שתף קטע נבחר

נא להכיר: הבלוגר הישראלי הכי פופולרי במזה"ת

הוא תרגם את WordPress לערבית, ונהנה ממעמד שבלוגרים עבריים רבים היו מתקנאים בו. הכירו את רשיד ביידוסי, (כנראה) הבלוגר הישראלי הכי פופולרי בשפה הערבית

קשה להעריך מי הבלוגר הפופולרי בישראל, אבל רשיד ביידוסי, ערבי-ישראלי הכותב בלוג בערבית, בהחלט ניצב בין הפופולרים שבהם. כ-9,000 איש מנויים על הבלוג שלו דרך RSS, ויש לו 15,000 קוראים שונים מדי יום, לדבריו. כך או אחרת, במונחים ישראליים, מדובר בהצלחה.

 

ביידוסי (30), תושב כפר קרע שליד חדרה, עוסק בבלוג שלו בנושאים טכנולוגיה ואינטרנט, צילום, עיצוב, ביקורת חברתית, אקטואליה ועוד. בפוסט האחרון שלו, הוא  נותן עצות לשימוש מנומס יותר ברשת. לא צריך לדבר ערבית בשביל להבין שהוא ממליץ שם לשלוח מיילים המוניים ב-BCC בלבד - עצה שרלווטית לכל השפות.

 

כל פוסט (פרסום בבלוג) אצלו זוכה לעשרות תגובות, מהקוראים מהעולם הערבי שרובם מגיעים מערב הסעודית (45 אחוזים מהגולשים), וממצרים (כ-10 אחוזים), הוא מספר. 

 

בראיון ל-ynet הוא אומר שהפילוח הזה נובע ככל הנראה מכך שאלו המדינות הגדולות באזור שיש בהן חיבור אינטרנט מהיר. הגולשים הישראלים דוברי הערבית, לדבריו, מהווים כ-6-7 אחוזים מהקוראים שלו. מרבית הגולשים שלו, הוא מספר, מגיעים אליו מגוגל, בין השאר בחיפוש של המילה "בלוג" בערבית, שם מופיע הבלוג שלו כתוצאה ראשונה. חמישית מהקוראים שלו הם קהל קבוע שחוזר כשהוא מעדכן.

 

ממשפטים לבלוגים

לפני עשור למד ביידוסי משפטים באוניברסיטת תל אביב עם מלגת הצטיינות, ולאחר מכן עסק בעריכת דין בתחום ההוצאה לפועל. "לא הרגשתי סיפוק מהעבודה הזו", אומר ביידוסי. בשלב מסוים, החליט להיות עצמאי ולעבור לרשת כאשר בערך לפני שלוש שנים פרש לחלוטין ממקצוע עריכת הדין. כיום הוא מעצב ובונה אתרים עצמאי, ובונה בעיקר בלוגים בתוכנת Wordpress החופשית. 

 

במקביל ללימודיו החל ביידוסי להשתמש באינטרנט, ועם הזמן למד בעצמו תכנות בסיסי. הוא נעזר גם בפורומים ברשת, ובשנת 2005 פתח את הבלוג שלו, לאחר שתרגם לערבית את תוכנת Wordpress (שהייתה זמינה באנגלית ובשפות נוספות), וכן תירגם תבניות עיצוב שונות.

 

מרבית הלקוחות שלו מגיעים אף הם מאזור המפרץ, ורובם אנשים פרטיים שרוצים לפתוח בלוגים ולא חברות גדולות. אקדמאים, למשל מעדיפים בלוג רשמי ושם מתחם משלהם "כי זה נראה יותר רציני", הוא אומר.

 

עוד מציין ביידוסי את מוסר התשלומים הגבוה של לקוחותיו מעבר לגבול, שבלי לפגוש אותו או להכיר אותו משלמים בזמן באמצעות Paypal או שירותים מקוונים אחרים. הם מגיעים אליו, בין השאר מהמלצות של חברים ומחיפוש באינטרנט, "אם אתה מקום ראשון באינטרנט, זה מעיד על משהו", הוא מספר על האמון שניתן בו.

 

פוליטיקה? לא, תודה

ערב הסעודית ומצריים מוגדרות שתיהן כאויבות האינטרנט על ידי ארגון עיתונאים ללא גבולות, בגלל הגבלה וצנזורה על בלוגים, וכן לעיתים מעצרים של בלוגים שכותבים נגד השלטון.

 

"יש צנזורה לאתרים שפוגעים ברגשי הדת בלי קשר לאיזו דת זו. והייתה תקופה שהייתה חסימה למשל של סקייפ כי זה פגע בהכנסות של חברות התקשורת", אומר ביידוסי, "ויש גם חסימה של בלוגים, אם נניח שיש בלוג שמנסה לקדם אידאולוגיה שונה מזו של הרשויות".

 

עוד הוא אומר כי הצנזורה לא זהה לרמה של סין, אבל קיימת, וכי השלטונות מגיעים להבנה כי יהיה קשה להם להמשיך ולצנזר.

 

"אפשר לפתוח חשבון בפייסבוק, ביוטיוב, בבלוג אחר אז אי אפשר כל הזמן לחסום", הוא אמר, "יש חסימה רק במדיה שיש בה ביקורת גסה ועקבית, לא סתם אם כותבים פוסט ביקורת אחד. זה לא ככה. רק במצבים ממש קיצוניים".

 

ביידוסי אומר, עם זאת, שהבלוג שלו מעולם לא צונזר במדינות הללו. "הבלוג שלי אף פעם לא התעסק בפוליטיקה", הוא מציין, "בגלל שזה לא מעניין אותי". גם הלקוחות שלו, עבורם הוא מקים בלוגים, לא נתקלו בצנזורה. "יש מודעות לנושא, והם מנסים לא לכתוב על דברים שעלולים להסב להם בעיות".

 

המלחמה שלמטה

תרבות הטוקבקים בבלוג של ביידוסי, היא די נימוסית ורגועה, הוא מספר, ולא מקללים אותו שם. במקרים מסויימים הוא נאלץ למחוק, אבל זה לא שכיח לדבריו.

 

"לא כמו ב-ynet", הוא צוחק, "אתה מתחיל לקרוא, למעלה יש כתבה, ולמטה יש מלחמה".

 

לעשות משהו שאוהבים

בשל ריבוי הנושאים, ביידוסי מתכנן לפצל את הבלוג שלו למספר בלוגים בנושאים שונים, ויחד עם הכתיבה ועבודת התחזוקה של הבלוגים של הלקוחות שלו זה לוקח 16 שעות מחייו.

 

ועדיין משאיר לו זמן לקורא בלוגים בעצמו - בעיקר כאלה העוסקים במחשוב וב-WordPress. הוא קורא קבוע של חנית כהן, Life Hacker - אתר באנגלית לטיפים שונים, Daily blog tips - טיפים לניהול בלוגים. ו-Smashing Magazine, המיועד אף הוא לבעלי אתרים.

 

למה להשקיע כל כך הרבה זמן? "אם אני לא אוהב משהו", אומר ביידוסי על העולם ממנו יצא, "אז אני אף פעם לא אצליח בו. אם אני רוצה להצליח במשהו, אני חייב לאהוב אותו. ואם אני מתעסק עם משהו שאני אוהב 16 שעות זה עדיף על פני משהו שנעשה מתוך כורח... הבנתי שיש לי את הסיפוק בבלוג ובאינטרנט בכלל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים