שתף קטע נבחר

דו"ח הפועלים: דאגה מההשלכות על הלימות ההון

האנליסט יובל בן זאב קובע כי דו"חות בנק הפועלים "סבירים, ויש מקום לאופטימיות", אך מביע דאגה מהשערוך מחדש שביצע הבנק בנוגע לנכסי הסיכון, צעד שהקטין את הלימות ההון שלו

כשמפזרים את מסך העשן מקבלים דו"ח טוב", אומר מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', יובל בן זאב, בתגובה לדו"חות בנק הפועלים שפורסמו הבוקר (ג'). בסקירה שכתב לאחר פרסום הדו"חות, כותב בן זאב כי הדו"ח נראה "סביר ואפילו טוב בימים אלו", וכי "יש מקום לאופטימיות".

 

עם זאת, בן זאב מביע בסקירה אי שביעות רצון מהשערוך מחדש שביצע הבנק ביחס לחישוב נכסי הסיכון שלו, אשר השפיעו על הלימות ההון שלו (היחס שבין ההון העצמי של הבנק לבין האשראי שהוא נותן), ואומר: ""אנו מרגישים שלא בנוח עם ההצגה מחדש של סעיף בעל חשיבות רגולטורית".

 

לדברי בן זאב, "הבנק הגדיל רטרואקטיבית את חישוב נכסי הסיכון ב-5 מיליארד שקלים, עקב שינוי ההתייחסות למסגרות האשראי הלא מנוצלות בכרטיסי האשראי. התוצאה היתה הקטנת הלימות ההון ב-0.25% לסוף 2008". בן זאב מציין, כי הלימות ההון הסתכמה בסוף הרבעון ב-11.27%. 

 

"משמעותה של הצגה מחדש היא שינוי לאחור, וזה קורה במערכות גדולות", מסביר בן זאב ל-ynet, "הבעיה היא ההשלכות - זהו סעיף שמשפיע על הדרישות הרגולטוריות, ומוריד את הלימות ההון של הבנק, אשר על פי דרישות בנק ישראל צריכה להגיע עד סוף השנה לרמה של 12%.

 

"אני חושב שבנק הפועלים יגיע לרמה הזו בזמן, השאלה היא האם שערוך מחדש של נתון כזה מעיד על המתרחש בתוך הבנק, ועדיין אין תשובה לשאלה זו".

 

בן זאב מסביר, כי "בבנק הפועלים טוענים כי זהו סיווג מחדש של המסגרות הלא מנוצלות במסגרות אשראי - עד עכשיו לא כללו את המסגרות הלא מנוצלות בכרטיסי אשראי בנכסי הסיכון, ועכשיו החלו לכלול אותן. אם זו דרישה חדשה של בנק ישראל, ונראה אותה משתקפת גם בדו"חות בנק לאומי ודיסקונט, אז לא קרה כלום.

 

"אבל מצד שני, אם זו דרישה של בנק ישראל שיצאה כבר לפני כמה חודשים, ובנק הפועלים נזכר רק עכשיו להתייחס אליה, יש פה בעיה אחרת וזה בהחלט מדאיג. זה מסוג הסעיפים שאתה לא רוצה לראות, בייחוד על רקע ההשלכות על הלימות ההון. זהו סעיף שמצדיק תשומת לב, אך כדאי להמתין לדו"חות הבנקים האחרים את משמעותו האמיתית".

 

בנוגע להכנסות המימון, שהסתכמו בכ-972 מיליון שקלים בלבד, מונה בן זאב בין הסיבות המרכזיות לכך את ההפסדים בסך 110 מיליון שקלים בתיק ניירות ערך מגובות נכסים; ואת השפעת ירידת הריבית על המרווח על פיקדונות. "הבנק לא פרסם את היקף הפגיעה המוערך על ידינו בכ-100 מיליון שקלים ברבעון", כותב בן זאב, "הבנק פועל לפיצוי על הפגיעה במרווח הריבית על אשראי".

 

בן זאב מוסיף, כי ההפרשות לחובות מסופקים (שהיכולת לגבות אותם מוטלת בספק) הסתכמו ברבעון בכ-314 מיליון שקלים – 0.6% בלבד מתיק האשראי.

 

"ההפרשות היו נמוכות ביותר על רקע העובדה שמדובר ברבעון קצר", כותב בן זאב, "להערכתנו בהמשך השנה נהיה עדים לגידול בהפרשות שיסתכמו בכ-1%-1.5%.

 

בן זאב מוסיף: "להערכתנו זוהי הבשורה החיובית בדו"ח. לאחר שבתחילת השנה עלו חששות לקטסטרופה בתיק האשראי, נראה כי צפויות השנה הפרשות גבוהות, אך לא יותר מאלו של 2002".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים