שתף קטע נבחר

ישראל הצטרפה לאמנת ה-OECD למניעת שוחד

החגיגה נגמרת: ישראל הצטרפה לאמנה בינלאומית האוסרת לשלם שוחד בחו"ל, וקבעה עונשים פליליים למי שלא יעמוד בה. בכיר בהתאחדות התעשיניים: "האמנה תחייב גם את צרפת ומתחרות אחרים שלנו בסחר הנשק בחו"ל, ועלינו ליישר איתן קו"

ישראל הצטרפה לאמנה למניעת השוחד של ארגון המדינות המפותחות - OECD. ההחלטה על כך התקבלה בממשלות מדינות ה-OECD לפני מספר חודשים, ונכנסה לתוקף בימים האחרונים. האמנה מחייבת את המדינות החתומות עליה להעניש יצואנים המשלמים שוחד במדינות זרות.

 

 

ישראל אינה חברה בארגון ה-OECD, מסיבות פוליטיות, אך בפועל, לוקחת חלק במרבית פעילויות הארגון. האמנה קובעת כי איש עסקים או חברה המציעים שוחד או מנסים לשלם שוחד לעובד ציבור מחוץ למדינתם, גם אם באמצעות מתווכים, מסתכנים בהעמדה לדין פלילי בבית משפט בכל אחת מהמדינות החתומות עליה.

 

החקיקה, שנחקקה בישראל בהתאם לאמנה, קובעת כי יצואן ישראלי, או חברה ישראלית המציעים שוחד לעובד ציבור זר, יעמדו לדין פלילי שהעונש המירבי עליו יהיה שלוש חצי שנות מאסר וקנס של עד 202 אלף שקל או עד פי 4 משווי ההטבה שנתקבלה עקב תשלום השוחד - הגדול מביניהם. במקרה של תאגיד, ניתן יהיה להרשיע גם את התאגיד וגם את בעלי התפקידים שהיו מעורבים בתשלום השוחד בפועל.

 

"מדובר באמנה שישראל הייתה צריכה לחתום עליה, כיוון שמרבית המתחרות שלנו בייצוא הנשק, כמו צרפת, חתומות עליה - ועלינו ליישר איתן קו"", אמר ל-ynet דני קטריבס, מנהל האגף לסחר חוץ וקשרים בינלאומיים בהתאחדות התעשיינים.

 

בעבר התפרסמו בחו"ל ידיעות לפיהן יצואני נשק ישראלים שילמו, לכאורה, שוחד בחו"ל. האם האמנה אמורה להשפיע במקרים כאלה?

 

"האמנה לא אמורה לפגוע בנו כיוון שלא מדובר במגבלה מלאכותית שרק אנו הטלנו על עצמנו, אלא בהגבלה שמוטלת גם על מתחרינו בחו"ל. האמריקנים הטילו אותה על עצמם בגלל הסתבכויות עבר שלהם, ושכיום חלה על כל יצואניות הנשק המערביות".

 

מה לגבי רוסיה?

 

"גם הם יצטרכו להתיישר, בסופו של דבר, עם הקוד הבינלאומי, אחרת הם עלולים לפגוע לעצמם בשווקי הייצוא".

 

האם האמנה תיושם, או שתישאר בגדר מס שפתיים?

 

"אני מאמין שיש ערכים שמנסים ליישם אותם. האם יהיו חברות שיעשו פוילשטיקים משל עצמן ויפעלו בניגוד לרוח האמנה? אין לי תשובה לכך".

 

"האמנה בדבר המאבק בשוחד של עובדי ציבור זרים בעסקאות בינלאומיות הינה הכלי המרכזי של הארגון במדיניותו במאבק בשחיתות הבינלאומית", מוסיף קטריבס, "ישראל פעלה רבות בשנים האחרונות להצטרף לאמנה על אף שאינה חברה בארגון ה- OECD, אך כיום מקבלת הצטרפות ישראל לאמנה משנה חשיבות עקב היותה חלק מרכזי מתהליך קבלתה של ישראל כחברה בארגון".

 

בסוף החודש הבא תבקר בישראל משלחת מטעם ה- OECD כדי לבדוק את ישום עקרונות האמנה בפועל. חברי המשלחת הינם סנדרין הנדושה-לריק משווייץ וד"ר אלכס קונט מאוסטרליה, מומחים משפטים בכירים מיחידת המלחמה בשחיתות בארגון ה- OECD. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים