שתף קטע נבחר

השופטת של רמון: התקשורת יצרה עדוֹת שקר

"הכרעת הדין שלי היתה שונה מהאג'נדה של התקשורת", כך אמרה השופטת חיותה כוחן, שגזרה את דינו של שר המשפטים לשעבר. היא מתחה ביקורת על תפקוד התקשורת

השופטת חיותה כוחן, שגזרה את דינו של השר לשעבר חיים רמון, שהורשע לפני כשנתיים במעשה מגונה, מתחה היום (ג') ביקורת על תפקוד התקשורת במהלך המשפט. בפאנל שנערך במסגרת הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה השופטת לראשונה למשפט ואמרה, כי "משפט רמון היה קפיצת מדרגה מבחינת התקשורת. היתה לה אג'נדה ברורה שרמון יזוכה והיתה חציית קו אדום בצורה בוטה.

 

"היתה לי ביקורת רבה על התקשורת שעזרה לייצר שלוש עדוֹת שקר. הכרעת הדין שלי היתה שונה מהאג'נדה של התקשורת. כמובן שאני קוראת עיתונים, אבל אני נצמדת לראיות, יש לי את הכלים המקצועיים ואת היושרה האישית שלי, אני מחליטה לפי החומר שבידיי, העיתונות לא הצליחה להשפיע עליי. בניגוד לאג'נדה שלהם, רמון הורשע".

 

באמירתה זו רמזה השופטת כוחן לעדויות אופי מטעם ההגנה, שמסרו שלוש נשים רגע לפני הכרעת הדין במשפט - בניסיון להכפיש את המתלוננת ולהביא לזיכויו של רמון. אולם בהכרעת הדין כתבו השופטים כי השלוש נמצאו "בלתי אמינות ובלתי מהימנות, תיאמו את גרסאותיהן ומסרו תיאור מופרך ובלתי סביר בעליל". על העדויות עצמן נכתב כי "יותר משהועילו להגנה, הן הזיקו לה".

 

 

פרשת רמון הסתיימה במרס 2007, כששר המשפטים לשעבר הורשע בביצוע מעשה מגונה בקצינה ממשרד ראש הממשלה. האירוע שסיבך את שר המשפטים התרחש ביום בו פרצה מלחמת לבנון השנייה, אז נשק לקצינה. שלושת השופטים, שהרשיעו אותו פה-אחד, לא חסכו ביקורת על התנהלותו לאחר המעשה, ומנגד - אימצו את גרסת המתלוננת וציינו שהייתה אמינה. עם זאת, נקבע כי רמון לא יישא קלון בעבירה, החלטה שאיפשרה לו לשוב לפוליטיקה - ממנה הוא שוקל לפרוש בימים אלה. 

 

אתמול התייחס למשפט רמון גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ואמר כי אם רמון היה טוען כי מדובר באי הבנה ומתנצל - הוא לא חושב שהמערכת המשפטית הייתה צריכה לעסוק בעניין. "אולם, כאשר השר מציב את העניין בשאלה האם הוא שיקר או שהקצינה שיקרה, אזי אני לא חושב שאפשר להותיר מצב כזה תלוי באוויר". 

 

"התקשורת משפיעה על עדים בפוטנציה"

בפאנל שבו דיברה השופטת, שעסק ביחסי הגומלין בין המשפט לתקשורת, דיבר גם פרקליט המדינה, משה לדור. "השופטים חשופים לתקשורת כמו הפרקליטים - והתקשורת משפיעה על עדים בפוטנציה", אמר, והוסיף: "נחקר יוצא מחדר חקירות וישר מדבר עם כולם, דבר שיכול להשפיע על עדים אחרים".

 

בהתייחסו לעניין ההדלפות מהפרקליטות, שעורר באחרונה גם כן את זעמו של השר נאמן, אמר לדור: "אני לא מוכן להגיד בצורה חד משמעית כי אין הדלפות מהפרקליטות, אולם תפקידנו הוא לעשות כל מאמץ ואנו עושים ומצליחים לעמוד בכך שהתקשורת לא תשפיע על תוכן ההחלטות שלנו".

 לדור הוסיף ואמר כי בשנים האחרונות הפרקליטות פועלת כדי לצמצם את הפרסומים הלא נכונים וכדי למנוע פרסומים כאלה: "עיבינו מאוד את ההודעות הפורמליות הנמסרות לחשודים כדי שהכל יהיה גלוי".

 

 פרקליטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, עו"ד אלי זוהר, שדיבר גם הוא בפאנל, הוסיף כי "חופש הביטוי הגיע לצומת בו אנו צריכים לעצור, ולעשות חשיבה מחודשת על חופש הביטוי מול היכולת לעשות צדק בבית המשפט ולהגן על זכויות הפרט. "תחשבו על דודו טופז, האם התקשורת לא הרשיעה אותו כבר? האם לא גזרו כבר את דינו? וזאת עוד בטרם יבשה הדיו על צו המאסר? התקשורת נשלטת על ידי הגורמים שמספקים לה מידע, וזאת המציאות שאנחנו חיים איתה?".

 

בהכנת הידיעה השתתפה ורד לוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת כוחן
צילום: יריב כץ
השר רמון
צילום: AFP
לדור "לעשות כל מאמץ שהתקשורת לא תשפיע"
צילום: גיל יוחנן
עו"ד זהר. "התקשורת נשלטת על ידי הגורמים שמספקים לה מידע"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים