שתף קטע נבחר

גייטס: אין סימן לכך שצפון קוריאה נערכת למבצע

שר ההגנה האמריקני ודיפלומט רוסי בכיר העריכו, בנפרד, שצפון קוריאה לא מתכוונת להגיב באופן צבאי על החרפת הסנקציות נגדה. עם זאת, ציין רוברט גייטס, מדובר במשטר בלתי צפוי

במערב עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות בחצי האי הקוריאני: שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, אמר היום (ה') כי לא נראה שצפון קוריאה החלה בהכנות לתגובה צבאית, חרף איומיה להגיב על סנקציות חדשות של האו"ם נגדה. עם זאת, הוא ציין כי המשטר בפיונגיאנג בלתי צפוי, ולכן אין להתייחס לאיומים בביטול.

 

במהלך ביקור בבריסל, לרגל כינוס שרי ההגנה של נאט"ו, אמר גייטס: "אני לא חושב שהיה שינוי בעמדות הצבא הצפון קוריאני, באופן שירמז על הכנות למבצעים", אמר גייטס לעיתונאים. דבריו נאמרו על רקע ההסכמה שהושגה אמש בקרב חברות מועצת הביטחון של האו"ם לההחריף את הסנקציות על פיונגיאנג, בעקבות הניסויים האחרונים שערכה בתחומי הנשק הגרעיני והטילים הבליסטיים.

 

גם גורם דיפלומטי רוסי העריך היום כי צפון קוריאה לא תגיב להחרפת הסנקציות, בהחלטה שצפויה להתקבל בהצבעה מחר, בצעדים שיגבירו את המתיחות. "ההחלטה תאומץ כדי לפתור את הבעיה, ולא כדי להסלים את המצב", אמר הבכיר במשרד החוץ הרוסי לסוכנות הידיעות "איטר-טס". "אנו לא מצפים לפעולות תגובה מצפון קוריאה שיובילו להסלמת המתיחות".

 

האם הסנקציות יועילו?

הצעת ההחלטה, שנוסחה על-ידי ארצות-הברית וזכתה בתמיכת ארבע החברות הקבועות האחרות במועצה ובתמיכת יפן ודרום קוריאה, מכוונת לפגוע בכספים המעטים של המשטר בניכר. צפון קוריאה איימה בשיגור ניסיוני של טיל בליסטי בין-יבשתי נוסף, אלא אם כן מועצת הביטחון תתנצל על הענשתה בגין שיגור דומה באפריל, שלטענתה נועד לשיגור לוויין.  

 

צפון קוריאה נתונה לסנקציות כבר שנים, בגין מהלכיה

 הצבאיים. פרשנים הטילו ספק בכך שהצעדים החדשים ישפיעו על המדינה הענייה, שכלכלתה רק נחלשה מאז נטל קים ג'ונג-איל את השלטון ב-1994. הצעת ההחלטה "מגנה במונחים התקיפים ביותר" את הניסוי הגרעיני שערכה צפון קוריאה בחוד שעבר ו"דורשת שלא תבצע ניסויים גרעיניים נוספים או תבצע שיגורים בטכנולוגית טילים בליסטיים".

 

הנוסח המרוכך יחסית הוסכם אחרי שנערכו שינויים כדי לרצות את סין ורוסיה. שתי המדינות התנגדו לנוסח קודם, שבו נדרשו כל המדינות החברות לפקח על מטענים חשודים בספינות צפון קוריאניות. בגרסה האחרונה שהופצה בין חברות המועצה, מסתפקים המחברים בקריאה למדינות לעשות זאת, במקום דרישה מפורשת. מכירת אמצעי לחימה, עיסוק שנאסר על צפון קוריאה לפי החלטות או"ם קודמות, מהווה אחד ממקורות ההכנסה היחידים של המשטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גייטס. לא מודאג מהסימנים בשטח
צילום: AP
טילים ששיגרה צפון קוריאה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים