שתף קטע נבחר

צה"ל על תקיפת המנהרות: לא נישאר אדישים

"טפטופי" הקסאם ופצצות המרגמה הובילו לתקיפות של חיל האוויר. גורמי צבא מסבירים: "זה מסר ברור לארגוני הטרור שנגיב לכל ירי". הם מעריכים כי בחמאס ינסו לשמור על שקט יחסי. התושבים לא צופים מלחמה בקרוב, ומצפים בעיקר להמשך המיגון. "אי-אפשר להשאיר את האנשים במתח תמידי"

"תקיפת המנהרות בסוף השבוע היא מסר ברור לארגוני הטרור ברצועת עזה שישראל תגיב לכל ירי ולא תישאר אדישה". כך הסבירו אמש (שבת) גורמי צבא בשיחה עם ynet את ההחלטה לתקוף בסוף השבוע חמש מנהרות להברחת אמצעי לחימה, בתגובה לירי רקטת קסאם ומספר פצצות מרגמה. בצה"ל מעריכים שאין מדובר בתחילת סיבוב אלימות חדש.

 

חמאס, כך מעריכים גורמי צבא, מעוניין להוריד פרופיל בתקופה הקרובה על רקע תוצאות מבצע "עופרת יצוקה", ולהתמקד בניסיון לשקם עצמו, ולחדש את מלאי אמצעי הלחימה. "זה לא אומר שלא יהיו פה ושם ניסיונות שונים להוציא לפועל פיגועים כאלו ואחרים, גם סביב גדר נגד חיילי צה"ל, לאו דווקא של חמאס, אלא של ארגונים אחרים, אבל לא נראה עליית מדרגה מתמשכת בתקופה הקרובה", ציינו, "יש לזכור שלעתים אירועים אלה הם פועל יוצא של מאבקי כוח פנימיים בין הארגונים ברצועת עזה".


בור שנפער בעקבות התקיפה (צילום: AFP)

 

לאחר "עופרת יצוקה", דיברו בצה"ל על תגובה קשה על כל הפרה של הרגיעה. בפועל נזהרו מאוד. קצין בכיר הסביר כי האצבע על ההדק תלויה בגורמים רבים, לרוב לא רק במגרש הצבאי. "כעת, ניתן לומר שיש התייצבות מסוימת במצב", המשיכו הגורמים, "הפרות לא מקובלות, יהיו אשר יהיו, ואנו נגיב בהתאם. פעם מנהרות, פעם יעד אחר, שברור מאליו שהתגובה אינה מידתית לירי פצצת מרגמה. זה המסר ואם צריך יהיה להרחיב את התגובה - אנו יודעים לעשות זאת היטב".  

לאחר שקט של שבוע, פגעה ביום חמישי רקטת קסאם בשטח פתוח סמוך לאחד הקיבוצים במועצה האזורית אשכול. איש לא נפגע, ולא נגרם נזק. אתמול בבוקר נפלו שתי פצצות מרגמה בתחומי המועצה האזורית שער הנגב מבלי שמערכת ההתרעה "צבע אדום" הופעלה. גם במקרים אלה לא דווח על נפגעים או נזק. בעקבות כך, תקפו מטוסי חיל-האוויר לראשונה מזה חודש וחצי שלוש מנהרות הברחה בדרום רצועת עזה. גורמי רפואה ברצועת עזה דיווחו כי שתי גופות נמצאו באחת המנהרות.

 

ביישובי הנגב המערבי נערכים לכל תרחיש. "הממשלה קיבלה החלטה שתתקוף בעקבות כל ירי מרגמות או רקטות. האם ה-'טפטוף' הזה יוביל להסלמה, כן או לא, קשה לדעת", אמר ראש המועצה האזורית אשכול, חיים ילין. "אנחנו מתרגלים ומתכוננים גם לתרחישים הגרועים ביותר. כאשר אנחנו יורים חזרה זה בסדר כתגובה אך זה לא מוביל להפסקת אש. צריך מדיניות. לפעמים למילה יש יותר כוח מהפגז".

 

בכל הנוגע לתושבי הנגב המערבי, נראה כי אצלם שוררת בעיקר אדישות. התושבים מנומנמים, לא צופים מלחמה בעתיד הקרוב ובעיקר - משתדלים לא לעסוק יותר מדי בנושא הרקטות כי "למה לחפור בזה עכשיו, כשרגוע יחסית".

 

ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר, נשמע מוטרד יותר. לדבריו, כל מי שחי בצל ההתחמשות ההולכת וגוברת ברצועת עזה, צריך לדעת שאלה הם החיים בעוטף עזה.

"אין שום סיבה להניח שהירי ייפסק. לא הגענו לשום הסכם ולא הכרענו את האויבים שם. הירי הוא איום אסטרטגי שילווה אותנו בשנים הבאות", אמר שוסטר וציין כי העובדה שהממשלה טרם איישה תפקידים מרכזיים כמו מנכ"ל משרד ראש הממשלה - מקשה מאוד על המשך פיתוח וחיזוק עוטף עזה.

 

"הבעיה הגדולה כרגע היא כיצד לשמור על דריכות התושבים כפי שהיה בזמן 'עופרת יצוקה'", סיפר קב"ט המועצה האזורית שער הנגב, יואב פלד. "אי-אפשר להשאיר את האנשים במתח תמידי, לכן אנחנו עושים תרגולות מדי פעם על-מנת לשמור את האנשים בתוך המסגרת. אנו שומרים את האנשים על אש קטנה כדי שיהיה להם יותר שקט". לדברי פלד, המועצה מנסה להאיץ את הטיפול בנושא חדרי הביטחון ליישובים שעדיין אין להם.


פורסם לראשונה 02/05/2009 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקפה ברפיח
צילום: רויטרס
צילום: זאב טרכטמן
צריך מדיניות. ילין
צילום: זאב טרכטמן
צילום: אמיר כהן
שוסטר. הירי יימשך
צילום: אמיר כהן
מומלצים