שתף קטע נבחר

אוניברסיטת בן גוריון: האתר שעומד על הראש

לא ברור אם מדובר בבירוקרטיה פנימית או בניסיון לספק את כולם, אבל אתר אוניברסיטת בן גוריון מכוון גבוה ופוגע נמוך

אתר אוניברסיטת בן גוריון דומה לכל אתר של מוסד להשכלה גבוהה, הוא נועד לשרת מספר מטרות עיקריות, החל מגיוס מועמדים ללימודים, דרך מתן מענה אקדמי ואדמיניסטרטיבי לסטודנטים ולסגל המרצים וכלה ביח"צון המוסד כלפי תורמים פוטנציאלים. פתחתי מחברת, שלפתי עט ויצאתי לבדוק מה יש לו להציע.

 

מנת פתיחה

כבר בזמן שדף הבית נטען לראשונה, מתחילים לקבל תחושה של חוסר רצינות - במקום לעשות שימוש יעיל בכותרת הדפדפן, מישהו פשוט העדיף להישאר  עם התיאור הבנאלי "MainHomePage", שינוי כותרת הדף לשם האוניברסיטה, דבר שלא דורש יותר ממספר שניות של השקעה, היתה חוסכת את הרגשת חוסר הרצינות.

 

דף הבית כשלעצמו (להוציא את סרגלי הניווט) מחולק לשליש עליון המציג תמונה מתחלפת מהווי המקום עם ציטוט של דוד בן-גוריון, ולשני שליש תחתונים המציפים שני אירועים קרובים ושני פריטי חדשות של האוניברסיטה. נראה כי פריסה זו של דף הבית היא נכונה, במקרה של האוניברסיטה, שכן היא מציפה מספר לא רב של פרטי מידע ומתבלת בקורטוב של יח"צנות.

 


סרגלי ניווט למכביר

 

מאיפה באת, לאן אתה הולך?

דף הבית עמוס לעייפה בסרגלי ניווט - סרגל ניווט עליון מסוג תפריט נפתח עם בחירה תמוהה של נושאים: אודות, אקדמיה, חיי הקמפוס, ספריות (מופיע גם בסרגל הניווט התחתון), סרגל צדי עם חלוקה נכונה: למועמדים, לסטודנטים, לחברי הסגל, וסרגל ניווט תחתון שמצד אחד מצניע קישורים חשובים כמו "צור קשר" ומצד שני חוזר על נושאים מהסרגל העליון (למשל ספריות).

 

התחושה היא של בלגן מאורגן עם דגש על רצון מתכנני האתר להבליט תחומים רבים ככל הניתן, זאת על חשבון המשתמשים. בנוסף לסרגלי הכלים הראשיים, מתכנני האתר הגדילו לעשות כאשר העניקו למשתמשים סרגל מעקב פנימי, לכאורה דבר נחוץ וחכם, אך הבעיה היא שהוא אינו ממופה כנדרש, לרוב הקלקה על היררכיה גבוהה יותר מטעינה מחדש את אותו הדף בו המשתמש צופה ולעיתים צצים גם שמות של מיקומי ברירת מחדל.


  

 כדאי היה להתמקד בסרגל ניווט אחד פשוט וברור שיתמקד בסוגי הקהל השונים ועבור כל אחד מהם ייפתח דף בית עם הפניות שמעניינות את הפלח הנבחר, על סרגל הניווט התחתון וותרו והפכו אותו לפוטר קבוע ברחבי האתר ועל סרגל המעקב הפנימי בצעו מקצה שיפורים.

 

אחים חורגים

אם בגלל ריבוי מטרות ואם בגלל עומס מידע רב, על אתר האוניברסיטה נגזר לאגד תחתיו מספר רב של תתי אתרים. הבעייתיות היא שלא נעשה מאמץ של ממש ליצור שפה גראפית אחידה בין האתרים, כמעט כל קישור שני שמקליקים עליו בדף הבית זורק את הגולש לאתרים שונים עם עיצוב שונה, יש כאלו עם עיצוב עדכני יותר (למשל אתר המועמדים) ויש כאלו עם עיצוב מיושן ומבולגן.


כל קשר בינו לבין עיצוב דף הבית מקרי בהחלט

 

סינרגיה היא לא מילה גסה

מתן קורת גג אחת לאתרים שונים אינה החלטה גרועה, דווקא ממצב שכזה ניתן להפיק תועלת רבה יותר מאשר תפקוד של כל אתר בפני עצמו, רק צריך להשקיע בקו העיצובי ולנסות להטמיע את כל תתי האתרים באתר המרכזי בצורה שקופה למשתמש ככל הניתן.  באתר האוניברסיטה לא חשבו על זה כנראה, האתר המרכזי עצמו סובל מכשלים עיצוביים בפני עצמו, ראו למשל איזה דף מתקבל לאחר הקלקה על הקישור הבולט "לסטודנטים". 

 


"לסטודנטים" – פאזל להרכבה עצמית

 

הכשלים העיצוביים לא נעצרים באתר המרכזי וממשיכים באתרי המשנה, כאשר בכל הקלקה שנייה בערך המשתמש נזרק לתוך עיצוב שונה לגמרי ולעיתים רבות מידי ללא יכולת ברורה לניווט לאתר המרכזי, לכך נדרשת היכרות קרובה עם כפתור ה-Back בדפדפן.

 


אתר בית הכנסת (עוד אתר משנה עם עיצוב ייחודי)

 

כדאי היה אם מתכנני האתר היו מתרכזים קודם כל במשתמש ובחוויית השימוש שלו, כאשר המשתמש נתקל בעיצובים שונים ומוצא עצמו לרוב בדרך ללא מוצא כשהוא מנסה לשוב לדף הבית של האתר המרכזי, הוא נכנס לסטרס מיותר ומשם,  הדרך לסגירת הדפדפן היא קצרה.

 

שימושונים לא שמישים

בתחום השימושונים האתר מציע לגולש מבחר מגוון, רק חבל שהביצוע לוקה בחסר. אתר המפות האינטראקטיביות למשל, מפתיע באיכותו, כאשר במעבר עכבר המשתמש מקבל את תמונת המבנה האמיתי, אבל אם כבר טרחתם אז למה לא עד הסוף? עדיין ישנם מבנים ללא תמונה, וכמובן חסר קישור בולט לדף הבית. מנוע החיפוש, משוכלל ככל שיהיה, נפתח בחלון שמזכיר שימוש בתוכנה חיצונית ולא כחלק מהאתר המרכזי.

 


 

הכניסה לספר הטלפונים, אליו מגיעים בניווט מדף הבית, אינה מסבירה פנים, חלון הדפדפן מקוצץ למחצית ולא ניתן להחזירו לגודלו המקורי גם לאחר חזרה לדף הבית, בנוסף נראה שהוא נועד לשימוש פנימי בלבד. לא פסחתי גם על הרשמה לפיד ה RSS שמציע האתר, אך התאכזבתי לגלות שלצד עידכונים רלוונטים מקבלים "עידכונים" ללא תוכן כלשהו שמטרתם היא רק הפנייה לעמוד של פקולטה זו או אחרת.

 


פיד ה RSS - עידכונים מלאים לעומת עידכונים תמוהים

 

נגיש זה הכי, אחי

בנוסף לשפת ממשק עברית, האתר מציג בדף הבית קישורים לשפה אנגלית, רוסית וערבית. בעוד שלשפה האנגלית מוקדש מעין אתר מראה לאתר המרכזי של האוניברסיטה, השפה הרוסית זוכה לאתר עם עיצוב תמוה, והשפה הערבית זוכה לדף בתוך מעטפת הממשק העברי עם הסברים בערבית.

 


התמיכה ברוסית

 

כרטיס ניקוד

מראה כללי: השפה הגרפית אינה אחידה, משדרת חוסר רצינות ומערערת את הביטחון אצל המשתמש. מתכנני האתר המרכזי צריכים לעבוד על עניין הסינרגיה בין אתרי משנה הרבים, כדי להעניק למשתמש תחושה שהוא לא נטש את אתר האוניברסיטה.

 

שימושיות: כדאי להשקיע בצמצום ועידכון סרגלי הניווט בדף הבית בפרט וברחבי האתר בכלל, המשתמש צריך להסתמך על ממשק האתר לניווט

ולהימנע מהיכרות קרובה מידי עם כפתור ה-Back בדפדפן. בנוסף, כדאי לעבוד על התאמה דינמית של דף הבית בהתאם לסוג המשתמש.

 

נגישות: אם כבר בחרתם להעניק תמיכה לשפות שונות, לכו עם זה עד הסוף. לגבי השימושונים, כדאי להתאימם לקונפיגורציות שונות פרט לאקספלורר.

 

ששי משיח הוא בודק תוכנה וחבר בארגון UPA ישראל .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטת בן גוריון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים