שתף קטע נבחר

מדפדפים ולוגמים

הרבה מחנויות הספרים בתל אביב משלבות בהצלחה בין רעש של מכונת אספרסו לבין ריחם של ספרים חדשים. אחרות בחרו דווקא להישאר עם הסגנון וההיצע של חנות הספרים המסורתית. לרגל שבוע הספר, אלישבע זלצר סקרה את חנויות הספרים הכי שוות בעיר

לדפדף בספר זה סוג של הרפתקה, כמו צלילה לתוך עולמות אחרים. כל ספר מגלה לנו עולם עם סגנון וחוקים משלו. שיטוט בחנויות ספרים מיוחדות שאינן שייכות ל"רשת", ונדירות בנוף עירנו, הוא בילוי אורבני ממוזג ונעים לימי הקיץ. בעליהן של חנויות אלה הבינו שספר זה לא כל הסיפור והפכו את החנות למקום בילוי עם תוכן ספרותי תרבותי. יש בהן ערבי שירה, הקראות של סופרים, תערוכות, חוגים והופעות.

 

אלו חנויות שנוצרת בהן אינטימיות בין המוכרים והקונים, שמבקשים המלצה או דנים בספר שכבר קראו. אוסף הספרים בהן נוצר מתוך טעמם האישי של בעלי החנויות. בכולן אפשר להצטרף לרשימת תפוצה דרך אתר החנות ולקבל מידע על אירועים ספרותיים – השקות של ספרים, ערבי שירה ומפגשים עם סופרים. ויש הנחות לכבוד שבוע הספר.

 

בעידן הבדידות יש המעדיפים להעביר את החוויה האינטימית של קריאה בספר – לבית קפה. חנות ספרים שיש בה בית קפה, כזאת עם ריח של קפה ורעש של מכונת אספרסו, היא מקום בילוי מושלם. כנראה שטעם קפה וריכוז בקריאה מתחבר במוחנו מיידית. לא פלא שחלק גדול מחנויות הספרים בתל אביב מצליחות לשלב את הקפה והקריאה בהצלחה רבה.

 

עולם ילדות קסום באמילי

אמילי היא חנות ידידותית ומושקעת ובה ספסל המזמין לשבת ולדפדף. החנות נולדה מתוך אהבתה של ליאת סגול-קורנפלד לספרי ילדים ונקראה על שם סבתא אמילי. הרעיון היה להפוך את החנות למקום מפגש שמתרחשת בו פעילות סביב הספרים – סדנאות קומיקס, למשל, או תיאטרון סיפור.

 

ליאת קוראת ובוחרת להציג בחנות רק את הספרים הטובים בעיניה. האחרים לא נכנסים לכאן. היא ממליצה על ספרים כמו "אילו הירח היה יכול לדבר", שבגללו פתחה את החנות, או על הספרים "איפה אחותי", "העציץ הריק" ו"סיפורו של פרדיננד". בהמלצתה רכשתי את "הצפרדע קווה קו קה" שאהבתי ממבט ראשון. ילדה קטנה התגלגלה מצחוק כשהקראתי לה את "חתול גדול חתול קטן".

 

בשבוע הספר נפתחת כאן תערוכת ספרי ילדים. יוצגו ספרי ילדים שאהבנו והתגעגענו אליהם וכבר לא יוצאים לאור, לצד ספרים נדירים, מהדורות מוקדמות, ספרים חתומים על ידי יוצריהם ועוד. התערוכה נעשית בשיתוף עם לקוחות החנות שהשאילו ספרי ילדים ישנים שמצאו בביתם. בזכותם, נוכל להיזכר בכמה מספרי הילדים הישנים שאהבנו כילדים, וכעת כהורים, סבים וסבתות. בקרוב ייפתח חוג למבוגרים המתעניינים בעולם ספרות ילדים בהנחיית ד"ר יעל דר, כי אחד המסרים באמילי הוא שספרי ילדים מדברים לכל גיל.

 

  • אמילי, שדרות בן גוריון 59. טל' 03-5239624. הצטרפו לרשימת התפוצה, שבה מידע על חוגים והפעלות, תערוכות ואירועים (לפי גילים) בעקבות סופרים וספרים. אפשר גם לנסות ולהזמין ספר נדיר. הרשמה באתר



אמילי מבפנים ומבחוץ (צילומים: אלישבע זלצר)

 

הרגשה של חו"ל בסיפור פשוט

לטייל בשבזי בנווה צדק זה להרגיש קצת כמו בחו"ל. אוהבי ספרים עוצרים תמיד ב"סיפור פשוט", ולא רק הם: גם אנשי השכונה וילדיהם מתעכבים בדרך להגיד שלום. מציצים לראות מה חדש. זו חנות עם תחושה "קהילתית", שהיחס האישי והטעם המשובח ניכרים בה.

 

"סיפור פשוט" מתמחה בספרים וקטלוגים של אמנות ויש גם שירות של איתור והזמנת ספרים מחו"ל. יש הרבה מקום לספרות נשים, ספרי ילדים ונוער וגם ספרים בצרפתית ובאנגלית. בשבילי לפגוש סופר לפני או אחרי שקראתי את ספרו, זו חוויה מיוחדת, ולכן כדאי להגיע למפגשים עם סופרים שמתקיימים כאן לעתים.

 

  • סיפור פשוט, שבזי 36. טלפקס: 03-5107040. אתר

 

טעם של עוגת בית בתולעת ספרים

אני אוהבת לשבת בפינה מאחורי הזכוכית, להרגיש בפנים וגם לצפות אל הרחוב. אבל בכל בוקר תופס את השולחן הזה עורך ספרותי מזוקן. הוא שייך לאלה שבאים מדי יום, יושבים פה שעות רבות והופכים את המקום לבית שני.

 

עוגת תפוחים עם קצף ביצים כמו פעם, היא עוד סיבה לבוא הנה. נודע לי שאת העוגה הייתה אופה אישה ושמה זינה עד שמלאו לה 90. לפני שנפטרה, הורישה לתולעת את המתכון שלה. הקליינטים הקבועים אוהבים טעמים קבועים: עוגת תפוז או לימון, שוקולד וגבינה. עוגיות חלבה, קוואקר ותמרים מוצגות בצנצנות זכוכית. גם האוכל בתפריט ביתי ופשוט, טרי וטעים.

 

התולעת מתמחה בספרי פסיכולוגיה וארכיטקטורה ועל כן מתרחש בה מפגש חברתי מקצועי. עורכים ספרותיים וסופרים, פסיכולוגים ואדריכלים מתלחשים עם פאני ואליאנה, בעלות החנות, מזה 25 שנה. לוח המודעות מתאים לקליינטורה: מתפנה חדר בקליניקה, נפתח חוג לביבליותרפיה וכד'. צפוף בבית הקפה ותמיד מלא. זה לא מקום לשיחות נפש. גם בערבים הספרותיים צפוף מאוד. אם לא תקדימו, סביר שלא יהיה לכם מקום עמידה. ומסתבר שאנשים אוהבים את הצפיפות הזאת. אגב, אם תרצו לשתות קפה עם ספר, תצטרכו לרכוש אותו.

 

  • תולעת ספרים, ככר רבין 9. טלפקס: 03-5298490. אתר


תולעת ספרים

 

משתלם לקנות בלוטוס

ש' חברתי קונה ספרים רק בלוטוס משלוש סיבות: א' - המחיר האטרקטיבי, ב' - היחס וההמלצות האישיות של המוכרים, ג' - המבחר האיכותי של הספרים. בלוטוס מאמינים בספרים איכותיים ובקלאסיקות של פעם כמו צ'כוב, דוסטוייבסקי, פרימו לוי ופרוסט, ואלה נמכרים במחירים כמו 39.90 ש"ח.

 

בעידן של אינפלציה בכותרים חדשים, מסתבר שלספרי איכות יש ביקוש. מהוצאות הספרים מגיעים ספרים חדשים שנפגעו קלות וגם ספרים שאזלו מהמלאי ונמכרים כסוג ב' ובחצי מחיר. מדובר בקירות שלמים של ספרים מוזלים. וזה משתלם. יש גם ספרים משומשים הנמכרים בהנחה של 70-60 אחוזים.

 

ההמלצות כאן מקצועיות ולא משוחדות, נובעות מתוך אהבת הספר ולא מתוך אינטרס מסחרי. העובדים ממש קוראים את הספרים. מניסיון אישי, זה בול פגיעה.

 

  • לוטוס ספרים, אלנבי 101, טל' 03-5661247; אבן גבירול 77, טל' 03-5237850. אתר


לוטוס 

 

פלסטיני פוגש ישראלי ביאפא

"יאפא" הוא שמה הערבי של יפו, וגם שמה של החנות היחידה לספרים בערבית ובעברית שקיימת באזור המרכז. החנות היא גם בית קפה וגם מסעדה. בקרוב יקיימו את מסיבת הרחוב המסורתית, לציון יומולדת שש.

 

זה מקום מיוחד שמגישים ומרגישים בו תרבות פלסטינית לצד תרבות ישראלית. על המדף מוצגים ספרים בעברית, לצד ספרים בערבית של סופרים מהעולם הערבי כולו. נושאי הספרים: התייחסות מקומית ועולמית לסכסוך הישראלי-פלסטיני, איסלאם, מגדר וילדים. לעתים מתקיימות פה הרצאות ומוקרנים סרטים של יוצרים פלסטינים וישראלים. מוזיקה ערבית מתנגנת והאווירה היא של פתיחות ואינטימיות.

 

בארוחת בוקר פלסטינית-ישראלית מוגשים - עיג'ה שהיא חביתת ירק עם כרובית, סלט טרי חתוך דק דק, לבנה, שמן זית וזעתר, טחינה ירוקה שנקראת בקדונסיה, ריבה ולחם הבית שהוא חלה, וגם מוזלי אירופאי. התפריט כולל מנה מסורתית המתחלפת כל יום - מקלובה, מוג'דרה וסנייה, סלט ערבי שקוראים לו גם סלט ישראלי, לצד שקשוקה, וסלט יאפא, פלטת גבינות ואפילו קיש.

 

כשחנא, טבח ערבי-ישראלי, מכין כריכי עוף או מוצרלה, טונה ובולגרית, ובייגל טוסט, הוא יודע שפה ערבים מבקשים כריכים ואספרסו והיהודים – מקלובה וקפה ערבי. המתוק פה הוא סופלה שוקולד וגם כנאפה ובקלאווה. התחלנו לדבר על ספרים וגלשנו לאוכל. "הערבוב הזה הוא התרבות המקומית", אומר לי מישל אלראהב, שהגה ויזם את המקום, שהוא דוגמה נפלאה לדו קיום אמיתי. בקומה השנייה יש מרכז לימוד לשפה הערבית.

 

  • יאפא, יהודה מרגוזה 33 פינת יפת, יפו. טל' 03-6815746.  


יאפא (צילום: תהל בלומנפלד) 

 

שיק פריזאי בספרייה הצרפתית

"ספרים בצרפתית וספרות צרפתית בעברית", כך נכתב על כרטיס הביקור של החנות. הליבררי שוכנת, כיאה לצרפתייה, באחת הכיכרות הציוריות בעיר - כיכר מסריק, ומצליחה להביא את האווירה האחרת אפילו לאופן בו אורזים את הספר. איזה שיק!

 

הצרפתית מתנגנת בחלל החנות והצצה בלוח המודעות מראה שלכאן מגיעים פרנקופילים - מי שרוצה להחליף דירה עם צרפתי בפריז או ללמוד צרפתית. בקומת הגלריה אפשר לשבת ולעלעל בספרי קומיקס.

 

  • ליבררי דו פואייה, כיכר מסריק 14 טל. 03-5243835, אתר.


ליבררי דו פואייה

 

רומנטי בנסיך הקטן

"הנסיך הקטן" הוא מקום ציורי ואווירה רומנטית בו, אולי בהשראת סימטה פלונית וסימטה אלמונית. בחדריו יש ספרים ישנים ומשומשים במגוון נושאים רחב, והרבה מציאות, ועל כן הקהל מגוון. בין המדפים ועל כוס קפה, נוצר מפגש בין חילונים לדתיים, בין שמאל לימין, בין בורגנים וזרוקים – כולם באו הנה לחפש ספר.

 

יש לקוחות קבועים, יש שבאים לקנות ספרים, יש שבאים לשתות משהו ויש שבאים לספוג אווירה שמשתנה לגמרי עם רדת החשיכה. בלוח המודעות אפשר למצוא מידע על הופעות מחול ותיאטרון וערבי הקראת שירה שמתקיימים בחצר על במה ציורית.

 

  • הנסיך הקטן, סמטה פלונית 3, טל' 03-6299387. לרגל שיפוץ המקום, תיערך מכירת חצר מה-10 עד ה-20 ביוני. כל ספר יימכר בעשרה שקלים.


הנסיך הקטן (צילום: גלעד קוולרציק)

 

ועוד מילה על משומשים

האם יש מכנה משותף בין מוכרי ספרים ישנים, שאלתי את עצמי. לשם כך נכנסתי באקראי לכמה חנויות של ספרים משומשים. כמה מהמוכרים נראו כאילו הוצאו מארכיב, חלקם שקועים בקריאה. במבט ראשון נראה שהם שתקנים, ואולי זו הסיבה שהם פה – להקשיב לסיפורים שמספרים להם אספני ספרים ישנים.

 

"בחסות הספרים ובהשראתם מתגלגלות פה שיחות מעניינות וזה חלק מהעסק", אומר לי כרמי, איש אוהב ספר ובעל "צו קריאה", כבר 20 שנה בעסק. הוא מקפיד לאוורר את החנות שלא יהיה בה ריח של יושן. "לספרים יש חיים משל עצמם ולפעמים דרכו של ספר שמחליף ידיים מעניינת יותר מהסיפור עצמו".

 

באבן גבירול, דיזנגוף, אלנבי וקינג ג'ורג' יש חנויות לספרים משומשים, אבל עדיין הרבה פחות מאשר בערים הגדולות בחו"ל. כמה מהן - כמו "פולק" ו"רובינזון" הוותיקות - נחשבות מוסד ידוע. יש גם ותיקות פחות, כמו "צו קריאה" באבן גבירול 88 או "ויקרא" בפרישמן 90. ככל שהענף מתמסחר, גדל הפער בין החנויות החדשות והישנות. כדי להתפרנס מספרים משומשים צריך להביא ספרים נדירים וכאלה שאזלו מהשוק. על המדפים בחנויות האלה יש מקום לספרים טובים שנעלמו.


צו קריאה 

 

  • אלישבע זלצר היא עיתונאית רחוב. אתם מוזמנים לבקר בבלוג שלה .

 

 

  • פתרון החידה משבוע שעבר : הקיר הצבעוני נמצא בכניסה לספרייה למדעי החברה ולניהול ושמו "תוהו ותובנה"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בזכות הישנים. "ויקרא"
צילום: אלישבע זלצר
בזכות המחיר. "לוטוס"
צילום: אלישבע זלצר
בזכות העוגיות. "תולעת ספרים"
צילום: אלישבע זלצר
בזכות השיק הצרפתי. הליבררי
צילום: אלישבע זלצר
מומלצים