שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ, ארכיון מונוסון

ירושלים בתום המלחמה

כיצד נראתה עיר הבירה בתום מלחמת העצמאות? אנציקלופדיה ynet מציגה מסע נוסטלגי בצבע אל רחובות ירושלים של 1949

עם פתיחת חגיגות יום העצמאות ה-61 למדינת ישראל, אנציקלופדיה ynet מציגה סדרת כתבות חדשה בשם "אני הייתי שם בצבע" (בשיתוף ארכיון מונוסון), בהן נציג בלעדית סרטונים נבחרים ממכלול יצירתו התיעודית של הצלם פרד מונוסון.

 

ירושלים, 1949

לא תמיד הדבר ניכר לעינינו, אך נופי הערים, כמונו, נמצאים בתהליך מתמיד של שינוי. שכונת בתי הפאר של היום, תהפוך אולי למשכנות העוני של מחר, לאזור מגדלי המגורים רבי הקומות של מחרתיים, תהרס כליל לאחר מכן וכך הלאה. ואם הדבר נכון ככלל, נכון הוא במיוחד לגבי ירושלים אשר באלפי שנותיה שינתה את פניה כמה וכמה פעמים. 

 

עד כמה שונה למשל ירושלים של 1949 מעיר הבירה של ימינו? תשובה חלקית לשאלה זו ניתן למצוא בסרטון לפניכם, המציג כמה רגעים קפואים בזמן מרחובות ירושלים עם תום מלחמת העצמאות, אותם תיעד הצלם/נדבן האמריקאי פרד מונוסון בעת ביקורו בעיר. 

 

מזהים את אחת הדמויות המופיעות בסרטון? כתבו אלינו או פרסמו תגובה ושתפו את כולם.

 

הזווית האנציקלופדית

חזית ירושלים היתה אחת הקשות ביותר בקרבות מלחמת העצמאות ובמשך מרבית ימי המלחמה היתה העיר שרויה במצור הדוק. במהלך המלחמה הצליח צה"ל לפתוח מחדש את הדרך לירושלים (במספר מבצעים ותוך ספיגת אבידות קשות) והורחב שטחו של "פרוזדור ירושלים". כל הניסיונות לפרוץ לעיר העתיקה ולהסיר את המצור מעל הרובע היהודי עלו בתוהו, והרובע נכנע ב-28 במאי. בה בעת הצליח צה"ל להשתלט על שכונות פלסטיניות מחוץ לחומות העיר העתיקה, כמו שכונת קטמון. בתום המלחמה היתה ירושלים חצויה לשניים: עיר ערבית תחת שלטון ירדן במזרח ועיר יהודית במערב.

 

בהסכמי שביתת הנשק בין ישראל לירדן (23 במרס 1949) אשר סיימו את מלחמת העצמאות, נקבעו חילופי שטחים בין הצדדים, חידוש תנועת הרכבת לירושלים, חופש תנועה בכביש לטרון, גישה חופשית של ישראל להר הצופים ולמקומות הקדושים בעיר העתיקה בירושלים ועוד; אך רוב סעיפי ההסכם לא נשמרו.

לערך המלא  "ירושלים" - לחצו כאן .

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין) שיוקרן בקרוב בערוץ הראשון. מידע נוסף אודות הסרט.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 


פורסם לראשונה 27/04/2009 11:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיר הבירה לאחר המלחמה
פרד מונוסון
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים