שתף קטע נבחר

ראש בראש: קרב בין שני דורסים באור יום

חוקר הדורסים גלעד פרידמן זכה לתעד קרב אווירי בין שני דורסי יום באזור שפלת יהודה. עקב עיטי שעף בסמוך לקן של חיוויאי, נאלץ לגונן על עצמו והשניים נאבקו זה עם זה בגובה רב. צפו בתמונות המרהיבות

במקום ובזמן הנכון: המזל מאיר פנים לגלעד פרידמן, החוקר את התחרות בין העקב העיטי לחיוויאי במחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב. בשנה שעברה הוא הצליח לתעד קרב בין שני דורסי היום באזור בית גוברין. שני הדורסים נלחמו זה בזה אך דווקא העקב - הקטן יותר - ניצח בנוק-אאוט.

 

גם השנה הצליח פרידמן לתעד קרב אווירי שכזה. בחודש שעבר הגיע פרידמן לאותו אזור בשעות אחר הצהריים כדי לבדוק את קיניהם של הדורסים הממוקמים על עצים במרחק של כ-200 מטר זה מזה, ובגובה של יותר מ-12 מטר.

 

"אני מכיר את הקן של החיוויאי ושל העקב מזה מספר שנים, והם תמיד קיננו אחד ליד השני. בעבר ראיתי אותם בקרבות ראש בראש אך לא היתה עמי מצלמה", הוא סיפר. "בשנה שעברה העקב התקיף את קן החיוויאי כדי לאכול את הגוזל, והפעם פרט אחר עף מעל הקן, והחיוויאי לא נשאר חייב ומיהר לצאת למתקפה".

 


צילום: גלעד פרידמן 

עקב עיטי חולף ליד קן של חיוויאי בשפלת יהודה


צילום: גלעד פרידמן

החיוויאי גונן על הגוזל ויצא למתקפה (צילומים: גלעד פרידמן)

 

פרידמן ציין כי בקן החיוויאי היה גוזל בן כשבועיים, דבר שהניע אותו לחרף את נפשו במגננה. "הם עלו לגובה של עשרות מטרים והחלו לתקוף זה את זה באוויר. הקרב ביניהם נמשך מספר דקות ולווה בצלילות מהירות ומרדפים", הוא תיאר.

 

בשלב מסויים בקרב, לתדהמתו של פרידמן שצילם את האירוע, השניים שילבו טופרים יחד בגובה של כ-50 מטר ונפלו נפילה חופשית למטה. "זו הפעם הראשונה שראיתי סיטואציה שכזאת. עד כה חזיתי בכך בעיקר בקרב עקבים בתקופת החיזור. לרגע זה נראה ששני העופות רוקדים זה עם זה באוויר", הסביר פרידמן.

 

צילום: גלעד פרידמן

 

 

לדבריו, שני הדורסים נפלו בסיחרור מהיר מטה ושניה לפני שהם פגעו בקרקע - נפרדו זה מזה. פרידמן הבחין כי העקב הצליח לתלוש מספר נוצות של החיוויאי.

 

"כל אחד מהם חזר לטריטוריית הקינון שלו ואני שבתי לרכב עם חיוך גדול על הפנים. כל הדרך הביתה התפללתי שהצלחתי ללכוד את הסיטואציה במלואה", הוא סיכם.

 


צילום: גלעד פרידמן

קרובים קרובים. החיוויאי מעל, העקב מתחתיו

 

פרידמן מעריך שהעובדה שההתקרבות של העקב לקן החיוויאי לא נועדה לחטוף את הגוזל בקן. "התגובה של החיוויאי יכולה ללמד על יחסי הכוחות ביניהם ועל הכוונות שיש לעקב. יתכן ושיש ביניהם תחרות על מקומות קינון ואולי גם על טריפה של גוזלים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד פרידמן
צילום: גלעד פרידמן
צילום: גלעד פרידמן
גוזלי עקב עיטי
צילום: גלעד פרידמן
גוזל חיוויאי
צילום: גלעד פרידמן
מומלצים