שתף קטע נבחר

"מחירי הדירות צפויים לעלות ביותר מ-7%"

כך אומרים בהתאחדות הקבלנים החדשה בעקבות פרסום סקר השמאי הממשלתי, המצביע על עליה במחירי הדירות מאז יולי 2008. "הממשלה דוחפת את מחירי הדירות כלפי מעלה"

סקר השמאי הממשלתי בנושא מחירי הדירות בישראל, שהתפרסם הבוקר (א'), גרר אחריו תגובות רבות של פעילי נדל"ן, בראשן בולטת הערכתו של שלומי בן עזרי, מנכ"ל ההתאחדות הקבלנים החדשה, שמדווח כי לפי חישובי ההתאחדות צפויים מחירי הדירות לעלות ביותר מ-7% עד סוף השנה.

 

בן עזרי מאשים את הממשלה וטוען, כי היא "דוחפת במו ידיה את מחירי הדירות כלפי מעלה", ולדבריו "הקבלנים אינם אוהבים את עליות המחירים ומעוניינים בשוק מאוזן, המקנה יציבות לאורך זמן.

 

סקר השמאי הממשלתי הראשי, המסתמך על נתוני רשות המסים, מצביע על עלייה במחירי הדירות במהלך הרבעון הראשון, בשיעור ממוצע של 2.5%.

 

הסקר מצביע באופן חד משמעי על עלייה במחירי הדירות שהחלה מאז יולי 2008. הסקר מסתמך על נתוני רשות המסים ומסתמך על עסקאות אמיתיות של דירות מיד שנייה ודירות חדשות מידי קבלן, שבוצעו באותה תקופה, במהלכה נדגמו מעל 3,200 עסקאות ב-15 ערים בארץ.

 

בנתניה ותל אביב המחירים עלו ב-6%

מהסקר עולה כי מתוך 11 הערים הגדולות ברחבי הארץ, באף אחת מהן לא חלה ירידת מחירים במהלך הרבעון הראשון. בנתניה ובתל אביב (257 אלף שקל לחדר ו-433 אלף שקל לחדר בהתאמה) חלה עליית המחירים המשמעותית ביותר בשיעור של 6%.

 

בראשון לציון חלה עליית מחירים בשיעור של 5% (266 אף שקל לחדר בממוצע) באשקלון עלו המחירים ב-4% (145 אלף שקל לחדר בממוצע) ואילו בבת ים, פתח תקווה ובאר שבע נותרו המחירים ללא שינוי. בסך הכל מדובר בעלייה בשיעור נומינלי שקלי ממוצע של כ -2.5%, לעומת הרבעון הקודם.

 

השמאי הראשי, אייל יצחקי, מנמק את עליית המחירים בשני גורמים: הראשון - ירידה בשיעור הריבית. מאז תחילת המשבר הופחתה ריבית בנק ישראל לרמה הנמוכה ביותר מאז קום המדינה. מגמה זו הקטינה את כדאיות ההשקעה באפיקים הפיננסיים והפנתה חלק מההון לאפיקים אלטרנטיביים, כגון נדל"ן ובכך הגדילה את הביקושים אליו. בהתאמה ירדה גם הריבית הממוצעת על משכנתאות.

 

ברבעון השני המגמה צפויה להימשך

הגורם השני - מלאי הדירות הבלתי מכורות אשר נמצא בשפל של כמה שנים ועומד על כ- 14 אלף (בבנייה פרטית וציבורית). רמת היצע נמוכה זו יוצרת לחץ נוסף לעלייה במחירי דירות.

  

עוד מעריך יצחקי, כי גם ברבעון השני של שנת 2009 תימשך מגמת העלייה במחירי דירות (ואף ביתר שאת), אולם הערכה זו אינה נסמכת בשלב זה על סקירת מחירי עסקאות. ביסוס להערכה זו יוכל להתקבל רק לאחר דו"ח של נתוני העסקאות לרשויות המס וניתוחן.

 

במשרד המשפטים ציינו כי הסיבה לפרסום הסקירה הבוקר נובעת מהערכות שונות שהתפרסמו על השפעתו של המשבר הכלכלי על מחירי הדירות בישראל. לטענת המשרד הערכות אלו לא נסמכו על סקר מחירי שוק ממשי, אלא על הערכות וציפיות של מומחים ושל שחקנים מרכזיים בענף הנדל"ן. הסקר פורסם עלך מנת להוריד את רמת חוסר הוודאות בענף הנדל"ן.

 

בהכנת הכתבה השתתפו שי פאוזנר ודותן לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
עליה של 2.5% ברבעון הראשון
צילום: גדי קבלו
מומלצים