שתף קטע נבחר

לנאום עם ולהרגיש בלי: נתניהו בין הטיפות

איך מרַצים את אובמה מצד אחד, ואת הימין מנגד? ראש הממשלה יידרש ללהטוטי לשון לא מעטים. פוליטיקאים ומומחים מנסים להעריך איך יעשה זאת, ביום ראשון בבר-אילן

ראש הממשלה יישא ביום ראשון נאום בו הבטיח לפרוש את משנתו המדינית. זה יקרה באוניברסיטה הנחשבת מעוז הימין, במרכז "בגין-סאדאת" בבר-אילן - שם שמרמז אולי על הכיוון, פשרה אפשרית בסכסוך הישראלי-פלסטיני. כמעט כרגיל, יהיה על בנימין נתניהו ללכת בין הטיפות. בשיחה עם ynet, התבקשו מומחים ופוליטיקאים להעריך כיצד יתמרן מילולית בין פטיש הליכוד מימין לסדן אובמה משמאל.

 

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, יאזין לנאום באולם עצמו. הוא מתאר איפה ניצב רף המינימום שייאלץ נתניהו לספק כדי לרצות את שני הצדדים: "האמריקנים מצפים לנאום ההולם את תוכניתם בשלושה היבטים:

 פתיחת משא ומתן עם הפלסטינים, שתי מדינות והקפאת הבנייה בהתנחלויות. אם ימלא את הדרישה הראשונה, יתקרב לשנייה ויתרחק מהשלישית, זאת תהיה גלולה שהאמריקנים ובוחריו יוכלו לבלוע".

 

לדבריו, "בנושא רעיון שתי המדינות, נתניהו יצטרך להמציא להטוטים לשוניים כדי לאפשר לאמריקנים לטעון שהוא תומך במדיניות שלהם מצד אחד, מבלי שייראה כמי ששינה את האידיאולוגיה שלו, מצד שני". איך בדיוק? "הוא יוכל לחזור למחויבות ישראל למפת הדרכים ולומר משפט מרוכך כי בתנאים מסוימים ועל פי התנהלות הפלסטינים ומדינות ערב, יהיה מקום ל'הגדרה עצמית פלסטינית'".


אובמה נואם בקהיר. מה תהיה התשובה? (צילום: רויטרס)

 

לגבי ההתנחלויות, פרופ' גלבוע סבור שכאן לא יבוא ויתור. "הוא יזכיר כנראה את ההתחייבות האמריקנית שמאפשרת הרחבת גושי התנחלות הגדולים, כולל ירושלים. רוב הציבור בארץ תומך בבנייה בגושי ההתנחלות הגדולים. זה נושא קריטי בו לא יוכל להתכחש לדעת הקהל".  

 

התחייבויות אמריקניות, צעדים קטנים

נתניהו הצהיר שיתייעץ עם חבריו לממשלה ועם גורמים נוספים לפני הנאום. מי שהיה שגריר ישראל בוושינגטון, חבר הכנסת לשעבר מהליכוד זלמן שובל, אמר ל-ynet ששוחח בימים האחרונים עם ראש הממשלה. להערכתו, מפת הדרכים והסדר אזורי כולל יחליפו את הביטוי המפורש "שתי מדינות לשני עמים".

 

גם לדעתו, נתניהו צפוי להדגיש ש"יש התחייבויות חד משמעיות של הממשל הקודם - גם כתובות - לפיהן הגבול בהסדר לא יהיה הקו הירוק, לצד שימור גושי התיישבות. כלומר, בנייה ופיתוח, בניגוד לדברי קלינטון". בתמורה, מעריך שובל, יתחייב ראש הממשלה שלא לבנות התנחלויות חדשות ולפנות מאחזים בלתי מורשים.

 

שובל סבור שנתניהו, בדומה לאובמה, יביע רצון לראות הסדר אזורי כולל - ואף עשוי להיכנס לפירוט חזונו. "התזה שלו תהיה שעל-ידי הסדר כולל יהיה קל יותר לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, כי גם המדינות המתונות חוששות מחדירה איראנית". לבסוף, אומר שובל, ראש הממשלה גם ישבח את היחסים הקרובים עם ארה"ב ויכיר תודה על קבלת ישראל כמדינה יהודית.

 

מן הצד השני של המפה הפוליטית, יו"ר מרצ לשעבר, יוסי ביילין, המשמש היום יו"ר יוזמת ז'נבה ונשיא Beilink, מעריך שנאום בר-אילן לא יניב כותרות אמיתיות. "מטרת הנאום תהיה לדבר יפה על שלום ומדוע היום הוא בלתי אפשרי בגלל הצד השני. לכן, נתניהו ודאי ידגיש את הצורך להתחיל בצעדים קטנים".

 

ביילין טוען שמה שצריך להיכלל בנאום הוא קבלת רעיון שתי המדינות - "כדי לתמוך בעתיד המדינה הדמוקרטית. אבל הוא לא שם. הוא חושב שנבחר לאידיאולוגיה הפוכה ולא ינצל את הנאום לכניעה ללחץ אמריקני. הוא לא יודיע שהוא מוכן לחזור לקווי 67' ולהמשיך את מדיניות אולמרט, ברק ורבין כי הוא רוצה להוכיח שאפשר ההיפך".

 

לדבר בקול גדול, לשאת מקל קטן

אבל יש מי שחוזה הצהרות משמעותיות. בהירה ברדוגו, יועצת תקשורת וממשל שעבדה בין היתר עם שמעון פרס, מסבירה: "רוב הציבור בארץ סומך יותר על הימין בהחזרות שטחים. לכן, לו הייתי יועצת של נתניהו הייתי אומרת לו ללכת עם האמריקנים עד הסוף כי הציבור סומך עליו - להיות נועז ואמיץ. לא יפתיע אותי אם הוא יאחז את השור בקרניו ויכריז על שתי מדינות לשני עמים", היא אומרת.

 

גם ברדוגו מעריכה כי נקודת המילוט מהצהרה מדינית נועזת תהיה הבנייה בהתנחלויות. "יש לו מוצא להצהיר שמה שלא חוקי יש לפנות, לטובת הרחבת הבנייה בהתנחלויות המוכרות. זו אמירה שאינה נוראית והוא יכול לעמוד בה".

 

יובל פורת, יועץ אסטרטגי שבין היתר הוביל את קמפיין "הכתומים" נגד ההתנתקות, מעריך שהרטוריקה בה ישתמש נתניהו תכוון לרמות דווקא את ציבור בוחריו מימין, בעוד שמעשיו יתיישבו דווקא עם הקווים המדיניים של אובמה.

 

"נתניהו ייאלץ לעשות בדיוק ההיפך מאמרתו הידועה של רוזוולט 'לדבר ברכות אבל לשאת מקל גדול'. כלומר, נתניהו מבין שאובמה פוליטיקאי מתוחכם, אינטליגנטי וחשדן שלא יקנה הצהרות אווירה בלבד על רצון בשלום ופיוס. הוא מבין שעליו לנקוט במעשים אמיתיים ולכן כדי לפצות על ויתורים שהוא הולך לעשות בפועל, ישתמש ברטוריקה תקיפה, לאומית, המגוננת על מפעל ההתנחלויות - שדווקא תאשים את הצד השני במקום אליו הגענו עד הלום", מסביר פורת.

 

"הוא יספק את הסחורה - שתי מדינות לשני עמים, תחת שם זה או אחר, לצד הקפאת התנחלויות, אבל כדי לפייס את המתנחלים, ידבר על כך שההתיישבות אינה מכשול לשלום אלא מדינות ערב, וכי ישראל נקטה בהליכים משמעותיים אבל התשובה להם הייתה טרור. מבחינת המתנחלים יש סיבה טובה לדאגה". ביום ראשון, נראה אם התחזית הזו אמנם תתממש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
נתניהו. בין הפטיש לסדן
צילום: דודי ועקנין
שובל. ישבח את ארה"ב
ביילין. בלי כותרות
צילום: אלכס קולומויסקי
באדיבות אוניברסיטת בר-אילן
פרופ' גלבוע. להטוטים לשוניים
באדיבות אוניברסיטת בר-אילן
יובל פורת. יספק את הסחורה
צילום: שחף הבר
מומלצים