שתף קטע נבחר

בקרוב: מכרז למפעיל סלולרי חדש

שר התקשורת, משה כחלון, מינה ועדת מכרזים למתן רישיון סלולרי למפעיל חדש, כמו גם לפריסת רשת WIMAX מהירה. האם החברות הסלולריות צריכות להכנס ללחץ, ואיך המהלך ישפיע על הכיס שלנו?

האם מפעילות הסלולר בישראל צריכות להתחיל לחשוש? בהמשך להצהרתו של שר התקשורת, משה כחלון, לגבי קידום כניסתו של מפעיל סלולרי נוסף לשוק, מינה השר ועדת מכרזים משולבת לצורך הקצאת תדרי דור שלישי (UMTS) בתדרי 2.1 גה"ץ, לשם מתן רישיון סלולרי למפעיל חדש והרחבת רישיון למפעיל סלולרי קיים. בנוסף תדון הוועדה בהקצאת תדרים לרשת גישה אלחוטית רחבת פס (WIMAX).

 

כיום שוק הסלולר בישראל הוא אחד השווקים הרווחיים במדינה, עובדה שניכרת בדו"חות הכספיים של שלוש חברות הסלולר הגדולות. אך למרות זאת, יש תחושה בקרב

צרכנים רבים שמדובר בשוק לא תחרותי: מסלולי החברות ועלות המכשירים ברשתות דומים, ומעטות הפעמים שהחברות מעודדות מעבר של לקוחות מחברה לחברה.

 

בשנים האחרונות התייצב נתח השוק של החברות הפועלות בו, כאשר כ-95 אחוזים מהקווים מסופקים על ידי פרטנר, סלקום ופלאפון, בחלוקה דומה ביניהן, ויתרת הקווים מסופקים על-ידי מירס. רמת התחרות בשוק אינה אחידה: בעוד שבמגזר העסקי קיימת תחרות ערה, המוליכה למחירים נמוכים, הרי שבמגזר הפרטי מוצעות תכניות יקרות באופן משמעותי.

 

פותחים את התחרות?

שר התקשורת הצהיר כבר עם כניסתו לתפקיד כי הוא יבחן את הנושא, והיום יצא המשרד בהודעה לפיה השר מינה ועדת מכרזים למתן רשיון למפעיל נוסף. על הרשיון יתחרו גופי תקשורת חדשים בתחום הסלולר (אך לא בהכרח בתחום התקשורת) כמו גם חברת מירס.

 

כמו כן משרד התקשורת בודק את האפשרות שבשלב הראשון, הרשת החדשה תקום באמצעות שימוש באתרי השידור של הרשתות הקיימות, מה שיוכל לזרז את המהלך.

 

הוועדה אמורה לפרסם מכרז בתוך שלושה עד ארבעה חודשים, ואם המהלך יעבור בצורה אופטימלית, נוכל לראות מפעיל סלולר חמישי בישראל בתוך כשנה וחצי. "ברצוני לעודד את התחרות בשוק הסלולר הפרטי ולהביאו למצב הקיים כיום במגזר העסקי, בו קיימת תחרות ערה, עם רמת מחירים נמוכה. אחת הדרכים להשגת מטרה זו היא יצירת התנאים להוספת מתחרים חדשים ולחיזוקו של המתחרה הקטן", אמר היום (ב') שר התקשורת.

 

ספקיות התקשורת מרגישות מאוימות

מי צפוי לגשת למכרז? ההערכות הן שרוב חברות התקשורת הקוויות, שמרגישות מאוימות על ידי מפעילות הסלולר, יגשו למכרז, כמו גם חברת מירס שתוכל לנצל את ההזמדנות

כדי לחדש את הרשת שלה, ולמתג את עצמה מחדש.

 

נקודה מעניינת במיוחד היא מכרז ה-WIMAX: מדובר בטכנולוגית אלחוט מתקדמת, המאפשרת פריסה מהירה ויעילה של רשת גישה אלחוטית מהירה בנוסף לרשתות הגישה הנייחות הקיימות. פריסה זו מתאפשרת הודות לשימוש באנטנות ללא צורך בביצוע חפירות תת-קרקעיות לשם הנחת כבלים אל הלקוחות. באופן מעשי, הטכנולוגיה תאפשר לחברות בעלות תשתית קווית לשדרג את התשתיות באופן פשוט, ללא צורך בהעברת קווים פיזיים שעשויה להיות בעייתית באזורים עירוניים.

 

בעבר ערכו החברות בזק בינלאומי ו-012 ניסוי בטכנולגיה, אך עד היום לא פרסם משרד התקשורת מדיניות המאפשרת לחברות להקים רשת WIMAX רווחית, ולכן עדיין אין תוכניות ממשיות לפריסת רשת כזו באופן מסחרי.

 

האם המהלך יעבור את הבירוקרטיה?

בשורה התחתונה, הכנסת מפעילת סלולר נוספת בישראל עשויה לספק דחיפה משמעותית לתחרות בשוק, אך זאת רק אם תנאי המכרז למפעיל הנוסף יחייבו אותו לצאת במחירים תחרותיים, ולא ליישר קו עם המחירים הנהוגים היום בשוק. בנוסף, יש לקוות שהמכרז החדש לא יתקל בקשיי בירוקרטיה רבים, ושהקמת הרשת תהיה מהירה.

 

רצוי גם שהמשרד, בהנהגתו החדשה של השר כחלון, יבדוק את מודל ה-MVNO (מפעילים וירטואלים) ובכך יוכל לחסוך מהחברות השקעה בתשתית רחבה. מודל זה יוכל לתרום בסופו של דבר לתחרותיות טובה יותר, שכן הוא מאפשר להקים רשת בעלויות זולות ובמהירות גדולה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
אנטנות סלולריות: מחכות למפעיל נוסף?
צילום: עומר הכהן
מומלצים