שתף קטע נבחר

סקר: רוב ההורים הלא מחסנים - מהמעמד הגבוה

סקר שנערך בכל טיפות החלב בתל-אביב מצא: רוב ההורים שלא מחסנים את ילדיהם שייכים למעמד סוציו-אקונומי גבוה ומוותרים על החיסון מטעמים אידיאולוגיים

הורים מבוססים מחסנים את ילדיהם פחות מהורים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, כאשר הסיבה המובילה לאי מתן חיסונים נעוצה בהתנגדות אידאולוגית למתן חיסונים. עם זאת, מעל 90 אחוז מילדי תל-אביב מחוסנים ושיעור הכיסוי החיסוני בעיר גבוה במעט מהשיעור הארצי. כך עולה מסקר שנערך באגף בריאות הציבור בעיריית תל-אביב, שהקיף את כל טיפות החלב בעיר.

 

בסקר נבדקו כל התיקים הרפואיים של תינוקות שנולדו בשנת 2004, עם הגיעם לגיל שנתיים, הגיל שבו מסתיים מתן רוב חיסוני הילדות. נמצאו 685 תיקים שבהם לא הושלמו חיסוני השיגרה, בהם חצבת חזרת אדמת והחיסון המחומש.

 

הורים מבוססים: פי 2.5 לא מחסנים

מספר המקרים בהם לא הושלמו החיסונים היה גבוה פי שניים וחצי אצל הורים מבוססים: מתוך כלל התיקים 503 היו של משפחות ממעמד כלכלי-חברתי

גבוהה-בינוני ו-182 תיקים היו של משפחות ממעמד בינוני-נמוך. הסיבה העיקרית לאי ביצוע החיסונים היתה סיבה הקשורה בהורים. סיבות אחרות היו סיבות רפואיות (בשל מחלה של הילד או בשל הנחיה רפואית לא לחסן בשל מצב בריאותי) והיו סיבות הקשורות באחיות טיפת חלב (חוסר עידכון נתונים בתיק הרפואי).

 

התנגדות ההורים היתה הסיבה לכשני שליש מהמקרים שנמצאו במחקר. רוב ההורים שהתנגדו (54 אחוז) עשו זאת מסיבות אידאולוגיות. סיבות אחרות היו עיכוב לא מוסבר בהגעה לחיסון (36 אחוז), התחלת החיסונים שלא במועד (6 אחוז) ואפילו מקרים של התעללות והזנחה (כחמישה מקרים מכלל המדגם). 

 

"הורים מגיעים עם רשימות מהומאופט"

המחקר הוצג אתמול (ב') בכנס הארצי של האחיות בישראל. "הסיבה המובילה לסירוב חיסונים היא הסיבה ההורית בכל החיסונים בלי יוצא מהכלל", מסבירה ענת עמית אהרון, אחות ראשית באגף בריאות הציבור בעיריית תל-אביב. "יש הורים שמגיעים עם רשימה מהומאופט ומבקשים לפצל את

החיסונים וזה נמשך מעבר לגיל שנתיים, כשהילד מקבל 7-8 זריקות. יש הורים שאומרים 'קודם שהילד יתחזק וכשיהיה בגיל שנה חזק ובריא אז נחסן אותו. אנחנו מכבדים כל החלטה של הורה".

 

אחת הסיבות לסירוב ההורים מדאיגה יותר את החוקרים ומוגדרת כ"עיכוב בלתי מוסבר". סיבה זו כוללת דחיות חוזרות ונשנות של מועד ההגעה לקבלת החיסון: "אנחנו מניחים שאצל חלקם זה סירוב אידאולוגי והם לא מעוניינים לומר זאת ואצל חלקם זו עשויה היות הזנחה טיפולית".

 

נמצא כי הסיבה העיקרית בקרב הורים מבוססים לאי מתן חיסונים היא התנגדות אידאולוגית (71 אחוז) ואילו בקרב הורים במצב סוציו אקונומי בינוני-נמוך הסיבה המובילה היתה "עיכובים לא מוסברים" (78 אחוז).

 

החוקרות השותפות למחקר ציינו כי "יש להגביר את המאמצים לאתר את מי שלא מגיע להתחסן ולתחקר כל אירוע. אם הסיבה אידאולוגית - זה בסדר, אבל אם הסיבה היא עיכובית צריך להדריך את ההורים, להסביר להם למה חשוב לחסן ולבדוק האם מדובר בהזנחה".

 

באיגוד רופאי הילדים מודאגים ממצאי הסקר. "כרופאי ילדים אנחנו נתקלים בתופעה של הורים שמתווכחים איתנו על נחיצות החיסונים. לרוב, כשאנחנו יורדים עימם לשורש הלבטים אנחנו מוצאים כי הם ניזונים ממקורות לא אחראיים ואנחנו כבר מורגלים להשיב לכל הטענות שהם כמו מדקלמים לנו. הורים חייבים להבין את החשיבות המכרעת שבחיסוני השיגרה של משרד הבריאות - התעלמות מהצורך לחסן היא סכנת נפשות של ממש", מסביר מזכ"ל איגוד רופאי הילדים, ד"ר צחי גרוסמן.

 

עוד הוסיף ד"ר גרוסמן כי "ברוב מדינות ארה"ב על מנת להירשם לגני הילדים ולבתי הספר על ההורה להציג את פנקס החיסונים של הילד. מחקרים הראו שבמדינות בהן החוק לא נאכף ישנה עלייה גוברת בתחלואה.חיסוני ילדים כמוהם כהצלת חיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מחסנים מתוך אידיאולוגיה
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים