שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"אנטארקטיקה וגרינלנד מתעוררים מתרדמת חורף"

כך תארה מדענית אקלים את הפשרת הקרח המואצת של האי הגדול בעולם והיבשת הדרומית הקפואה. החשש: עד סוף המאה יעלה מפלס פני הים במטר - פי שלושה מכפי שהעריכו

משטחי הקרח הענקיים של אנטארקטיקה וגרינלנד החלו להפשיר בקצב מהיר מהמצופה - כך עולה מתצפיות וצילומי לוויין שנותחו על ידי מדענים אירופים. המסקנה הביאה מדענית אחת לדמות את האי הגדול בעולם והיבשת הדרומית הקפואה לשני ענקים המתעוררים מתרדמת חורף.

 

דורותה דאהל-ינסן, חוקרת במרכז המחקר לקרח ואקלים באוניברסיטת קופנהאגן, אמרה לאחרונה בכינוס בינלאומי כי מצבם של שני גושי הקרח הגדולים צריך להדאיג את מדינות העולם, ובמיוחד אלה הנמצאות בקרבתם. "אנטארקטיקה וגרינלנד ישנו עד עכשיו; כעת הם כמו ענקים שמתעוררים", אמרה דאהל-ינסן.

 

לדבריה, זרימת הקרח שנמס לתוך האוקינוסים התגברה, ובקצב הנוכחי מפלס פני הים יעלה בכמטר אחד עד סוף המאה הנוכחית. ההערכה של מדעני הפאנל של האו"ם לנושא האקלים העריכו עד כה כי עד סוף המאה יעלו האוקינוסים בכ-30 ס"מ בלבד.

 

מדענים בעולם מעריכים כי קיימת נקודה שמעבר לה תחל שרשרת של תופעות הקשורות לשינוי האקלים, מבלי שניתן יהיה לבלום או להאט אותן. לדבריהם, הפשרה והתמוטטות של מדפי קרח גדולים שהתרחשה לאחרונה בחצי האי האנטארקטי קשורה להערכתם לשינוי הטמפרטורה האזורי, שמושפע משינוי האקלים הגלובלי

 

תופעה נוספת שמדאיגה את המדענים היא הפשרה של פרמה-פרוסט - אזורים קרקע נרחבים בחוג הארקטי שהאדמה שלהן נמצאת באופן קבוע בקרבת נקודת הקיפאון. הפשרה של שכבה זו תגרום לכמויות עצומות של מיקרו-אורגניזמים להפוך לגז מתאן שמאיץ את אפקט החממה ואת שינוי האקלים.

 

בין המשתתפים בכנס היה גם אל גור, סגן נשיא ארצות הברית לשעבר ואחד הקולות הבולטים בעולם במאבק בשינוי האקלים. הוא הזהיר כי מלבד הפחמן הדו-חמצני וגז המתאן, קיים גורם נוסף שהופך למשמעותי ביותר בהאצת ההתחממות והוא הפחמן השחור - פיח.

 

לדבריו, פיח הנפלט מצינורות פליטה של מנועי דיזל ומשריפות נדבק לקרח והופך אותו לאפור. התוצאה היא שהקרח אינו מחזיר את האור והחום אלא קולט אותם - ומפשיר בקצב מהיר יותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחון שנשבר בגרינלנד
צילום: AP
מומלצים