שתף קטע נבחר

מקורב למיטשל: אובמה לא יתחיל באגרופים

בישראל חוששים מפני פגישת נתניהו ואובמה היום, אך גורם המקורב לשליח ג'ורג' מיטשל טוען שהנשיא לא ימהר ללחוץ: "אסטרטגיה מנצחת לא מתחילה באגרוף באף". אובמה יקדיש לראש הממשלה לא פחות משלוש שעות ורבע. בניגוד לעבר, הפעם זה ייפתח בפגישה בת שעה בארבע עיניים

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, יקדיש הערב (יום ב') לא פחות משלוש שעות ורבע לפגישה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. למרות החשש בישראל, גורם המקורב לשליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, שיגר הלילה מסר מרגיע והסביר כי אובמה לא ימהר ללחוץ. "אסטרטגיה מנצחת לא מתחילה באגרוף באף". הוא הוסיף כי לנתניהו צפויה "פגישה עסקית שתבליט את המשותף".

 

עיתוי מפתיע: דווקא עכשיו מרחיבים התנחלות

 

היום, סמוך לשעה 17:30 (שעון ישראל), יגיע נתניהו לבית הלבן לפגישתו הראשונה עם אובמה מאז כניסת כל אחד מהם לתפקידו. בניגוד לנוהג לקיים שיחה עם עוזרים ולסיים בפגישה קצרה בארבע עיניים, הפך הנשיא אובמה את הסדר ויתחיל את הדיאלוג בפגישה של שעה בארבע עיניים. בדרך כלל, נהוג שראש הממשלה הישראלי נועד עם היועץ לביטחון לאומי ומזכיר המדינה כדי להכין את הקרקע לפגישה עם הנשיא. הפעם הפגישות של נתניהו ייפתחו ישירות עם הנשיא.

 

וזה סדר היום (לפי שעון ישראל):

  • 17:00: שיירת ראש הממשלה תצא מבית האירוח הרשמי בלייר האוס, אל הבית הלבן שמעבר לרחבת ההפגנות והרחוב שביניהם.

 

  • 17:30: שעה בארבע עיניים (בתוספת רשם מכל צד), תאפשר לאובמה ונתניהו לנסות לפתח מערכת יחסים אישית ולשוחח בצורה יותר משוחררת על איראן והפלסטינים.

 

  • 18:30: העוזרים של נשיא ארה"ב וראש הממשלה יצטרפו לחדר הסגלגל לשיחה נוספת של עוד כחצי שעה.

 

  • 19:00: הכתבים יזומנו לסדרת שאלות ותשובות במסגרת פוטו-אופ.

 

  • 19:25: אובמה ונתניהו יעברו עם עוזריהם לחדר האוכל המשפחתי הישן לארוחת עבודה, שבה ימשיכו להתדיין על הנושאים שעל סדר היום. אחרי שאובמה ייפרד מנתניהו, הוא יכנס את עוזריו לסיכום פנימי של המפגש.

 

  • 23:15: היועץ לביטחון לאומי, גנרל ג'ים ג'ונס, יגיע לפגישה עם ראש הממשלה נתניהו בבית ההארחה.

 

  • 2:00 בלילה: ראש הממשלה יגיע לארוחת ערב עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון בבנין משרד החוץ האמריקני.

 

נתניהו מקווה כי הנושא האיראני יעמוד בראש סדר היום. ראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד, אמר עם שובו מהתייעצות במעון ההארחה הרשמי: "ראש הממשלה ידגיש היטב את תחושת הדחיפות על ציר הזמן בנושא הדיאלוג של ארצות הברית עם איראן".  

 

מטעמי נימוס, נתניהו לא יאמר למארחו שהוא מבקש לקצוב את זמן הדיאלוג עד הסתיו הקרוב. אבל, בפועל, זה מה שישתמע. "אם זה לא הולך, צריך להפעיל סנקציות במלוא העוצמה. ואם זה לא הולך, צריך לשמור את כל האופציות על השולחן", אמרו בסביבת נתניהו.

 

בעניין הפלסטיני, הודה עוזי ארד כי ייתכנו "הבדלי גישות", אבל ראש הממשלה נתניהו, כך לפי אנשיו הקרובים, מאמין שלא יהיה כל עימות. נתניהו יאמר שישראל חפצה בשלום, בתנאים שלה, הכוללים הכרה בה כמדינת העם היהודי, הכרה בצרכיה הביטחוניים כולל התביעה לאי הקמת צבא נוסף ממערב לירדן, הכרה בזכותה שלא לקבל פליטים פלסטיניים, הכרה בגושי ההתנחלויות בגוש עציון, מעלה אדומים, קדומים ואריאל, ובריבונות מלאה על ירושלים.

 

נתניהו יהיה מוכן להקים צוותי עבודה אמריקנים ישראלים לקידום התהליך המדיני מול הפלסטינים, ולהתחיל בדיאלוג עימם, בתנאים שלו. לפי אנשיו, הוא מוכן לדבר על בניית תשתית כלכלית ושלטונית לרשות הפלסטינית, וחיזוק מוסדותיה הביטחוניים ועוד בבחינת בניית המדינה העתידית מלמטה, עד שיבשילו התנאים.

 

נתניהו יבהיר כי הוא מוכן להכניס מדינות ערביות מתונות נוספות למעגל המשא מתן, אולי בנוסחה משופרת של היוזמה הערבית. הוא מוכן גם להתקדם לנרמול היחסים עם המדינות שיהיו מוכנות לכך. עם זאת, בעניין הסורי, יבהיר כי ישראל לא תרד מהגולן.

 

"הכל תלוי בכימיה בין שני המנהיגים", הבהיר גורם מדיני בכיר בירושלים. "אם זה יעבוד, לא יהיה פולמוס, כי האינטרסים בני עשרות השנים של שתי המדינות האלה, מול האיומים מסביב, מחייבים את המשך שיתוף הפעולה האיסטרטגי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך לבית הלבן. נתניהו
צילום: לע"מ
מחפשים צעדים פרגמטיים. מיטשל ואובמה
צילום: רויטרס
מומלצים