שתף קטע נבחר

אובמה משיב לנתניהו: להקפיא הבנייה בהתנחלויות

נשיא ארצות הברית סבור שנאום בר-אילן מהווה "התקדמות חיובית", אך מציב את סלע המחלוקת בין ירושלים לממשל האמריקני: הוא שב וקורא להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. נתניהו התייחס בראיון ל-CBS לתגובות החמוצות בעולם הערבי: "זה מאכזב כי נקטתי בצעד לא קל. ציפיתי לתגובה טובה יותר"

נאום בר-אילן של ראש הממשלה אינו מספיק לבית הלבן. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר הלילה (יום ג') כי ישראל נדרשת להפסיק את הבנייה בהתנחלויות. עם זאת, הוא קידם בברכה את נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, באוניברסיטת בר-אילן: "יש התקדמות חשובה בנאום נתניהו - הוא הכיר בצורך בשתי מדינות".

 

 

"אני שמח שנתניהו נשא את הנאום", אמר אובמה בתום פגישה עם ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, בבית הלבן. בתדרוך שערכו השניים לעיתונאים, נשאל אובמה בין היתר על התגובות השליליות לנאום בעולם הערבי, והפרשנויות ברחבי העולם.

 

"חשוב להעריך את המצב לא על סמך פרשנויות 'היום שאחרי'", אמר אובמה. "אני חושב שכל פעם שראש ממשלה ישראלי יוצא בהצהרה, התגובה המיידית בצד השני נוטה להיות שלילית. מאידך, אם הצד השני יוצא בהצהרה, לפעמים גם התגובה של ישראל היא שלילית".


אובמה וברלוסקוני. פגישה בוושינגטון (צילום: AFP)

 

לגופו של עניין, אמר אובמה כי הוא סבור שהנאום מבטא התקדמות חיובית מצד ראש הממשלה: "אני חושב שיש התקדמות חיובית בנאום של ראש הממשלה - הוא הכיר בצורך בשתי מדינות". הנשיא האמריקני לא נבהל מהתנאים שהציב נתניהו, ובהם פירוז השטח הפלסטיני והכרה במדינה יהודית. "יש הרבה תנאים, ועל זה בדיוק צריך להיות משא ומתן. מה שאנחנו רואים הוא לפחות אפשרות לחדש שיחות רציניות".

 

"הפסקת הבנייה - לא נתונה לפרשנות"

אובמה הבהיר כי גם מצד ארצות הברית יש כמה עקרונות שאינם מוטלים בספק, כמו למשל ביטחון ישראל, וכמובן - סלע המחלוקת ביחסים עם הממשל האמריקני: המשך הבנייה בהתנחלויות. הוא הבהיר כי מבחינתו, אין כל מקום לפרשנות ביחס לדרישה להפסיק את ההתרחבות: "הצדדים מבינים שהמשך הבנייה בהתנחלויות שהוגדרו בהסכמים קודמים כלא-חוקיות, יציב מכשול להתקדמות".

 

"הבהרנו שמנקודת המבט של ארצות הברית, ביטחון ישראל לא עומד למשא ומתן. אנחנו מתכוונים לעמוד מאחורי ישראל ולהגן עליה. הבהרנו גם ששני הצדדים עומדים להתמודד עם קשיים פוליטיים כדי להשיג אינטרסים ארוכי טווח:

 מהצד הישראלי, פירושו של דבר הפסקת הבנייה בהתנחלויות", הוסיף.

 

גם הפלסטינים, הבהיר, יידרשו לעמוד בהסכמים קודמים: "בין אם זה הרשות הפלסטינית או קבוצות אחרות דוגמת חמאס, הטוענות שהן מבטאות את רצון העם הפלסטיני, יש כמה יסודות הכרחיים לכל הסכם רציני שיושג - הכרה בזכות הקיום של ישראל, כיבוד הסכמי עבר והפסקת ההסתה והאלימות נגד ישראל".

 

הנשיא האמריקני סיכם כי אותם עקרונות לא יוכלו להתממש ללא תמיכה של מדינות ערב. זאת, לדבריו, "מאחר שהדאגה לביטחון ישראל אינה מסתיימת בגבולות הרשות הפלסטינית. יש כל מיני שכנים שנתפסים כעוינים לביטחון ישראל".

 

נתניהו: ציפיתי לתגובה טובה יותר

ראש הממשלה נתניהו ממשיך במסע השיווק לאחר נאומו. הלילה התראיין לרשת CBS, והתייחס לתגובות החמוצות בעולם, בעיקר מצד הערבים: "זה מאכזב כי נקטתי בצעד לא קל. ציפיתי לתגובה טובה יותר, ואולי היא תגיע עם הזמן. פתחתי את הדלת לשלום ואני מקווה שהפלסטינים והערבים יגיבו לה". הוא הביע תקווה להגיע להבנה עם הממשל האמריקני בנושא הבניה לצרכי גידול טבעי בשטחים, בפגישתו עם השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל בשבוע הבא בצרפת.

 

"לא נבנה התנחלויות חדשות. לא נפקיע אדמה נוספת להתנחלויות הקיימות", הצהיר "אני מקווה שממשלתי וממשל אובמה נוכל למצוא עמדה משותפת בנושא הזה, כי אנחנו רוצים להתקדם בתהליך השלום".

 

נתניהו מקווה להגיע ליצירת מנגנון משותף עם האמריקנים לבחון מה מותר ומה אסור לבנות. "אנחנו יודעים שזה נושא מריבה. היינו רוצים לשים זאת מאחורינו ולהתקדם בתהליך השלום, לשיחות ישירות בינינו לבין הפלסטינים".

 

הוא הסביר כי "השאלה היא לא השתלטות על שטחים. זה שונה מהקפאת החיים. יש שם ילדים ונולדים תינוקות. צריך לתת להם גני ילדים ובתי ספר. אפשר לבנות כיתות או לא? אפשר לבנות גן ילדים או לא? אנחנו מדברים על המשך חיים נורמליים בלי קביעה מראש את התוצאה הטריטוריאלית, ומבלי להשתלט על אדמות חדשות. אנחנו באמת רוצים לחיות חיים נורמליים עד שיושג הסכם שלום סופי ואז נחליט על השאר".

 

הוא חזר על עמדתו שהמדינה הפלסטינית צריכה להיות מפורזת ושהפלסטינים יכירו בישראל כמדינה יהודית. "אלה לא תנאים להתחלה במו"מ", הבהיר. לדבריו, מדינה פלסטינית מפורזת "זו נוסחה הוגנת לשלום. היא זוכה לתמיכה עצומה בדעת הקהל בישראל ובקרב ידידי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקדמות חיובית. אובמה עם ברלוסקוני
צילום: AP
הכיר בצורך בשתי מדינות. נתניהו
צילום: AP
לא להיבהל מתגובה שלילית. צופים בנאום בשכם
צילום: AP
מומלצים