שתף קטע נבחר

שנה בתפקיד: מדבדב הביא סגנון חדש לקרמלין

דמיטרי מדבדב מכהן כבר שנה בתפקיד נשיא רוסיה, ולמרות שקודמו רב-העוצמה לא פינה את הבמה לחלוטין, ניכר הבדל באופן שבה מנוהלת רוסיה. פרשנים מציינים כי מדבדב נוהג בצורה ריכוזית פחות מאשר פוטין ומקבל החלטות בצורה פרגמטית יותר

שנה לאחר שנכנס דמיטרי מדבדב לתפקידו כנשיא רוסיה, נראה שהנשיא החדש הביא עימו סגנון ניהולי חדש לקרמלין מאשר זה של קודמו ולדימיר פוטין - אך פרשנים מתקשים לקבוע אם מדובר בשינוי של ממש.

 

מדבדב נכנס לקרמלין ב-7 במאי 2008 - לאחר שנבחר כנשיא בעקבות הודעת התמיכה של הנשיא היוצא פוטין. פוטין התמנה לתפקיד ראש ממשלתו, ושני האישים הכריזו כי ימשלו ברוסיה "בצוותא". מאז, מצבה של מערכת היחסים בין שני האישים נבחנה בקפידה. "הם שותפים טובים, המחזיקים בדעות משותפות בנוגע לעתידה של רוסיה - אך השניים באים מרקע שונה, ונבדלים באופיים ובהשקפותיהם על דרך הניהול הנכונה", אמר פקיד ממשל רוסי, בהתייחסו לדיווחים שנפוצו בחודשים האחרונים על קרע בין השניים.

 

ההבדל החיצוני בין הפרקליט לשעבר בן ה-43 המכהן כנשיא רוסיה לבין סוכן הקג"ב לשעבר בן ה-56 ובעל עיני הפלדה הוא מדהים. במהלך שתי כהונותיו, שבהן הפכה רוסיה לכוח משמעותי בזירה הבינלאומית, הפך פוטין את הקרמלין למרכז החיים ברוסיה. הוא היה המחליט האחרון בכל שאלה, ואהב גם להשפיע על חייהם של אזרחים מן השורה. "הנשיא אחראי לכל דבר ברוסיה", אמר פוטין באחד מנאומיו הראשונים כנשיא.


מדבדב ופוטין עושים סקי בסוצ'י. הבדל חיצוני מדהים (צילום: AFP)

 

פחות אמוציונלי

ואולם מדבדב יצא מנקודת התחלה שונה. "מערכת שבה הקרמלין מחליט על הכל אינה אידיאלית", אמר פעם בכינוס של מושלים - בניגוד ברור לסגנונו האימפריאלי של פוטין. מדבדב, שמתמודד עתה עם המשבר הכלכלי החמור ביותר שידעה רוסיה זה עשור, מפגין נכונות מועטה לכפות את עמדותיו על שריו, ונוהג באמוציונליות פחותה מאשר קודמו. במקום שפתו הציורית של פוטין, הוא דובר בשפה משפטית יבשה.

 

דברים שבתקופתו של פוטין היו בלתי-נתפסים החלו לקרות. שרים בקבינט של מדבדב החלו להתקוטט ולהתעמת על סוגיות שעליהן השמיעו מדבדב ופוטין את עמדותיהם. באופן מפתיע, איש עדיין לא פוטר. "פוטין הוא צאר רוסי אמיתי, שמאמין שבלי התערבותו, העולם יעצור מלכת", אמר פרשן מקורב לקרמלין. "מדבדב הוא יותר טיפוס של מנהל שמאמין במערכת", הוסיף.

 

בניגוד לפוטין, שמאבקיו בבדלנים הצ'צ'נים ובאוליגרכים בעלי השאיפות הפוליטיות היו מלאי רגש -נראה שמדבדב מקבל החלטות בצורה פרגמטית יותר. פוטין התנודד בין שני הקטבים - מצד אחד אימץ אל ליבו את נשיא ארה"ב הקודם ג'ורג' בוש ומצד שני גינה את וושינגטון שלטענתו רצתה לשלוט בעולם. מנגד, מדבדב נראה מאופק בהרבה כאשר נפגש עם נשיא ארה"ב הנוכחי ברק אובמה, שעימו הוא מתעתד "ללחוץ על כפתור האתחול" ולאפס את היחסים המעורערים.


מדבדב עם ברק אובמה לפני כחודש. נראה יותר מאופק (צילום: AP)

 

בשנתו הראשונה של מדבדב בתפקיד נרשמה ירידה משמעותית ברטוריקה הלאומנית והקיצונית היוצאת מהקרמלין. למרות זאת, תנועות הנוער התומכות בקרמלין, שהבהילו את הליברלים הרוסים עם מפגני הפטריוטיות האגרסיביים שלהן, עדיין כאן. "מדבדב הוא אדם פוסט-סובייטי, שבניגוד לפוטין, לא סובל מזכרונות רעים על ההשפלה הטמונה בקריסת האמפריה הקומוניסטית", אמר הפרשן. הוא גם קרא להעניק לארגונים לא-ממשלתיים, שתחת כהונתו של קודמו הואשמו בפעילות חתרנית, סמכויות גדולות יותר.

 

האם צפויים שינויים נוספים?

פוטין הרגיש בבית כשנשא נאומים בפני הצמרת הצבאית ובביקוריו על סיפונם של מטוסי קרב וצוללות גרעיניות. מדבדב מרגיש בבית מול המחשב הנייד שלו. "חירות עדיפה על העדר חירות", אמר בנאום שנשא לפני הבחירות לנשיאות, והזכיר נושא שהפך לטאבו בתקופת כהונתו של פוטין. האם ההבדלים בסגנון הניהול של השניים מאותתים על כך שמדבדב עתיד לזנוח את "דרכו של פוטין", שלטענת מתנגדיו נועדה לרוצץ את הדמוקרטיה במדינה - או שמא מדובר בנסיונו של מדבדב לשנות במעט את האיזון ב"ממשל

המשותף" של השניים? הדעות בנושא זה חלוקות.

 

"מדבדב זקוק נואשות לבסיס הכוח האישי שלו - והוא חייב לגייס תומכים בכל פינה", אמר אלכסיי מוכין מהמרכז למידע פוליטי. אבל פרשנים אחרים סבורים שהשינוי שעשה מדבדב בסגנון הניהול זכה לאישורו של פוטין. "העובדה שפוטין בחר במדבדב כמחליפו העידה כי הוא מוכן לשנות את סגנונו הפוליטי", אמר בוריס מקרנקו ממכון המחקר INSOR. "אנחנו עדים עתה לליברליזציה מתונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבדב. מרגיש בבית מול הלפטופ
צילום: AFP
פוטין. שפה ציורית
צילום: AFP
מומלצים