שתף קטע נבחר

אל סלבדור: הושבע הנשיא השמאלן הראשון

מאוריסיו פונס הצליח למתג עצמו כמנהיג מתון, וגרף את קולות האזרחים. מזכירת המדינה האמריקנית השתתפה כאורחת כבוד בטקס ההשבעה, אבל מייד לאחר מכן פנה הנשיא לחדש את היחסים עם קובה

עיתונאי ממפלגת המורדים המרקסיסטים לשעבר הפך אתמול (ב') לנשיא השמאלן הראשון של אל סלבדור. המהלך הראשון בו נקט עם השבעתו היה חידוש הקשרים עם קובה, אם כי תוך הבטחה לשמור על קשרי ידידות גם עם ארצות הברית.

 

הנשיא הנבחר מאוריסיו פונס עלה לשלטון עם מפלגתו - מפלגת "החזית לשחרור לאומי" - שאנשיה נלחמו במשך 12 שנה נגד המעורבות האמריקנית במרכז אמריקה, והניחו לבסוף את נשקם ב-1992.

 

בטקס ההשבעה, ניסה פונס להרגיע את אלו החוששים מפני השתלטות של גורמים קיצוניים באמריקה הלטינית. הוא השווה עצמו לנשיא ארצות הברית ברק אובמה, כמו גם למנהיג ברזיל לואיס איגנסיו לולה דה-סילבה - מדינאי שמאלן שהצליח לשמור כל קשרים חמים עם מנהיגים מכל רחבי הקשת הפוליטית.

 

"הדוגמאות החזקות של אובמה ולולה הן הוכחה לכך שמנהיגים חדשניים - יותר משיציבו איום - יכולים לספק אלטרנטיבה חדשה ובטוחה לעמם", אמר על רקע קריאות התמיכה. חברי מפלגתו הריעו וקראו את המזמור המסורתי של השמאל באמריקה הלטינית: "אלו המאוחדים לעולם לא יובסו!".

 

בין צ'אבס לאובמה - נשיא חדש

פונס, כתב טלוויזיה ממשוקף שלוהק מחוץ לשורות המפלגה, ניצח בבחירות ב-15 במרס לאחר שסייע למפלגתו להתנער במדיה רבה מהתדמית הקיצונית שנדבקה לה. קיצוניות ממנה חששו אזרחים רבים שהיו עדים לימי מלחמת האזרחים העקובה מדם. 

 

במהלך מסע הבחירות, ניסו המבקרים לתייג את פונס כקומוניסט, ואף השוו אותו למנהיג ונצואלה הוגו צ'אבס ולנשיא ניקרגואה דניאל אורטגה - פוליטיקאים ששמחו להתכחש לארצות הברית. עם זאת, נמנע פונס מלהיפגש עם צ'אבס במהלך הקמפיין, למרות שהבטיח לשמור עמו על קשרים "מכובדים".

 

סימן ליחסים הצוננים עם ההנהגה הניצית של אמריקה הלטינית ניתן למצוא אולי בעובדה שצ'אבס ואורטגה ביטלו את השתתפותם בטקס ההשבעה ברגע האחרון, מבלי למסור כל הסבר.

 

מי שלא החמיצה את הטקס זו מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, שאף זכתה להתייחסות מיוחדת מצד בעל השמחה. הנשיא הטרי בירך בנאומו את "האישה שמכבדת את ארצות הברית ומקרינה את זוהרו של המין הנשי ברחבי העולם".

 

לפני הכל - חידוש היחסים עם קובה

פונס (49) נבחר במקומו של הנשיא טוני סקה, שממשלתו השמרנית הייתה אחת מבנות בריתה היציבות של ארצות הברית באזור, ואף סייעה לה בלחימה בעיראק. עם זאת, נראה כי אל סלבדור אינה מעוניינת עוד

 לאמץ את המדיניות האמריקנית, שאינה זוכה לתמיכה רבה באזור.

 

המהלך הראשון בו נקט פונס כנשיא הוא חידוש היחסים הדיפלומטים עם קובה - צעד שהותיר את וושינגטון לבדה בחצי הכדור המערבי, בחזית מול הממשלה הקומוניסטית. שרי החוץ של שתי המדינות חתמו על הסכם המשכן הנשיאות בסן סלבדור.

 

טרם השבעתו ביקר פונס בקברו של הארכיבישוף אוסקר רומאו, שחיסולו ב-1980 היה אחד המאורעות המכוננים במלחמת האזרחים בין חיילי הממשלה ללוחמי הגרילה המרקסיסיטית בתמיכתם של קובה והאיחוד הסובייטי. יותר מ-75 אלף בני אדם נהרגו באותן שנים, עד להפסקת הלחימה ב-1992.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתב טלוויזיה ממושקף. פונס
צילום: AP
ההמונים הריעו בטקס ההשבעה
צילום: AP
מומלצים