שתף קטע נבחר

מק של אפל: מדריך הסתגלות למתחילים

קניתם מק חדש ואתם תוהים לאן נעלמו המסנג'ר, ה-Ofiice ונגן המדיה? מתגעגעים לתפריט ההתחל? מדריך התמצאות למהגרים מ-Windows


 

מזל טוב, קניתם מק! הוצאתם את המחשב החדש שלכם מהאריזה המעוצבת, צפיתם בסרטון הפתיחה המרשים בהדלקה הראשונית, וגם הספקתם להתלהב מהאפקטים הגרפיים על שולחן העבודה. מה הלאה?

 

למרות מה שכל מקיסט נלהב יספר לכם, ש-Mac OS X היא מערכת הפעלה ידידותית וקלה מאין כמוה, אם כל חייכם הייתם רגילים לעבוד דווקא עם Windows תצטרכו, לכל הפחות, מספר ימים של הסתגלות לפני שתרגישו בטוחים לגמרי עם המערכת החדשה - שנראית ומתנהגת קצת אחרת מהמערכת החלונאית.

 

אנחנו לא פה כדי להדריך אתכם יד ביד על הצעדים הראשונים של המערכת. בעיקר כי עם מדריך כזה נהרוס לכם לא מעט הפתעות נעימות, ואולי גם נגביל את סגנון העבודה שלכם.

 

המדריך הזה כן נועד להפוך את המעבר מ-Windows ל-Mac לפשוט יותר, על ידי מספר תוכנות ותוספים שיעזרו לכם להתגבר על המגבלות של המערכת החדשה, או על ההרגלים שלכם. תתחדשו!

 

מאיפה מתחילים?

אחת השאלות שכל משתמש מקינטוש חדש שואל את עצמו היא איך בדיוק מפעילים תוכנות במערכת ההפעלה הזאת. שנים של שימוש ב-Windows ובתפריט ההתחל שלהם גרם לנו להתרגל לשיטה הזאת, והיעדרו של התפריט ב-Mac OS X יכול להכניס את המשתמשים הלא מורגלים לפאניקה קלה.

 

החדשות הטובות: אחרי שתתרגלו לממשק של OS X, סביר להניח שתתקשו לחזור לזה של Windows. מי שבכל זאת יתקשה להתרגל, יוכל לתקין אפליקציה קטנה בשם Start Menu for Mac, שידמה לכם תפריט התחיל - גם עם הדסקטופ המקינטושאי.

 

הפעלת תוכנות במהירות

אם גם תפריט ההתחיל לא מספיק לכם, תוכלו להיעזר בשתי תוכנות עם תפקוד די דומה, שמהוות מעין Launcher - "משגר" לתוכנות. הרעיון בתוכנות פשוט: על ידי לחיצה על כמה קיצורי מקלדת תוכלו להפעיל תוכנות או לגשת לתיקיות מסויימות במערכת ההפעלה. אם תלמדו את התוכנות לעומק, תגלו שהן גם מסוגלות לעשות דברים מסובכים יותר:

לפתוח קבצים מסויימים בתוכנות מסויימות, להעלות אנשי קשר ועוד.

 

QuickSilver - תוכנה שנראית, במבט ראשון, פשוטה, אך מי שישקיע בה יגלה תוכנה עוצמתית אך קלה להפעלה, בעלת תוספים רבים, שיאפשרו לכם לשלוט במקינטוש במהירות וביעילות. מומלץ מאוד להעזר בסדרת המדריכים שהכין זיו קיטרו לשימוש מתקדם בתוכנה.

 

Google Desktop - שלא כמו המקבילה האיטית והמסורבלת ל-PC, תוכנת הדסקטופ של גוגל למק יעילה, מהירה ומשמשת גם כ"משגר תוכנות", שיחפש, בנוסף לתוכנות, גם קבצים, תמונות, קבצי מוזיקה, צ'טים אפילו מיילים מגוגל.

 

מסדרים את הוידאו

אחרי שלמדנו להפעיל ולסדר תוכנות, הגיע הזמן לבצע עוד מספר פעולות שיתנו לנו קצת יותר שליטה במערכת, על ידי טיפול באחת מנקודות התורפה המרכזיות של משתמש

המקינטוש הישראלי: וידאו.

 

מכיוון שאתרי אינטרנט רבים בארץ נוטים לשדר וידאו שתואם באופן טבעי למערכות Windows בלבד, אחד הדברים הראשונים שכדאי לעשות על מקינטוש חדש זה להוריד את Flip4Mac, תוכנה קטנה ויעילה (הגירסה החינמית שלה תספיק למרבית הצרכים שלכם) שמאפשר לנגן קבצי WMV (קיצר של Windows Media Video, לפי השם ניתן להסיק שמשתמשי מקינטוש מופלים לרעה) על המקינטוש שלכם, דרך תוכנת קוויקטיים המובנית או דרך דפדפן האינטרנט ספארי.

 

Flip4Mac לא יתקן, למרבה הצער, את כל תחלואות הווידאו ברשת. אתרים רבים ברשת הישראלית, נכתבו במיוחד לדפדפן אקספולורר, שפשוט לא זמין למק. על חלק מהמכשולים אפשר לדלג בעזרת סקריפטים ספציפיים שנכתבו (למשל, סקריפט לדפדפן פיירפוקס שיאפשר לכם לראות סרטונים באתר קשת). על חלק מאתרי הוידאו תאלצו פשוט לוותר, או לפתוח בעזרת תוכנת וירטואליזציה שתאפשר לכם להריץ הדמיה של מערכת Windows על המק שלכם.

 

אחרי Flip4Mac, מומלץ להתקין תוכנות נוספות שישפרו את חווית הוידאו במכשיר: Perian היא תוכנה חינמית שמוגדרת "האולר השוויצרי לקוויקטיים", ותאפשר להריץ סרטים במגוון פורמטים ואיכויות - גם כאלה שלא נתמכים באופן מובנה.

 

אם אתם לא מסתדרים עם קוויקטיים, או סתם רוצים לגוון, מומלץ מאוד להתקין תוכנות נוספות לצפייה בוידאו, כגון VLC או MPlayer OSX Extended.

 

מחליפים את ה-Office

התוכנות נפתחות, הוידאו רץ, ועכשיו הגיע הזמן לטפל בבעיה כואבת נוספת: Office. או יותר נכון - היעדרו של Office.

 

אז נכון, מיקרוסופט מוציאה באופן תדיר גרסאות מקיסטיות לחבילת היישומים המשרדיים שלהם, ויש שטוענים שמדובר במקרים מסויימים בגרסאות עדיפות על אלה המיועדות ל- Windows, אך עדיין יש איתן בעיה אחת קטנה: הן לא תומכות בעברית. גם החבילה המשרדית של אפל, iWork, לא תומכת בעברית.

 

מה עושים? נושמים עמוק, ועוברים לבחון חלופות.

 

הפתרון הכולל והמומלץ ביותר הוא שימוש ב-Open Office - חבילת היישומים המשרדיים בקוד פתוח, לה קיימת גירסה עברית מלאה. היא כוללת את כל התוכנות שתצטרכו, ותמיכה בקבצים בפורמטים קנייניים של Office, אך סובלת מחוסר יציבות במקרים מסויימים, ונוטה להתרסק מדי פעם. לא נעים, אבל כשדואגים לשמור באופן קבוע - בהחלט לא נורא, במיוחד אם מתחשבים במחיר - אפס שקלים. 

 

גירסה מותאמת למקינטוש, ועל פי כן יציבה יותר, של Open Office היא NeoOffice - גם היא חינמית וגם היא תומכת בעברית. איך בוחרים בין Open ל-Neo? ההמלצה שלנו היא לנסות את שתיהן (זה הרי לא יעלה לכם כסף), ולבדוק איזו מהן נוחה לכם יותר, ורצה בצורה יציבה יותר על המערכת שלכם.

 

למי שזקוק למעבד תמלילים בלבד, ויכול להסתדר ללא תוכנת גילון אלקטרוני כגון Excel, או תוכנת מצגות כמו PowerPoint נמליץ בחום לבדוק את "מלל" של חברת RedleX הישראלית - מעבד תמלילים מתוחכם ומצויין, שאומנם דורש הסתגלות אך מפצה באפשרויות רבות וממשק משתמש נוח. מלל אומנם עולה כסף, אבל הסכום בהחלט סביר (50 דולרים לגירסה רגילה, 35 דולרים לרשיון סטודנט) ושווה את ההשקעה.

 

תוכנות נוספות

כשהעיקר מאחורנו, כדאי להזכיר עוד כמה תוכנות שתמיד כדאי שיהיו על המקינטוש.

 

Adium - התחליף המקינטושאי הפופולרי לתוכנת המסנג'ר של מיקרוסופט. בעזרת Adium תוכלו להתחבר לחשבונות שלכם במגוון שירותי מסרים מידיים, כמו מסנג'ר, ICQ, הצ'אט של גוגל ועוד. התוכנה חינמית, הממשק שלה מעולה והאייקון שלה, ברווזון ירקרק וחמוד כמעט יותר מדי. החסרון הגדול ביותר שלה הוא שהיא עדיין לא תומכת בשיחות קוליות או שיחות וידאו.

 

Google Notifier - אם יש לכם חשבון משתמש בגוגל, המתריע ישב לכם בשורת התפריטים ויודיע לכם על מיילים חדשים ואירועים קרובים בלוח השנה - גם אם דפדפן האינטרנט שלכם כבוי.

 

Firefox - למרות שבדרך כלל ספארי, הדפדפן המובנה של אפל, עושה עבודה מצויינת - תמיד כדאי שיהיה דפדפן חלופי על המחשב, לכל מקרה שלא יהיה. במקינטוש, כמו ב-Windows, הדפדפן Firefox של מוזילה עושה עבודה נהדרת.

 

תוכנת וירטואליזציה - לסיום, ולטובת כל אותם המקרים בהם אין מנוס מלהשתמש ב-Windows (הרצת משחקי מחשב שלא נתמכים במק, למשל), אין שום סיבה לא להשתמש ביכולות של מחשבי המקינטוש להריץ, במקביל ל-OS X, גם מערכת Windows.

 

איך עושים את זה? בעזרת אחת מתוכנות הוירטואליזציה: parallels, Fusion או Virtualbox (האחרונה חינמית), או באמצעות Boot Camp, אפשרות המובנית בכל מחשבי המקינטוש המודרניים המאפשרים לאתחל את המחשב גם במצב WIndows. כל הפתרונות ידרשו מכם להקצות חלק מהדיסק הקשיח שלכם לטובת המערכת הנוספת, אך בהחלט שווים את זה - על כל צרה שלא תבוא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים