שתף קטע נבחר

תפילת השכבה

לפני 20 שנה הגיע לראש המצעד האמריקני השיר מעורר המחלוקת של מדונה, "Like A Prayer". מה הרגיז כל כך את הוותיקן, איפה כוכבי הקליפ היום ומה הקשר ל"אמריקן איידול"?

קשה להאמין, אבל עברו 20 שנים תמימות מהרגע שבו הוכיחה מדונה שהיא יכולה לקום נגד אחד המוסדות בעלי ההשפעה הגדולה ביותר בעולם, הוותיקן, ולצאת מהקרב כשידה על העליונה. ב-22 באפריל 1989 הגיע "Like A Prayer", שיר הנושא באלבומה הרביעי של מדונה, לפסגת המצעד בארצות הברית. תוך חודש נמכר הסינגל במיליון עותקים, נתון שללא ספק זכה לסיוע בזכות השערורייה שנלוותה לקליפ שלו.

 

מדונה, שגדלה במשפחה קתולית (וזכתה לשם פרטי המנציח את מריה הבתולה), הצליחה מתחילת דרכה המוזיקלית ללחוץ על הנקודות הרגישות של ראשי הכנסייה. השילוב שלה בין מחוכים חושפניים וצלבים ענקיים, חמש שנים קודם לכן, זכה לעיקומי פה מצד ארגונים קתוליים, אבל זה היה כאין וכאפס לעומת הרעש שהוקם עם שחרור הקליפ ל"Like A Prayer".


מדונה. מה זה לעומת אמינם? (צילומים מתוך הקליפ)

 

את הקליפ ביימה מרי למברט, מי שביימה כבר את מדונה בקליפ של "Like A Virgin", שהזניק אותה לתהילה בינלאומית. התסריט של "Prayer" בהחלט לא היה התפריט הרגיל של מה ששודר ב-MTV עד אז. מה היה שם? אונס קבוצתי, שוטרים המתעמרים בשחור חף מפשע ואפילו, רחמנא ליצלן, נשיקה בין אישה לבנה לגבר שחור (מי היה מאמין שבן לאישה לבנה וגבר שחור יעמוד בראשות ארצות הברית תוך זמן קצר כל כך?)

 

המוסדות הקתוליים לא ידעו את נפשם. בין כל הדברים שהטרידו אותם היו ה"סטיגמטה" שמופיעה אצל מדונה (חורים בכפות הידיים המדמים את אלה של ישו) לאחר שהיא אוחזת בסכין, הצלבים הבוערים, הנשיקה של הזמרת לקדוש השחור ומעל לכל, מה שהם כינו "מצב אורגזמטי" ליד המזבח. הקליפ זכה לכינויים כמו "תועבה" ו"חילול הקודש".


לאון ומדונה. מי היה מאמין שבן של לבנה ושחור ינהל את ארה"ב?

 

הוותיקן הוקיע את הקליפ רשמית, ארגון קתולי איטלקי בשם פמיליה דומאני איים בתביעה משפטית נגד הזמרת, ובנוסף קראו קבוצות נוצריות פונדמנטליסטיות נוספות להחרים את חברת "פפסי". רק שלושה חודשים לפני כן חתמה מדונה עם חברת המשקאות חוזה על סך 5 מיליון דולר לקדם את מוצריה בסדרת פרסומות ובסיבוב הופעות בינלאומי. שני הצדדים הספיקו לממש רק חלק קטן מן העסקה: יום לפני שיצא הקליפ השערורייתי, עלתה פרסומת בה נראית מדונה צופה בסרטי ילדות בעוד ברקע מתנגן השיר "Like A Prayer". הפרסומת שודרה בזמן פרק של "משפחת קוסבי" וזכתה בהמשך ל-250 מיליון צופים.

 

לאחר שיצא הקליפ, הפכה פפסי מטרה להפגנות ואיומים על החרמות מצד חברות רבות, ביניהן ה-"American Family Association". בעקבות זאת החליטה החברה לעצור את הקמפיין בארצות הברית ולבטל את חוזה החסות על סיבוב ההופעות, למרות שהכסף נותר בכיסה של מדונה. אנשי "פפסי קנדה" החליטו, מצידם, לא להיכנע לאיומים ולהמשיך לשדר את הפרסומת.

 

עם חלוף השנים, חייבים להודות שאחרי קליפים מטרידים כמו "סטאן" של אמינם, "Smack My Bitch Up" של הפרודיג'י, וגם קליפים של מדונה עצמה ("Justify My Love" הארוטי ו"What It Feels Like For A Girl" האלים), הנועזות של "Like A Prayer" נעלמה כמעט. בדיעבד, נבחר הקליפ למקום השני במצעד 100 הקליפים הטובים ביותר שערך ערוץ VH1, כשלפניו רק "Thriller" של מייקל ג'קסון.

 

ומה קורה כיום עם האנשים שיצרו את השערוריה? מדונה ממשיכה לייצר כותרות כרגיל, מרי למברט מביימת סרט בכיכובו של וויליאם בולדווין, כוכב הקליפ לאון שיחק בסדרה "אוז" ובסרטו של פיפטי סנט "Get Rich Or Die Tryin", אבל מי שהכי שיחק אותה הוא הבסיסט שניגן בשיר: רנדי ג'קסון, הלא הוא השופט של "אמריקן איידול".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדונה. מצב אורגזמטי?
צילום: רויטרס
ג'קסון (משמאל). הבסיסט של הלהיט
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים