שתף קטע נבחר

קשיים ברפורמה: צו זמני נגד כפיית "אופק חדש"

בית הדין קבע כי המדינה לא תוכל לפגוע במורים שמסרבים לקבל את הרפורמה בחינוך, לפחות עד 24 ביוני. המדינה איימה להעביר את המתנגדים למוסדות אחרים. ל-ynet נודע כי ייתכן שההחלטה תגרום לעיכוב בהרחבת הרפורמה בבתי-הספר

הישג זמני למורים בחטיבות הביניים: משרד החינוך לא יוכל לפטר או להעביר לבתי-ספר אחרים מורים שלא קיבלו את רפורמת "אופק חדש" - לפחות עד סוף חודש יוני. כך החליט היום (ד') בית הדין לעבודה, שדן בעתירת המורים. 

 

הצו ניתן לאחר שנציגת המדינה, בתמיכתו של נציג הסתדרות המורים, טענו שקיימת אפשרות שמורים אשר אינם מקבלים

ארגון המורים:
רפורמת "אופק חדש" נכפית עלינו / יהלי מורן זליקוביץ'
בעתירה לבית הדין לעבודה טוען הארגון כי משרדי האוצר והחינוך מנסים להלך אימים על המורים ומודיע להם כי אם יסרבו להצטרף לתוכנית, יפוטרו או יועברו לבתי ספר אחרים
לכתבה המלאה

את הרפורמה יועברו לבתי ספר אחרים. בית הדין קבע כי אין לכפות על המורים לקבל את הרפורמה.

 

במקביל, נודע ל-ynet כי ביום ראשון הקרוב אמורים היו בתי-הספר ברחבי הארץ לקבל הודעה מי מצטרף לרפורמת "אופק חדש" ומי לא. החלטת בית הדין עשויה ליצור קשיים ולעכב את העניין.

 

ארגון המורים, באמצעות עו"ד סיגל פעיל, טען בעתירתו כי משרד החינוך מנסה להלך אימים על למעלה מ-10,000 מורי הארגון, אשר אינם מחוייבים להסכם הקיבוצי בעניין אופק חדש, תוך שהוא מודיע למורי הארגון על פיטוריהם או העברתם מבית הספר בו הם מלמדים עשרות שנים - אם יסרבו להצטרף ל"אופק חדש".

 

עו"ד פעיל טענה כי משרד החינוך "פועל כקלגס, המנסה לכפות על מורים חברי ארגון המורים לקבל עולו של ארגון עובדים אחר, בו מעולם לא היו חברים בו כלל אינם מעוניינים להיות". לטענתה, בהתנהלות משרד החינוך יש פגיעה חמורה בחופש ההתאגדות, בחופש ההתארגנות ובעקרון השוויון שעה שהיא כופה תחת איומים על חברי ארגון המורים להצטרף לרפורמת "אופק חדש", למרות שאינם תומכים בה ואינם מחויבים אליה.

 

"אי אפשר לאיים על מי שלא רוצה"

לעתירה צורפו תלונות שהתקבלו ממורים רבים על שיחות של מנהלי בתי-הספר עם המורים, בהם נמסר כי מורים אשר יסרבו להצטרף לרפורמה, יועברו למוסדות חינוך אחרים או יפוטרו. כן צורפו לעתירה מכתבים של משרד החינוך שנשלחו בתגובה לפניות של מורים שסירבו להיות מועסקים על-פי רפורמת "אופק חדש", מהם עלה כי על מורים שאינם מעוניינים בכניסה לרפורמה לבקש העברה לבית ספר אחר.

 

יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, אמר לאחר הדיון: "מי שלא רוצה לא יוכל להיות יותר מאוים, מפוטר או מועבר.

למעשה שופטת קבעה שעד 24 ביוני אסור לגעת במורה שמסרב להצטרף ל'אופק חדש' והחליטה לא לקבל את עמדת המדינה. השופטת קבעה שמשרד החינוך חייב לנהל משא ומתן לסוגיית חיוב מורים חברי ארגון מורים שחויבו להצטרף לרפורמה בשנה שעברה. זו פגיעה בחופש עיסוק, בחירה וכדומה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מלכתחילה לא ננקטו הליכי פיטורין כנגד מורים שהביעו אי רצון להיכנס לרפורמת אופק חדש, ואין כל כוונה לעשות זאת כעת. המשרד הודיע על כך היום במהלך הדיון בבית הדין האזורי לענייני עבודה, כמו כן הודענו כי אין מדיניות של ניידות מורים מבית ספר לבית ספר רק בשל התנגדותם לרפורמה".

 

מהסתדרות המורים נמסר: "בשיחה שקיים הערב מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, עם הנהלת משרד החינוך נמסר לו כי אין כל שינוי במדיניות המשרד בהטמעת רפורמת 'אופק חדש' ובהרחבתה בקרב חטיבות הביניים. על פי החלטת בית הדין האזורי לעבודה הוחלט שאין לפטר מורים, ואין לניידם עקב הרפורמה. משרד החינוך הודיע כי גם בעבר נהג כך ומתכוון להמשיך במדיניות זו בעתיד. מדיניות זו תואמת את החלטת בית המשפט".

 

תוכנית "אופק חדש" נכנסה לתוקף בתחילת שנת הלימודים הנוכחית ובשנתיים הקרובות יצטרפו אליה 813 בתי-ספר, ובהם כ-325 אלף תלמידים וכ-23 אלף מורים. על-פי הרפורמה, השכר אותו יקבל מורה עם ותק של 20 שנה צפוי לגדול ל-8,500 שקל, אולם גם מספר השעות שיידרשו מהמורים יגדל באופן משמעותי, לעתים אפילו בחצי משרה. תמורת תוספת השכר ילמדו המורים "שעות פרטניות" בקבוצות קטנות. ארגון המורים טוען כי הרפורמה משנה את כל מדרגי השכר וכי בפועל מקצצת בשכר המורים עבור כל שעת עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא קיבלת. לא פוטרת. אילוסטרציה
צילום: ablestock
מומלצים