שתף קטע נבחר

ברקת מציע 13 אלף דירות לערבים. הבנייה תחכה

תוכנית המתאר החדשה של ירושלים פותחה עוד בתקופת אולמרט ולופוליאנסקי, אך ראש העיר הנוכחי הוסיף לה שינויים: פיתוח מזרח העיר עד 2030. במועצת העיר סבורים כי הפתרון לא מהיר דיו: "חייבים לפתוח את השסתום לפני שיהיה פיצוץ גדול"

לראשונה זה 42 שנה לירושלים תהיה תוכנית מעודכנת המקדמת בניית עשרות אלפי דירות חדשות במזרח העיר. התוכנית, שתנחה ותתווה את פיתוח העיר בעשרות השנים הבאות, פותחה בתקופת כהונתם של ראשי העיר הקודמים, אהוד אולמרט ואורי לופוליאנסקי, ותוכננה על-ידי 25 אדריכלים ומהנדסים. ראש העיר הנוכחי, ניר ברקת, הורה לערוך שינויים בתכנית בהתאם לראיית עולמו ובמרכזם: תוספת של 13,550 יחידות דיור במזרח העיר.

 

ההערכה היא שכשליש מ-60 אלף בתי המגורים במזרח העיר נבנו ללא היתרים. השינויים שמציע ברקת בתכנית המתאר יספקו פתרון חלקי לבעיה, אך יש הטוענים כי מדובר במשימה לא פשוטה. לפי התוכנית, עד שנת 2030 יהיו כ-10,000 יחידות דיור זמינות לבנייה במזרח העיר, רובן בשכונות המרוחקות ממרכז העיר המזרחית.

 

"המבחן הוא לא התוכנית התיאורטית, אלא היכולת לממש אותה", אמר ל-ynet חיים ארליך, רכז פיתוח המדיניות של עמותת "עיר עמים". "הסיכוי שהתכניות ימומשו נמוכים מאוד, משום שיש שלושה תנאים הכרחיים על מנת לעשות כן: תשתיות ביוב, כבישים מוסדרים ומבני ציבור, בהם בתי ספר". לדבריו, כבר היום חסרות במזרח העיר כ-1,500 כיתות לימוד, אין מערכת ביוב ראויה וגם תשתיות הכביש אינן עומדות בקריטריונים.

  

ארליך מסביר כי הדרך היחידה לעמוד בתנאי התשתית הדרושה היא להקציב מאות מיליוני שקלים. "קשה לראות כיצד התכנית תצא הפועל, גם אם ברקת ירצה מאוד להשיג את התקציבים הנדרשים", הוא קובע. בעיה נוספת שעולה מתכנית המתאר כפי שפורסמה, מתן מענה לגידול הטבעי הגבוה של הפלסטינים המתגוררים במזרח העיר.  


הריסת בית לא חוקי במזרח ירושלים (צילום ארכיון: AFP)

 

"כיום, תושבי מזרח העיר מהווים כ-33 אחוזים מכלל תושבי ירושלים, ולפי ההערכות בשנת 2030 הם כבר יהיו קרוב ל-50 אחוזים. עד אז, מספר התושבים שיזדקקו לבתים חדשים יעלה בהרבה", מתריע ארליך. יתרה מזאת, הוא קובל על השכונות שנקבעו בתכנית המתאר שיזכו לפיתוח. "זו תכנית שהיעדים שלה הם יעדים ישראליים. זו לא תכנית שלוקחת בחשבון באופן אמיתי וכן את הצרכים של התושבים הפלסטינים".

  

"פחות מ-20 אחוזים מהתכניות לבנייה הן בלב ירושלים המזרחית. הרוב הוא בשוליים - בצפון או בדרום. אין זה מקרי שעיריית ירושלים ממקדת שם את רוב תכניות הבנייה שלה", מבהיר. "הצפון הוא אזור לא פלסטיני, יש שם הרבה אדמות פנויות ולישראל וליהודים אין שם כמעט אינטרסים ומקומות קדושים", מסביר נציג עמותת "עיר עמים". "מה יעשו התושבים עם הגידול הטבעי בשכונות האלה שהם לב ליבה של ירושלים המזרחית? עומדות בפניהם שתי אפשרויות: או להמשיך לבנות ללא רישיון, או לעזוב".

  

הרכז מעריך כי תושבי מזרח העיר לא יסכימו לעזוב בקלות את שכונותיהם, מכיוון שרובם מעדיפים לגור בסמוך למשפחותיהם. "קשה לי לראות את רובם עוזבים לבית חנינא, לשועפט, לג'בל מוכאבר או לצור באהר. כנראה שהם פשוט ימשיכו לבנות שם באופן לא מוסדר".

  

דרוש: פתרון זמני

על אף מגרעותיה, תכנית המתאר המתגבשת היא הראשונה שנעשתה למזרח העיר מאז איחוד ירושלים ב-1967 ואשר תאפשר לתושביה לבנות את בתיהם בצורה חוקית. כיום, מתקשים תושבי מזרח העיר לקבל היתרי בנייה, חרף העובדה שהאוכלוסייה גדלה ב-200 אלף נפשות. התוצאה היא בנייה בלתי-חוקית. רק לאחרונה עלו ירושלים וברקת לכותרות, בעקבות הריסת בתים בלתי-חוקיים בשכונת סילואן, אשר חממה את הגזרה בארץ ובעולם.

  

"הבעיה היא שהפתרונות שברקת מציע הם לטווח ארוך, בעוד שהבעיות כיום קיימות ובוערות", אמר ל-ynet מאיר מרגלית, חבר מועצת עיריית ירושלים מטעם מרצ, "אני מברך על כוונות ראש העיר, אני סומך עליו ומאמין שבתוך תוכו הוא רוצה להקל. אבל אי אפשר להגיד לאדם שביתו בוער: 'לקראת 2030, נשלח אליך את מכבי האש, אז תתאזר בסבלנות'. השאלה האמיתית היא: אם זו כוונתך, מדוע אינך עושה משהו לאלתר על מנת לאפשר לאנשים לחיות בכבוד?" שואל.

  

מרגלית הציע כמה אפשרויות שיוכלו להקל באופן מיידי על תושבי מזרח הבירה. "הגיע הזמן להלבין עבירות בנייה, לפחות במקומות שנבנו על שטח פרטי ולא על אדמה ציבורית. כמו כן, יש להקל על הוכחות בעלות. ראש העיר חייב להבין שמזרח ירושלים נמצאת על סף פיצוץ ושאנשים הגיעו לסף היכולת שלהם לסבול את מה שקורה שם. חייבים לפתוח איזה שסתום לפני שיהיה פיצוץ גדול.

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "השקעות בתשתית אכן צפויות בעלויות של מאות מיליוני שקלים והן כוללות כבישים, ניקוז, מים, ביוב חשמל וכדומה'. המשאבים יושגו באמצעות גופים ציבוריים, הממשלה, העירייה, היטלים המקובלים והמחוייבים על פי חוק מהתושבים, יזמויות עסקיות, יזמויות פרטיות ופילנתרופיה. 13,500 יחידות המגורים המתוכננות עונות על מירב הצורך הקיים במזרח העיר. יחידות המגורים המתוכננות קשורות ביכולת הנשיאה של העיר מבחינת שיקולים פיזיים, מוסדות ציבור, נוף ואיכויות קיימות".

 

עוד נמסר כי "העירייה פועלת לאפשר בנייה ופיתוח לתושבים בכל רחבי העיר ולייעל את הליכי הרישוי והתכנון. בד בבד היא אוכפת עבירות בנייה באופן שוויוני

בכל העיר במטרה לקיים את החוק ולהבטיח בנייה על פי התוכניות ולרווחת התושבים. המערכת המשפטית בוחנת כל מקרה לגופו בהתאם לאופי העבירה ומיקומה". בירושלים הדגישו כי תוכניות הבנייה במזרח העיר יגובשו בשיתוף פעולה עם המינהלים הקהילתיים בשכונות מזרח העיר ונציגות התושבים.

 

באשר למשך זמן הבנייה, אמרו בעיריייה כי הם "שואפים לכך ש-70 אחוז מתוכניות הבנייה יהיו זמינות בתוך 20 שנים. המשמעות איננה שרק ב-2030 תוכניות הבנייה יהיו זמינות, אלא שעד אז יבוצעו כבר 70 אחוז".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוסיף שינויים. ברקת
צילום: גיל יוחנן
מרגלית. בעיות קיימות ובוערות
מומלצים