אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

הכנסת כמרקחה

נעמי חזן צילום: יעקב סער לע"מ
נעמי חזן צילום: יעקב סער לע"מ
 
 


 

את הקואליציה הזו חייבים לרסן

החקיקה האנטי דמוקרטית שמובילה הממשלה חייבת להיעצר, והצעדים שנקטו חברי האופוזיציה יכולים לסייע בכך

נעמי חזן
פורסם: 17.06.09, 14:40

הצעדים שנקטו חברי האופוזיציה מגבירים את התודעה הציבורית, ומאפשרים דיון ציבורי בבעיות החמורות שנוצרו בכנסת הנוכחית כמעט בהסתר. מדובר בסדרה של מהלכים שאף אחד לא שם לב אליהם בזמנו , אשר חותרים תחת חוסנה של הרשות המחוקקת ותחת חוסנה של הדמוקרטיה, בצורה שיטתית ועקבית.

 

המהלכים לא החלו היום, אלא לפני חודשים ספורים. הראשון שבהם היה ההצעה הלא שקולה והלא מידתית של הממשלה, שעניינה שינוי החוק להגדלת מספר

השרים והסגנים. תיקון חוק נוסף איפשר כהונתם של תשעה סגני שרים שיוכלו לקחת חלק בהצבעות בוועדות הכנסת השונות. מתי עוד היו לנו בישראל תשעה סגני שרים?

 

לאחר מכן, פעלה הקואליציה כדי לשנות את מספר החברים בוועדות הכנסת. לא מדובר בוועדת הכספים או החוץ והביטחון ה"יוקרתיות", אלא בשאר הוועדות. אבל לא תוקן המצב שבו ח"כ אחד חבר בשש ועדות בכנסת. אי אפשר לבצע עבודה פרלמנטרית ראויה במצב כזה.

 

אך השערורייה הגדולה ביותר היתה כשהצליחו לאשר את קיומו של תקציב דו שנתי. זהו מהלך לא חכם מבחינה כלכלית במיוחד בימי משבר, והוא בגדר אסון מבחינה פרלמנטרית. כידוע, הצבעות תקציב הן הצבעות אי אמון, ובשיטה זו ניטלה מהאופוזיציה האפשרות להביע אי אמון בממשלה במחי יד. ברור שאם הליכוד היה באופוזיציה, הוא לא היה נותן לדבר כזה לעבור.

 

בנוסף לכל אלה, הממשלה באה עכשיו עם סדרת הצעות נוספות שכל מטרתן להחליש את האופוזיציה ולשמר את יציבות הממשלה, על חשבון הכנסת והדמוקרטיה. שינוי מספר החברים בסיעה שיכולים להתפלג ממנה, הוא דוגמא לכך.

 

גם חוק חבר הכנסת המחליף, אותו "חוק נורבגי", מדגים זאת. החוק הנורבגי המקורי מחייב שרים להתפטר מהכנסת ולפנות את מקומם לבאים בתור ברשימה. כך מגדילים באופן ניכר את מספר העוסקים בעבודה פרלמנטרית, שאינם חלק מהרשות המבצעת. הצעת החוק של אתמול מאפשרת רק לשר אחד בכל מפלגה להתפטר ולפנות את המקום לח"כ נוסף והיא מיועדת לאפשר את כניסתו או את חזרתו של ניסן סלומיאנסקי לכנסת. זהו עיוות איום ונורא של החוק הנורבגי המקורי.

 

ההצעה לפיה יידרשו 65 ח"כים להצעת אי אמון בממשלה, מגוחכת אף היא, במיוחד בהתחשב בעובדה שרק ממשלה אחת בכלל נפלה באי אמון.

 

זו סדרה של חוקים שמעצבת לא רק את תפקיד האופוזיציה אלא גם את היחסים בין הממשלה לבין הכנסת. דמוקרטיה חלשה - תסמיניה באופוזיציה חלשה וכנראה שרבים בקואליציה שוכחים שמחר הם עלולים למצוא את עצמם באותו מקום. כשמחלישים את האופוזיציה, למעשה הם בעצם מחלישים את עצמם.

 

כולי תקווה שהמחאה על הצעדים האחרונים תעזור, כיוון שהגישה התועלתנית המחפירה הזו חייבת להיפסק. יש לעצור את החקיקה האנטי דמוקרטית הזו באיבה. לדעתי, יו"ר הכנסת מבין היטב את הסכנות הטמונות בכך, ומוזר שבינתיים הוא לא נקט עמדה חד משמעית. כיו"ר הבית של כולם, עליו להפסיק את הדהירה הזו בין הזרוע המבצעת והמחוקקת של המדינה.

 


תגיות: קואליציה | אופוזיציה

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as16-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©