שתף קטע נבחר

הניצב הפורש על המאחזים: נערכים לתרחיש קיצוני

הלחץ האמריקני לא מותיר ברירה, אך המציאות ביהודה ושומרון מורכבת. "בינתיים לא יהיו מעצרים", אומר המפקד היוצא של מחוז ש"י, אך גם הוא בטוח: "יהיו קונפליקטים". בראיון ל-ynet מספר ניצב שלומי קעטבי על שיתוף הפעולה עם הצבא, המתנחלים והפלסטינים - ועל ההתמודדות מול מחאות השמאל

תחזית קודרת מפיו של מפקד מחוז ש"י. ממשלת ישראל התחייבה לפנות מאחזים בלתי חוקיים שהוקמו ביהודה ושומרון, אולם הדרך למימוש ההבטחה שניתנה לממשל האמריקני לא תהיה פשוטה. ניצב שלומי קעטבי, המפקד היוצא של מחוז ש"י במשטרה, שכבר ראה דבר או שניים במחוז והיה מעורב בפינויים קודמים, סבור כי המציאות בשטח מורכבת - ולקראת פירוק אפשרי של מאחזים, הוא מזהיר: "מספיק שלא בכוונה ידחפו רב - והדבר יכול להציף את הכל".

 

יום של אלימות בשומרון - כותרות אחרונות:

 

קעטבי יפשוט היום (ג') את מדיו אחרי שירות של 30 שנה במשטרה ויעביר את

השרביט לחגי דותן, אולם רגע לפני הפרישה הוא מספר בראיון ל-ynet על ההכנות שנערכו במשטרה לקראת פינוי המאחזים הלא חוקיים. "אנחנו נערכים לתרחיש הכי קיצוני", אמר וציין כי "יהיו קונפליקטים", אך הדגיש כי לפי שעה לא מתקיימים מעצרי-מנע באזור. "נכון לעכשיו לא יבוצעו מעצרים לפני פינויים, אבל אם תהיה הצדקה לכך ואם יהיה חומר מודיעיני - הם יתבצעו".

 

במחוז שבו אכיפת החוק מתחלקת בין המשטרה, המנהל האזרחי, הצבא ושב"כ, מעיד קעטבי כי כמעט כל פעולה נעשית מורכבת בהרבה. "מי צריך לפנות? שאלה לא פשוטה. יש כללים ברורים: צה"ל הוא הריבון, המשטרה תהיה במעגל הפנימי ועבודת המטה תהיה משולבת. זה לא אידיאלי, אבל יש כאן מציאות מסוימת וזה הכי טוב בנסיבות הקיימות". קעטבי הדגיש כי הוא לא חושש מסרבנות וכי הוא מאמין שכל הצדדים התבגרו: "ההתנתקות ופינוי עמונה היו נקודת מפנה אצל כולם".

 

"שוליים הזויים מייצרים את האלימות"

למרות שבמשטרה נערכים לתרחיש הקיצוני ביותר, קעטבי מעריך כי בסופו של דבר "לא נראה מחזות קיצוניים". כל זמן שהיה בתפקיד, דאג לקיים הידברות מול ראשי המתנחלים והרבנים. "הם לא חוסכים מאיתנו ביקורת, אבל גם רבנים שמתחו ביקורת קשה מאוד כלפינו, אני יכול לפגוש אותם בוקר אחרי ולשוחח איתם מלב אל לב". לדבריו, "יש קיצונים בשמאל ובימין, שוליים הזויים שמייצרים פה את האלימות, אבל רוב ההתיישבות ביהודה ושומרון היא נורמטיבית, טובה וממלכתית. כולם משרתים בצה"ל וכולם אנשים מדהימים".


"כל אירוע הופך להיות קולוסאלי". מפקד המחוז הפורש (צילום: דודי ועקנין) 

 

מחוז ש"י, אולי הרגיש בין מחוזות המשטרה, נמצא תחת זכוכית מגדלת. "כל אירוע פה הופך להיות קולוסאלי משום שפה זה לב הסכסוך", מתאר קעטבי את המחוז עליו פיקד בשנתיים האחרונות. "יש פה מעצרים ואכיפה כמו בכל מקום בישראל - אבל זה נראה שלא, משום שמרכז הקשב ולב הסכסוך נמצא כאן. יש פה נציגים מכל העולם: התקשורת, הצלב אדום וארגוני זכויות אדם. שם המשחק כאן הוא המצלמה - כולם מתעדים והתחושה היא שזה לא בפרופורציה לעומת מה שקורה בשטח".

 

אחת הדוגמאות לחוסר הפרופורציה, לטענת קעטבי, היא פינוי המאחז שבות עמי. "בסך הכל אוהל ורבע, מאחזון עם שני אנשים שברחו - וזה תופס כותרות. אפילו סכסוך מטופש בין שכנים, שאם היה קורה בתל-אביב לא היה מעניין אף אחד, הופך להיות אירוע קולוסאלי שכולם מתרכזים בו. יש פה מציאות מסובכת, מורכבת, בעייתית שמחייבת רגישות ולעתים רבות כל מבצע אכיפה פשוט הופך לאופרציה גדולה מאוד". לדבריו, ב-2008 נרשמה עלייה של כ-30 אחוזים בפתיחת תיקים בנושא הפרת סדר ציבורי של ישראלים.

 

על קו דק: פעילי השמאל מתוחכמים

קעטבי התגייס למשטרה ב-1980. הוא החל את שירותו בימ"מ ולאחר מכן מילא שורה של תפקידים במשטרה ובמשמר הגבול. בין היתר כיהן כראש המכללה לקצינים וכמפקד מרחב שומרון. הוא מעיד על עצמו שהוא איש של עשייה ופחות של דיבורים - ובניגוד לניצבים אחרים במשטרה, קעטבי לא מרבה להתראיין בתקשורת. כשהוא כבר עושה זאת, מדגיש קעטבי את שיתוף הפעולה עם צה"ל ואפילו עם המשטרה הפלסטינית: "יש אמון הרבה יותר טוב מבעבר ודיאלוג יום יומי", שמתבטא בהחזרת כלי רכב שנגנבים מתוך הקו הירוק ובשחרור של ישראלים שנכנסים לרוב בשוגג לשטחי A.


עימותים בין מתנחלים לפלסטינים בגדה המערבית (צילום: רויטרס) 

 

אבל לא כולם נכנסים לשטחי הרשות הפלסטינית בטעות. קעטבי לא רווה נחת מפעילותם של ארגוני השמאל בשטחי יהודה ושומרון ולטענתו, הקיצונים שבהם פועלים בצורה מתוחכמת והולכים על קו דק. במהלך 2008 נפתחו 40 תיקים נגד פעילי שמאל ומספר פעילים זרים גורשו בשל הפרות סדר. עם זאת, המשטרה לא מוציאה צווי הרחקה נגד הפעילים המרכזיים והאנרכיסטים שבאים לדבריו לעשות פרובוקציה, אלא "רק כשיש חומר מודיעיני שנבחן על-ידי הדרג המשפטי, שלא ניתן לתרגמו לחומר ראייתי גלוי, ויש חשש לסיכון לחיי אדם". לדבריו, נעשתה בדיקה של שב"כ, צבא ומשטרה נגד מספר פעילי שמאל, אך משום שלא נאסף מספיק חומר מודיעיני, לא ניתן היה להרחיקם.

 

במחוז ש"י טוענים כי רמת הפשיעה באזור נמוכה יותר בהשוואה למחוזות אחרים של המשטרה, אולם קעטבי מצביע על כמה בעיות מדאיגות, ביניהן עלייה בשימוש בסמים בקרב בני הנוער. בשנה האחרונה נחשפו 20 אחוז יותר מקרים של שימוש בסמים ביהודה ושומרון. "כאן זה מסוכן יותר מאשר בתוך הקו הירוק, משום שזה מזמין פיגועים ספונטניים ומהווה איום". בנוסף, נאלצת המשטרה להתמודד עם פלסטינים שעוברים על החוק בתוך תחומי הקו הירוק ובורחים לשטחים, המשמשים עבורם אזור מקלט. רק בשנה החולפת נעצרו 250 פלסטינים שפשעו בתחומי ישראל.

 

אז מה נותר לקעטבי לאחל למפקד המחוז, שכולל בתוכו הסכמי אוסלו, שטחי A, B, C, יהודים ופלסטינים, ענייני ביטחון, עבירות פליליות, סדר ציבורי, ימין ושמאל קיצוני, שיתוף פעולה עם המשטרה הפלסטינית ומציאות מסובכת, מורכבת ובעייתית?. רגע לפני טקס חילופי המפקדים שייערך במחוז, מאחל קעטבי לחגי דותן "שיעסוק בהכל - חוץ מהפרות של הסדר ציבורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצב קעטבי. מציאות מורכבת
צילום: דודי ועקנין
מחאת פעילי ימין בכניסה לירושלים
צילום: גיא אסיאג
ח"כ בן-ארי נעצר בצומת יצהר
צילום: צילום מבצעי, דובר צה"ל
מאחז שפונה - ונבנה כעבור זמן קצר
צילום: מזכירות אלון מורה
מומלצים