שתף קטע נבחר

האופוזציה מחרימה: צעד מסוכן או מתבקש?

חברי כנסת לשעבר, שישבו שנים ארוכות באופוזיציה, חלוקים בנוגע לצעד המחאה החריג שנראה היום במליאה. יוסף בא-גד: זה לא עושה רושם על אף אחד, זה ילדותי ומסוכן. זהבה גלאון: יש רגע שצריך לפעול בתקיפות ונחרצות נגד עריצות הרוב

איפה יש לשים את גבולות המחאה הפרלמנטרית? פעולת המחאה החריגה של האופוזיציה, שחבריה נטשו את המליאה היום (ג'), התקבלה בתגובות מעורבות מצד חברי כנסת לשעבר המכירים היטב את המצב. חלקם סבורים כי מדובר בצעד לגיטימי נגד עריצות הרוב, ואילו אחרים בטוחים כי מדובר במעשה חסר תכלית ואף מסוכן.

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, מנסה ליישר את ההדורים, אך הפגישה שתוכננה לשעות הבוקר בין ראשי מפלגות האופוזיציה לריבלין התבטלה. יועץ התקשורת של יו"ר הכנסת מסר כי הפגישה נדחית בשלב זה למועד לא ידוע, "עקב אי היענות מצד יו"ר קדימה".

 

חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון סבורה כי המהלך של האופוזיציה היה נכון ומוצדק. "יש רגע שבו צריך לפעול בתקיפות ובנחרצות נגד עריצות הרוב. מה שהקואליציה מרשה לעצמה לעשות באמצעות נציגיה בכנסת זו פשוט פגיעה בנורמות של שלטון תקין. זו פגיעה בהתנהלות הדמוקרטיה וביכולת של האופוזיציה לתפקד".

 

חברת הכנסת לשעבר, שלה ניסיון רב בישיבה באופוזיציה עם סיעת מרצ, טוענת כי מאמצי הקואליציה למנוע חוקים של חברי האופזיציה פוגעת ביכולת לתת ייצוג וביטוי למגזרים שלמים באוכלוסייה. "היום ראינו צעד מחאה ראשון נגד בריונות קואליציונית. זה מהלך שנועד להסב תשומת לב ולהראות שהם לא מתכוונים לוותר. הם לא שברו את הכלים, כי מי ששבר פה את הכלים זו הממשלה. הם הגזימו ולכן צריכים להבין שזה לא יכול להימשך ככה".

 

הרב יוסף בא-גד, שכיהן בכנסת מטעם סיעת מולדת ואז בתור סיעת יחיד, סבור כי החרמת ישיבות אינה ראויה וכי על האופוזיציה להיאבק דרך המליאה.

"האופוזיציה צריכה להילחם על עקרונותיה, אבל רק בדרכים פשוטות, טבעיות ומקובלות. יש לה כוח הצבעה והיא יכולה להצביע נגד. היא יכולה להשפיע, אבל לא על ידי החרמת ישיבות", אומר.

 

בא-גד נזכר במאבקיו נגד הממשלה: "כשאני הייתי באופוזיציה הייתה ממשלת שמאל והיו הסכמי אוסלו, ולמרות זאת מעולם לא החרמנו, אלא נלחמנו. אסור לשבור את הכלים. מה זה יעזור? להיפך, יכול להיות שהקואליציה תהיה מבסוטית. עכשיו היא תוכל בשקט לנהל את הממשלה בלי קריאות ביניים. זה לא עושה רושם על אף אחד, זה ילדותי וזה מסוכן לדמוקרטיה".

 

"חייבים לפעול נגד חקיקה מעקרת ומסרסת"

חברת הכנסת לשעבר יעל דיין מסכימה כי מדובר בצעד חריג וקיצוני, אך סבורה כי מדובר בצעד לגיטימי במצבי חירום. "החרמת הצבעה היא דבר נדיר וטוב שכך, כי זה צריך להיות רק במקרים קיצוניים שבהם מרגישים באמת שהכנסת שומטת את עצמה ואת הדמוקרטיה. במקרה הזה מדובר במהלך מתבקש והעיתוי לא נבחר סתם כך. זאת תגובה נאותה לאסופת החוקים שהוצעו לאחרונה שבעצם שוללים את הדמוקרטיה על ידי עריצות הרוב".

 

דיין בטוחה כי כלל לא מדובר בסוגיה פוליטית, אלא ערכית. "יש פה ממש

חשש לשלום הדמוקרטיה ולכן זה מוצדק. הגיעו מים עד נפש, זה אור אדום לדמוקרטיה. זאת תגובה שהיא לגיטימית, אבל צריך לשלוף אותה רק במקרי חירום".

 

לדבריה, "המיעוט, שהוא מיעוט גדול, מרגיש ששוללים את עצם קיומו ואת זכותו להביע דעה וחקיקה. לכן הם באים ואומרים: 'אם אנחנו שקופים, אז בואו באמת לא נהיה פה, לא נהייה שותפים לדבר הזה'. הרי בלי הנוכחות שלהם, כל עניין החקיקה מאבד ממשמעותו. כל חוק שעובר בלי נוכחות הקואליציה הופך למגוחך. בתקופתי לא היה עולה על דעתי לא לנכוח במליאה, אבל לנוכח המצב היום - אם חקיקה שמטרתה לעקר, לשבש ולסרס את פעילות הכנסת - היום זה רלוונטי".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממשלה שברה את הכלים. גלאון
צילום: דודי ועקנין
צילום: מיכאל קרמר
לא עושה רושם. בא-גד
צילום: מיכאל קרמר
צעד חירום. דיין
צילום: עופר עמרם
מומלצים