שתף קטע נבחר

אלרגיה לא מוסברת? אולי זה המחשב או הסלולר

סקירת מחקרים חדשה קובעת: הקרינה האלקטרומגנטית שנפלטת ממכשירי החשמל המקיפים אותנו עשויה לפגוע בתפקוד מערכת החיסון ולהוביל לתגובות דלקתיות ואלרגיות

אם אתם סובלים מאלרגיה בלתי מוסברת, כדאי שתדעו שייתכן שהגורם להתעטשויות או לגירוד הוא הקרינה האלקטרומגנטית שנפלטת מהטלפון הנייד, מהאלחוטי או מהמחשב שלכם. כך לפי מאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Pathophisiology. מחבר המאמר, פרופ' אולה יוהנסון, ראש היחידה למחקרים ברפואת עור במכון קרולינסקה בשטוקהולם, העוסק כבר קרוב ל־30 שנה בהשפעות של שדות אלקטרומגנטיים על הפיזיולוגיה האנושית, ביצע סקירה של עשרות מחקרים שהתמקדו באופן ספציפי בהשפעת הקרינה האלקטרומגנטית על מערכת החיסון. מהסקירה עולה שהקרינה יכולה לפעול כמחולל אלרגיה, לפגוע בתפקוד מערכת החיסון ולהוביל לתגובות דלקתיות ואלרגיות.

 

האויב החדש של מערכת החיסון

למה זה קורה? פרופ' יוהנסון מסביר שבמהלך האבולוציה מערכת החיסון שלנו למדה להתמודד עם האויבים המוכרים לה, בהם גם קרינת השמש למשל, אך ב־100 השנים האחרונות היא נחשפת לאויבים חדשים שעמם אינה יודעת להתמודד – קרינת רנטגן, רדיואקטיביות מלאכותית והגלים האלקטרומגנטיים המגיעים מהסלולרי, מהמחשב ומהטלפון האלחוטי. לכן היא מגיבה נגדם באופן אגרסיבי, ומפעילה את התגובה החיסונית השמורה עמה להתמודדות עם גורמים זרים. תגובה זו

כוללת את הפעלתם של תאי מאסט – תאי דם לבנים הממלאים תפקיד חשוב בהגנה על הגוף מפני אויבים שונים, אך גם בתגובות אלרגיות. בתגובה לחומר המזוהה כזר, תאי המאסט מפעילים את הנשק שלהם: מרכיבי דלקת, שהעיקרי שבהם הוא החומר היסטמין הגורם לתגובה דלקתית, כולל נפיחות, חום, כאב ופריחה, ומושך תאים נוספים שתפקידם להילחם בגורם הזר.

 

בכמה מהמחקרים שסקר פרופ' יוהנסון, נמצאו בדגימות עור שניטלו מאנשים שטענו כי הם סובלים מתופעות אלרגיות בעור לאחר חשיפה לטלפון הנייד או למחשב, מספר גדול של תאי מאסט בשכבה העליונה של הדרמיס (שכבת העור האמצעית). כמו כן, נמצאו תאי מאסט ש"הסתננו" לשכבות אחרות של העור, שבהן לא היו אמורים להימצא. עוד נמצא כי הקרינה גרמה לשחרור מרכיבי דלקת המעורבים באלרגיות. פרופ' יוהנסון טוען כי התרבות תאי המאסט יכולה להסביר את רגישות היתר של אותם האנשים לקרינה אלקטרומגנטית, ולדבריו הקרינה האלקטרומגנטית משפיעה ככל הנראה באופן שונה על אנשים שונים בשל שונות גנטית במערכת החיסון.

 

רגישות יתר חשמלית

פרופ' יוהנסון מסביר שתגובות אלרגיות יכולות להיגרם על ידי גורמים שהם קטנים מספיק כדי לחדור למערכת החיסון. לדבריו, הגלים האלקטרומגנטיים יכולים לחדור לכל הגוף, ולהערכתו 3%־10% מהאוכלוסייה עלולים לסבול מסוג זה של אלרגיה שהוא מכנה "רגישות יתר חשמלית".

 

פרופ' שמואל קויתי, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), סבור שמדובר בתיאוריה מעניינת שיכולה אולי לספק הסבר לעלייה המתמדת והבלתי מוסברת בשכיחות האלרגיה בעשורים האחרונים. "על פי פרופ' יוהנסון, ייתכן שהקרינה הסלולרית שאנו חשופים אליה יותר ויותר בגלל השימוש בטלפונים ניידים ובמכשירים המבוססים על קרינה אלקטרומגנטית היא הגורמת לעלייה בשכיחות האלרגיות", אומר פרופ' קויתי. "עם זאת, נכון להיום מדובר בתיאוריה בלבד, ויש צורך להמשיך ולבדוק את הנושא כדי להוכיח אותה".

 

    

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרינה יכולה לפעול כמחולל אנרגיה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים