד ומזכ"ל האו"ם בג'נבה (צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר התייחס הנשיא פרס לוועידה בז'נבה ואמר כי "אני חש בושה שביום הזכרון לשואה ולגבורה נפתחת ועידה גזענית בז'נבה, שבה אורח הכבוד הוא אחמדי-נג'אד. זה אותו נשיא איראן הקורא להשמיד את ישראל ולמחוק אותה מהמפה. חייב להיות גבול גם לנייטרליות של שוויץ. האם אחמדי-נג'אד הוא תקוות העולם ופני העתיד?"

 

כמחאה על הפגישה, הורה שר החוץ אביגדור ליברמן לשגריר ישראל בשוויץ לחזור לארץ להתייעצויות. דובר משרד החוץ, יוסי לוי, הבהיר כי מדובר במחאה על התנהלות שוויץ כלפי "מכחיש השואה שהתבטא לא אחת על הצורך למחוק ישראל מהמפה".

 

בנוסף להחזרת השגריר, דווח בשוויץ כי ראש המשלחת הדיפלומטית השוויצרית לישראל, מוניקה שמוץ-קירגוז, זומנה ל"שיחה דחופה" במשרד החוץ, בה הובע בפניה חוסר הסיפוק של ישראל מפגישת נשיא שווייץ ואחמדי-נג'אד.

 

במקביל, לאחר דיונים רבים, הודיעה דוברת נציבת יחסי החוץ של האיחוד האירופי, כריסטין הומן, כי האיחוד ישתתף בוועידה כמשקיפה ובכך תשמור על "קוויה האדומים".

 "הצהרת הסיכום של הוועידה אינה אידאלית, אך היא תוצאה של התפשרות. נגיב בצורה הראויה לכל הצהרה לא מקובלת שתושמע במהלך הוועידה", אמרה הומן במסיבת עיתונאים ורמזה לנאומו של נשיא איראן.

 

מנגד, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הגן על זכות הקיום של כינוס האו"ם. "עכשיו הזמן להיאבק בגזענות", הכריז מזכ"ל האו"ם בפתח הוועידה - וקרא להיאבק בכל ביטוייה של התופעה, בכלל זה אנטישמיות ואיסלאמופוביה. "אני מצטער מאוד על כך שכמה מדינות בחרו לעמוד בצד. אני מקווה שהן לא יעשו זאת למשך זמן רב"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד ונשיא שוויץ. "ניטרליים"
צילום: AP
מומלצים