שתף קטע נבחר

בדרך שלה: פיזיותרפיה ודיאטה לקיפודה שנדרסה

נקבת קיפוד מצויה ושמנמנה שנפגעה ממכונית בחולון לפני כחודשיים, שברה את האגן והובאה לטיפול בבית החולים לחיות בר. בתקופה האחרונה, חל שיפור במצבה והיא מצליחה ללכת. במקביל, היא זוכה לדיאטה ולטיפולי פיזיותרפיה. המטפלים מאמינים שבעוד מספר חודשים היא תשוב בחזרה לטבע

לפני כחודשיים הגיעה בצהרי היום נקבת קיפוד מצויה בוגרת, מספר שעות לאחר שנדרסה על ידי רכב בחולון ונאספה מהכביש על ידי תושבת העיר שהביאה אותה לטיפול חירום בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"הקיפודה הגיעה אלינו כשהיא לא מצליחה ללכת ובקושי החזיקה את עצמה יציב. היא גררה את הרגליים האחוריות שלה וסבלה מכאבים רבים", אומרת ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים לחיות בר. לאחר צילום רנטגן התברר לרופאים כי היונקת הגדולה סובלת משבר באגן. "זו פציעה שדורשת תהליך שיקום ארוך מאוד, המצריכה טיפולי פיזיותרפיה לרגליים עד שהשבר יחלים במלואו".

 

 

הולכת בדרך הנכונה, אך עדיין גוררת רגליים

בחודש האחרון מצבה של הקיפודה השתפר פלאים. בנוסף לבדיקות השגרתיות וההאכלות היומיות, הקיפודה זוכה לטיולים רבים מחוץ לכלוב, בשטח הפתוח בצמוד למרפאה וזאת כדי שהמטפלים יוכלו לבחון את התפקוד של רגליה.

 

"היא משתמשת היום יפה ברגל הימנית, אך ישנה עדיין צליעה ברגל שמאל, אותה היא גוררת ולעיתים היא מתקשה בהליכה, אבל היא בהחלט מצליחה לנתב את עצמה לכיוון אליו היא רוצה להגיע", מגלה רוזצנוויג.

 

בישראל מצויים שלושה מיני קיפודים, הקיפוד המצוי, קיפוד החולות וקיפוד המדבר. כולם נחשבים לחיות בר מוגנות ואסור להחזיקם בשבי.

 

תוחלת החיים של הקיפוד בטבע, אם הצליח להתחמק מטורפים, מכוניות ומחלות, הוא יאריך ימים עד לגיל שלוש שנים לערך, לעומת שש שנים בשבי.  

 

בעוד שבבית החולים הקיפודה מוגנת מפני טורפים ושאר סכנות, בטבע יש להם אויבים רבים בדמות דורסי יום ולילה, תנים, זאבים וחתולי בר שהקיפודים נכללים בתפריט הקולינרי שלהם.

 

הקיפוד הוא יחידאי ופעיל בעיקר בשעות הלילה. המזון החביב עליו במיוחד הוא חרקים, פרוקי רגליים, שבלולים, דו-חיים ואפילו זוחלים ומכרסמים קטנים. ירקות ופירות גם יתקבלו בברכה.

 


בידיים בטוחות. הקיפודה וד"ר רוזנצוויג (צילום: רועי גזית)

 

טיפולי פיזיותרפיה וגם דיאטה קוצנית

למרות הפציעה, הקיפודה מצליחה גם להתחבא בין השיחים ורוזנצוויג ניגשת אליה, חמושה בכפפה עבה ומרימה אותה אליה. "בנוסף לפיזיותרפיה, אנחנו גם מסייעים לה לרדת במשקל. היא מעט שמנמנה והגיעה אלינו במשקל של יותר מקילוגרם", היא מסבירה. "אם נוריד לה את מסת השומן והשריר, גם האגן יוכל להחלים מהר יותר מאחר שהוא  יצטרך לתמוך בפחות משקל".

 

לדברי רוזנצוויג, קיפודים רבים מגיעים במהלך כל ימות השנה לטיפול בבית חולים לחיות בר. "הם נפגעים פעמים רבות על ידי רכבים, או נתפסים על ידי כלבים וחתולים. לעיתים הם גם מאושפזים אצלנו עקב מחלות שונות ואת רובם אנחנו מצליחים להשיב בחזרה לטבע העירוני".

 

הקיפודה צפויה להשתחרר בעוד מספר חודשים רק לאחר שהשבר באגן יחלים במלואו והיא תוכל ללכת בכוחות עצמה ולצוד את מזונה. 

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצד לצד. נדרסה בחולון, משתקמת בבית החולים
צילום: רועי גזית
גם קיפודים זקוקים לדיאטה
צילום: רועי גזית
מתרגלת הליכה ליד המרפאה
צילום: רועי גזית
מומלצים