שתף קטע נבחר

מתי הופכת הזמנה לקפה בעבודה להטרדה מינית?

מנהל - דע את חובותיך; עובדת - דעי את זכויותייך: מתי הופך מנהל נחמד מדי למטריד מינית? האם שתיקה כמוה כהסכמה? האם הסכמה ליחסי מין בעבודה באמת שוללת הטרדה מינית? מהן חובות המעסיק למניעת הטרדה? מדריך מפורט

נועה ישבה בבית קרוב לשנה. מפוטרת הייטק. כשהציעו לה עבודה סוף סוף, המשכנתא והגנים הפרטיים לא הותירו מקום להתלבטות מבחינתה, והיא התחילה מייד. כבר ביומה הרביעי בחברה חיכה לה בבוקר קפה הפוך על שולחנה. כשראשו של ירון הסמנכ"ל הציץ פנימה בחיוך, ליבה של נועה התרחב בהכרת תודה, על אותו ניצן של ידידות במקום הגדול והזר... כשבתוך ימים הפך ההפוך להרגל, זה לא הפריע לה. להיפך. וגם כשירון התעקש שיישתו אצלו בחדר, כי "יותר נוח" שם, הסכימה.

 

הם דיברו על הא ועל דא, ירון בעיקר, ונועה הרגישה שהיא מתחברת לאנשים הנכונים. כשבאחד הבקרים סגר את הדלת והתיישב לידה קרוב מהרגיל, היא זזה אינסטנקטיבית. ירון סימן לה לחזור, שאל "מה את לחוצה", והוסיף בחיוך שהוא "לא נושך". נועה הרגישה שלא בנוח, אבל על מנת שלא ייעלב, חזרה וסיימה את הקפה. למחרת, שוב צמצם מרחק, והפעם שאל בחיוך ממזרי מתי יזכה לנסות עליה את הג'קוזי החדש שבנה... נועה ההמומה בלעה רוק, אך התעשתה וסיימה את הקפה בשתיקה. שלא ייעלב.

 

בבוקר שאחרי סירבה להזמנתו: "לא תודה, שתיתי בבית". ירון הודיע לה שזה מעליב אותו באופן אישי ומה הוא יעשה עם ההפוך שקנה, אז היא באה. כששאל אם פינתה כבר ערב לג'קוזי, נועה נלחצה באופן רשמי. היא ענתה לו שבעלה לא יאהב את הרעיון, וחשבה שבכך ייגמר הדיון,

אך ירון גיחך, אמר לה ש"מה שבעלה לא יודע לא יזיק לו" וביקש שתתאר לו את בגד הים שלה, בעודו מלטף את כף ידה, כאילו בהיסח הדעת. נועה האדימה, ליבה דפק במהירות, המילים התבלבלו לה, והיא פיתלה את ידה החוצה בעדינות מתוך כף ידו הגדולה. את הקפה סיימה במהירות, ממלמלת משהו על זה שמחכים לה. בכל זאת, שלא ייעלב.

 

למחרת הודיעה שהיא חולה, וכששבה ביום ראשון לעבודה, חיכה לה מייל: "בואי. הקפה מתקרר".

 

נועה שלנו רוצה לסיים את הקשר ההפוך הזה, אך חוששת מהתוצאה: להסתכסך עם סמנכ"ל החברה הותיק והאהוד, בחודש הראשון לעבודתה? לא חכם. לוותר מראש ולחזור לשוק המובטלים? טיפשי. נועה לא יודעת מה לעשות. היא גם לא בטוחה שיש לה מה לעשות, הרי זה לא שאנסו אותה חלילה, ואפילו לא הטרידו אותה מינית לדעתה. סתם אי נעימות. איך היא הסתבכה.

 

האם נועה הוטרדה מינית?  

לכאורה, לא.

נועה לא אמרה לירון לא. היא לא הפסיקה לבוא לקפה. היא לא צעקה לו "תפתח את הדלת, ומהר". קצת התחמקה, קצת הסמיקה, אולי משכה את היד, אבל בגדול - איך ירון צריך לדעת שהקשר הזה לא מתאים לה?אבל, מסתבר שנועה כן הוטרדה מינית.

 

על פי החוק למניעת הטרדה מינית, הצעה חוזרת בעלת אופי מיני (ראה ערך ג'קוזי), המוצעת לכפיפה שלך בעבודה, היא הטרדה מינית לכל דבר, אפילו אם נועה כלל לא התנגדה. ירון צריך היה לדעת היטב, שכפועל יוצא מההיררכיה המשרדית ומהעובדה שנועה חדשה, אין ביניהם "כוחות", שנועה תמשיך לבוא לקפה ותימנע מלהעכיר את האווירה. ירון ניצל את מרותו ביחסים ביניהם: הוא חדר למרחב האינטימי של נועה, הביך אותה ורמז לה רמיזות מיניות, תוך שהוא סמוך ובטוח שהיא לא תסרב לו. ירון יצר לעצמו הרגל יומיומי שנעם לו, ואשר הפסיק מזמן להיות נעים לנועה.

 

איך נדע לזהות הטרדה מינית? 

את המקרים הברורים כולנו יודעים לזהות: מנהל גדול וחשוב שנישק עובדת זוטרה וחסרת אונים בהזדמנויות שונות על אף שהתנגדה נחרצות - הוא מטריד מינית. לעומתו, עמית לעבודה שהחמיא לידידתו כי היא "נראית מצויין הבוקר", הוא נחמד ותו לא.

 

אך מה לגבי המקרים ה"אפורים"? מנהל ש"משחק" עם האבנים בחגורתה החדשה של העובדת שלו, או מחליק יד על מותנה באגביות? עמית לעבודה שמציע שוב ושוב לעמיתתו עיסוי רומנטי לאור נרות, על אף שביקשה שיניח לה? מה אז? ההבחנה אינה קלה.

 

קשה לשרטט את קו ההפרדה בין המותר לאסור בתחום שבינו לבינה, במיוחד מאחר ושגרת יומנו מורכבת מאינטרקציות בין-אנושיות רבות, מזדמנות או שגרתיות, חדשות או מוכרות, כשחיוכים רבי משמעות או בדיחות עם גוון מיני הן חלק מכך. החוק בכל זאת ניסה לשרטט את הקו, ולשם כך קבע 5 סוגי התנהגויות ספציפיות, אשר ייחשבו כהטרדה מינית אסורה:

 

1. סחיטה באיומים. למשל איום בפיטורין אם לא תשכבי איתו.

2. מעשה מגונה. עובד, למשל, שנהג להגיע לסיפוק מיני מול עובדת שלו נאלץ לשלם לה פיצוי בסך 50,000 שקלים.

3. הצעות מיניות חוזרות ונשנות. הזמנה לבילוי אינטימי, שוב ושוב.

4. התייחסויות חוזרות לפן המיני. "המחשוף שלך הורג אותי, מפריע לי לעבוד".

5. התייחסות מבזה ומשפילה למין ולנטייה מינית. "את מתלבשת כמו לסבית, תראי קצת ציצי".

 

במקרים הגבוליים, שהם "ספק הטרדה אסורה, ספק התנהגות קבילה", יש לבחון את כל הנסיבות מסביב, טרם ייפסק כי הם אכן היוו הטרדה מינית. הבחינה חשובה מאוד, מאחר והטרדה מינית יכולה לעלות למטריד בתביעה כספית ואפילו עונש מאסר.

 

הטרדה מינית בעבודה 

בחרתי להתמקד בהטרדה מינית בעבודה בלבד, על אף שסביבת העבודה היא לא המקום היחיד שהחוק למניעת הטרדה מינית מטפל בו - החוק דן גם ביחסי תלות (פסיכולוג או מטפל מטריד), יחסי מרות בלימודים, יחסי מפקד ופקודה ועוד.

 

נשים עובדות רבות נמצאות במצוקה יומיומית. הבוס שלהן, או בכיר אחר בסביבתן, מרשה לעצמו להטריד אותן, והן לא יכולות לעשות דבר בנדון. החשש למקום העבודה, הידיעה הכמעט מוחלטת שיאמינו לו ולא לך, שבמקרה הטוב ישתיקו אותך ובמקרה הפחות טוב יעיפו אותך – כל אלו גורמות להן להמשיך ולסבול. אני סמוכה ובטוחה שאותן נשים לא היו קופאות כך, לו היו מוטרדות מינית במהלך נסיעה באוטובוס, על ידי זר גמור.

 

אז ניסיתי להבין אחת ולתמיד - מה יש שם, במקום העבודה, שגורם לנו לקבל את היחס הזה כעובדה? לשם הנוחות, הטור הזה נכתב בלשון נקבה, כפנייה לאישה העובדת. אך מאחר ודין אחד הוא גם כלפי גבר שהוטרד על ידי אישה, גבר שהוטרד על ידי גבר, או אישה שהוטרדה על ידי אישה - ניתן לקרוא אותו בהטיה המתאימה.

 

יחסי מרות בעבודה  

כעקרון, החוק למניעת הטרדה מטיל אחריות גם על האשה: זו נדרשת להראות, במקרים מסוימים, כי העבירה מסר חד-משמעי שזה לא מתאים לה. כך למשל, אם השכן שלך ב- Open Space שלח לך סרטים פורנוגרפיים בצירוף הצעות מיניות, זו לא הטרדה מינית, אם לא אמרת לו בפירוש שיפסיק. אך כשמגיעים ליחסי מרות בעבודה, זה כבר סיפור אחר. "מרות" הינה אותה שליטה של הממונה (הישיר או העקיף), על העובד הכפוף לו. כאשר ממונה מציע הצעות מיניות או מבצע התייחסויות מיניות כלפי העובדת שלו, במסגרת יחסי עבודה, תוך ניצול המרות הזו – חזקה שביצע הטרדה מינית. אין צורך שהמוטרדת תביע התנגדות להטרדה. עצם הניסיון שלו במסגרת יחסי המרות, הוא שאסור.

 

מהו ההגיון בכך? המחוקק הבין שהתלות הכלכלית והמקצועית של העובדת בממונה תרתיע אותה מלהראות לו שאינה מעוניינת במעשיו. עבור נשים רבות הנמצאות במצב כלכלי ירוד, נשים בגיל ובמקצוע בהם קשה למצוא עבודה חלופית ואפילו נועה שלנו שלחוצה כלכלית עקב אבטלה ארוכה – עבורן "החופש להתנגד" הוא יפה רק בתיאוריה. עליהן בדיוק, בא החוק להגן.

 

"חזקת המרות" אמורה להרתיע את בעל המרות ולגרום לו לחשוב היטב טרם יכניס מימד מיני-אינטימי ליחסיו עם העובדת שלו.

 

כיצד בודקים אם המטריד ניצל את המרות ביחסי העבודה? 

עובדות המקרה הספציפי ייבדקו, ובכלל זה: האם פערי הכוח בין הממונה לעובדת היו גדולים? והפרשי הגילאים ביניהם? האם הייתה לו יכולת השפעה ניכרת על מעמדה, או עתידה המקצועי? האם היוזמה למגע המיני הייתה שלו? ככל שהתשובה חיובית יותר, כך סביר יותר להניח שהיה כאן ניצול יחסי מרות בעבודה.

חשוב להדגיש שגם כאשר קיימת חזקה זו, עדיין סלולה הדרך לממונה "התמים שהולבש עליו תיק" להוכיח שלא היו דברים מעולם. הוא פשוט יצטרך לעבוד יותר קשה, בניגוד למצב רגיל, בו נטל ההוכחה הוא על המתלוננת.

 

אחריות על המעביד עצמו (לא רק המטריד) 

החוק תופס לא רק את המטריד, אלא גם את הבוס שלו. המעביד מחוייב למנוע הטרדה מינית בעבודה ולטפל ביעילות במקרי הטרדה (הבהרות, הדרכות, ממונה הטרדה מינית, תליית התקנון במקום עבודה ובו מעל 25 עובדים ועוד).

כך למשל, לפני כחודש נפסק, כי חברת תקשורת גדולה תפצה בסך של 300 אלף שקלים עובדת שהוטרדה מינית על ידי קצין הביטחון של החברה, ופוטרה בעקבות "תיק" שתפר לה. הפיצויים נפסקו בגין: פיטורים שלא כדין, הפרת חוק הטרדה מינית ועוגמת הנפש. הסנקציות שקובע החוק נגד המעביד הן גם בפן האזרחי וגם בפן הפלילי (אי תליית תקנון) כשהמגמה היא חינוך המעבידים.

 

ראו דברי בית הדין הארצי לעבודה בעניין: "על המעביד לדאוג לכך, כי העובדת תהיה חופשית מהטרדה מינית בעבודה... חובה זו נובעת מחוזה העבודה בין העובדת למעביד, ומהחובה לבצעו בתום לב... יש לחנך את המעבידים, כי ביצוע הטרדה מינית או היעדר מדיניות למניעת התופעה יביאו להגשת תובענה נגדם ולהטלת פיצוי כספי שיהפוך את העבירה לבלתי כדאית".

 

מה קורה כשהאישה כן "בעניין"? 

חשוב שתביני שאם נענית לממונה עליך רק מתוך פחד מפיטורים, מחשש שיתנכל לך או מתוך סיטואציה ששיתקה אותך - זו לא היענות, אלא ניצול יחסי המרות ביניכם. גם אם הסכמת, ולמחרת התחרטת, זה בסדר גמור. אם הבוס לוחץ עליך להמשיך קשר שרצית לסיים, והחשש לעבודתך גורם לך להמשיך ולצאת איתו - זו תהיה הטרדה מצידו אם לא יעזוב אותך לנפשך.

 

למרבה ההפתעה, גם רומן בהסכמתך המלאה ואפילו כזה שהחל ביוזמתך, יכול להתפרש כהטרדה מינית נגדך. מסתבר שהממונה עליך היה צריך לקחת בחשבון, למשל, שבמידה והרומן הסוער ייפסק, הוא יהיה זה שבמרבית המקרים יישאר במקום העבודה, ואילו את, הכפופה לו, תיאלצי לעזוב.

 

דברים אלו עולים מפסק דין שניתן בשנה שעברה על ידי בית הדין הארצי לעבודה, שחייב ממונה לשלם לעובדת שלו פיצוי בגין הטרדה מינית, זאת למרות שהקשר האינטימי ביניהם היה מתמשך וקבוע, ובהסכמתה המלאה של האישה.

נפסק, כי מאחר ומערכת היחסים הושתתה על "קיום יחסי מין מזדמנים בחדר צדדי ומוסתר במקום העבודה", ומאחר ו"לא הוכח שרצו לפתח שם מערכת יחסים אמיתית" – אזי המסקנה המתבקשת היא שהיה פה ניצול יחסי מרות, ומשכך - הטרדה מינית.

 

נשמע מקומם? תשמעו את זה: נפסק כי גם אם אותו ממונה היה מוכיח שהעובדת פיתתה אותו והתחילה איתו, זה לא היה משנה את ההחלטה.

 

נגד פסק הדין נשמעו ביקורות שונות, ובמקביל יש לו גם תומכים נלהבים. בסוף היום, מה שמשנה, זו מה דעתו של בית הדין. ודעתו היא, שבסביבת עבודה בה מתערבבים מעמדות, כוחניות ושררה, השפעה ותלות, קשר מיני "פוחז" בין ממונה לעובדת, מריח ונשמע כמו ניצול שלה, וכנראה שזה מה שהוא היה.

 

הוטרדת. מה אפשר לעשות?  

1. תלונה למעביד - שיקיים בירור רציני או יעמיד את העובד לדין משמעתי. המעביד צריך להגן על המתלוננת.

2. תביעה כספית - נגד המעביד וגם נגד המטריד. 50,000 שקלים ניתן לתבוע ללא הוכחת נזק, או סכום גדול מכך בהוכחת נזקים.

3. תלונה למשטרה - להתחיל הליך פלילי.

 

עזרת לחברה שהוטרדה ועכשיו הבוס מתנכל לך?

סירבת לשכב עם הבוס ולהפתעתך הבונוס שהובטח לך בוטל. סייעת לחברה בעבודה להתלונן, ועתה הקידום הצפוי שלך נפגע. כל אלו הן התנכלויות. החוק מכיר במצבים אלו, ומגדיר את ההתנכלות גם כן כעבירה פלילית שדינה מאסר.

 

זה פיל?  

ההגדרות המשפטיות לא תמיד יתאימו לסיפור הספציפי שלך. המפתח להבחנה אם זהו מקרה שנופל להגדרות של הטרדה מינית או לא, הוא בהפעלת היגיון בריא, תוך מודעות מלאה לגבולות האינטימיות והפרטיות שלך: בסוף היום, מה שמרגיש לך לא נכון, הוא כנראה לא נכון. או, כפי שציין כבוד השופט זמיר באחד מפסקי דינו בנושא: "...כפי שנאמר לגבי פיל: אף שקשה להגדיר אותו, כשרואים אותו, אין קושי לזהות אותו".

 

 

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.


פורסם לראשונה 05/06/2009 15:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכת הדין דריה כנף
מגע אבהי?
צילום: ablestock
צילום: index open
כשבלתי אפשרי לסרב לקפה
צילום: index open
מומלצים