שתף קטע נבחר

ישראל: דו"ח האו"ם מגמתי, הקשיבו רק לחמאס

במשרד החוץ מגיבים בזעם לדו"ח ועדת הבדיקה, שמינה מזכ"ל האו"ם בעקבות הירי על מתקני אונר"א ב"עופרת יצוקה". בין השאר נטען כי האו"ם התעלם לחלוטין מהתפקיד שמילא חמאס. בדבריו הלילה עם חשיפת הדו"ח המלא, צפוי המזכ"ל באן לרכך את הטענות ולהבהיר כי לא תהיה חקירה נוספת

כעס בירושלים על דו"ח ועדת הבדיקה של האו"ם, שתוקף את צה"ל בעקבות הירי לעבר מתקני אונר"א במהלך "עופרת יצוקה".

 

ישראל דוחה את הביקורת וקובעת כי רוח הדו"ח ולשונו הינם "מגמתיים, בלתי מאוזנים בעליל ומתעלמים מהעובדות, כפי שהוצגו בפני הוועדה. הוועדה מעדיפה את עמדות החמאס, ארגון טרור רצחני, ובכך מטעה את הציבור בעולם". בימים האחרונים שוחחו בעניין שר החוץ ליברמן ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון, שמינה את הוועדה ויפרסם הערב את ממצאיה באופן רשמי.     

 

משרד החוץ מזכיר כי מיד לאחר סיום המבצע, ביצעה ישראל תחקירים עצמאיים של הפגיעה במתקני האו"ם. "המסקנות הוכיחו מעל לכל ספק כי לא בוצע ירי מכוון של צה"ל. הטרוריסטים של החמאס, לא רק שאינם מקיימים תחקירים שכאלה - אלא הם גם מונעים באלימות ובזריעת פחד מתושבי עזה מלהציג את האמת כהווייתה. בכך הם מוליכים שולל את החוקרים, את האו"ם ואת דעת הקהל".

 

"כפי שציין המזכ"ל במכתבו", נמסר בהודעה, "במהלך עבודתה נפגשה הוועדה עם הצוות הישראלי, ששיתף עימה פעולה באופן מלא ובשקיפות והציג בפניה חומר מודיעיני, לרבות סרטים, תצלומי אוויר, עדויות וחומר אחר. כל אלה לא באו לידי ביטוי בדו"ח". אף שאין בדו"ח אזכורים לפשעי מלחמה מצידה של ישראל, בירושלים קובלים על ההתעלמות המוחלטת של ועדת הבדיקה מירי הקסאם לעבר יישובי הנגב המערבי במשך שמונה שנים תמימות.

 

"כארגון טרור בחר חמאס למקם את זירת הלחימה בתוך שטח בנוי וצפוף אוכלוסין, ובכך לא רק שתקף במתכוון אזרחים ישראלים, אלא גם סיכן את חיי האזרחים הפלסטינים והשתמש בהם כמגן אנושי באופן ציני ומניפולטיבי", ממשיך משרד החוץ בהודעתו. "צה"ל נקט שורה של אמצעים על מנת להימנע מפגיעה במתקנים ובכלי רכב השייכים לאו"ם ולארגונים בינלאומיים אחרים. מתקנים אלה סומנו מראש על מפות הקרב, והמפקדים והחיילים תודרכו בהתאם טרם ובמהלך המבצע.

 

"תמוהה העובדה כי הדו"ח אינו מטיל כל אחריות על ארגון החמאס, שמיקם את מתקניו ושלח את אנשיו להתעמת עם צה"ל בסמוך למתקני האו"ם. מצער כי דפוס לחימה זה ואחריות החמאס לפגיעות בישראל ובאזרחים פלסטינים כאחד לא זכו להתייחסות הראויה מצידם של כותבי הדו"ח".

 

לסיכום מבהירה ישראל כי "על האו"ם מוטלת החובה להפיק לקחים משלו ביחס לדרכים באמצעותן עליו להתמודד עם מציאות מורכבת, בה ארגון טרור פועל בקרבת מתקניו ללא הבחנה ובאופן המסכן את פעילותו. אנו מצפים מהאו"ם למעשים ואמירות ברורות בהקשר זה". 

 

באן ירכך המסר: "אזרחי ישראל סבלו מירי רקטות"

בינתיים נראה כי מאמצי ישראל לריכוך הדו"ח נושאים פרי, ובמסיבת העיתונאים שבה ייחשף הלילה הדו"ח המלא, צפוי באן לומר כי "מבחינתי כמזכ"ל האו"ם, אין פתח לתביעות משפטיות נוספות, ואיני מתכוון לתבוע חקירה נוספת". כך מצטטים מקורות ישראלים בניו-יורק, מתוך דברי המזכ"ל, שאותם הוא עתיד להקריא, ב-1:00 בלילה שעון ישראל.

 

"אין לדברים שפורסמו מעמד משפטי מחייב", יאמר המזכ"ל. "לא מדובר בוועדה שיפוטית שבחנה את הפגיעה במוסדות האו"ם. מבחינתי כמזכ"ל האום, אין הדו"ח הזה מספק פתח לתביעות משפטיות נוספות. אני לא מתכוון לתבוע חקירה נוספת".

 

עוד לדברי המקורות, צפוי המזכ"ל להוסיף לדו"ח את ההקשר הפוליטי-משפטי הכולל: "אזרחי ישראל בדרום המדינה סבלו תקופה ארוכה מירי רקטות אינטנסיבי - ועובדה זאת צריכה להילקח בחשבון. לשני הצדדים, לפלסטינים וגם לישראל, יש זכות לחיות בשלום ובביטחון", יאמר.

 

המקורות הישראלים הבהירו שהמזכ"ל באן צפוי לשבח את ישראל של שיתוף הפעולה בהכנת הדו"ח, בפותחה בפני הוועדה דלתות המידע שברשותה ולא הסתירה מהם דבר. לדבריהם, מזכ"ל האו"ם מודע לחולשה המשפטית של הדו"ח, המבוסס על עדויות שמיעה מאזרחים פלסטינים

ומפלסטינים שעבדו באונר"א, אל מול טענות שעמדו בישראל במבחן תחקירים מסודרים של הצבא. "אין ספק שהנוסח של דברי מזכ"ל האו"ם ירכך את הטענות חסרות הבסיס לפגיעה מכוונת", הבהירו הגורמים בניו-יורק.

 

מנכ"ל משרד החוץ יוסי גל שב היום מניו-יורק, לאחר שנועד בסוגיה זאת עם מזכ"ל האו"ם ועם אנשיו. במשרד החוץ אמרו "שאם אכן זאת רוח הדברים שיישא מזכ"ל האו"ם הלילה, הרי שיש בכך משום לחיצת יד אמיצה לישראל מצדו ועידוד למאבק הישראלי בטרור". גורמים בכירים הוסיפו "שמרוח דברי המזכ"ל באן הצפויים, עולה שהוא שומט למעשה את השטיח מתחת לדו"ח הבעייתי ומוציא לו את הרוח מהמפרשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיחות עם המזכ"ל: ליברמן
צילום: AFP
פגיעה במתחם אונר"א
צילום: AP
מומלצים