שתף קטע נבחר

זעם על מועמדות השופט דרורי לעליון: 'גזען ורשע'

השופט הדתי שנכנס לרשימת המועמדים לעליון מעורר זעם, בעקבות פסק דין בו זיכה אברך שתקף קופאית ממוצא אתיופי - וקבע שהמקרה "היטיב עם הנפגעת". מתנגדיו מבהירים כי יאבקו במינוי משום שמדובר בגזען, תומכיו מספרים על שופט לא ממסדי. ומה חושבת ביניש?

פסק דין בודד מאיים לפגוע במועמדותו של אחד המועמדים הבולטים לבית המשפט העליון. בעקבות הפרסום אתמול (יום ג') ב-ynet, לפיו השופט משה דרורי מועמד לתפקיד הנכסף, התקבלו עשרות פניות זועמות בלשכת השופטת דורית ביניש, שר המשפטים יעקב נאמן ויתר חברי הוועדה. חבר הכנסת שלמה מולה אמר כי יפנה בנושא לבג"ץ במקרה הצורך.

 

השופט דרורי, המכהן בבית המשפט המחוזי בירושלים, דן לפני שלוש שנים בעניינו של חרדי שדרס קופאית. האברך עזב חנות מבלי ששילם וכאשר הקופאית נעמדה מול מכוניתו בניסיון למנוע ממנו לברוח - הוא נסע בכל מקרה ופגע בה בכוונה. השופט החליט לא להרשיע את האברך, שהודה במעשים, מחשש שרישום פלילי יפגע בתקוותו להתמנות לבית הדין הרבני. בפסק הדין, שהשתרע על פני 321 עמודים, הסביר השופט כי האברך חזר בתשובה וביקש מחילה, כפי שדרש הרמב"ם.

 

  

דרורי קבע עוד כי הפרשה דווקא היטיבה עם הנפגעת, עולה מאתיופיה, משום שבגלל האירוע היא סוף סוף "השתלבה בחברה הישראלית". "היא החלה

את דבריה בהיסוס בתחושה שהיא אינה נחשבת, ואדם בעל רכב התייחס אליה כאל כלב. בהדרגה היא נוכחה לדעת כי שופט מקשיב לכל הגיג מדבריה, עורכי הדין פונים אליה בנימוס... היא הבינה את השיפור העצום במעמדה החברתי בין תחילת הדיון לסופו". הפרקליטות ערערה מאז לבית המשפט העליון והדיון בנושא אמור להתקיים בחודש הבא.

 

ח"כ שלמה מולה, שקרא את פסק הדין המדובר, אמר ל-ynet: "אני לא יכול להאמין שדבר כזה קרה בין כותלי בית משפט בישראל. זו שערורייה שאין כדוגמתה. שופט כזה אמור היה להפסיק להיות שופט באותו היום שבו ניתנו דבריו. איך מועמד לבית משפט עליון הופך להיות גם מחנך, גם שופט וגם מרחם? נשאר לו להיות רק סגן הקדוש ברוך הוא".

 

מולה הוסיף כי סדרת הצידוקים שנתן דרורי בפסק הדין מסתכמים ב"הסבר פשוט הזוי, ביזיון. הוא אומר שבסוף היא נהייתה מודל לחיקוי - איזה מודל לחיקוי? הוא מנמק את דבריו על המשפט העברי - מה הקשר? הנאשם במקרה לא שילם כסף וגרר את הקופאית עם המכונית שלו. אם הבחורה לא הייתה אתיופית והייתה גרה ברחביה, זה לא היה נראה ככה. הוא לא רק גזען, אלא גזען מרושע".  


מה הם יחליטו? חברי הוועדה למינוי שופטים (צילום ארכיון: דודי ועקנין)

 

חבר הכנסת מקדימה הבהיר כי בכוונתו לפעול ביתר שאת נגד המינוי. "את חוקי מדינת ישראל אי אפשר לרמוס. אני אלך עם הסיפור הזה עד בג"ץ", הדגיש מולה. "אני לא מתכוון לוותר, כי איך יכול להיות ששופט כזה יהיה בבית משפט עליון? זה נורא ואיום".

 

"דרורי הוא שופט חם, סימפטי ולא ממסדי"

מנכ"ל עמותת "טבקה למשפט וצדק לעולי אתיופיה", עורך הדין יצחק דסה, הצטרף למחאה. "לדרורי יש דעות קדומות", אמר, "היום זה בני העדה האתיופית, מחר זה מיעוט אחר. אם הם לא ימשכו את הצעתם, נשתמש בכל הכלים שעומדים לרשותנו, כולל עצרות מחאה וצעדים משפטיים. נלך עם זה עד הסוף".

 

גורם משפטי בכיר העריך כי השופט דרורי מאוד מוערך על ידי עמיתיו, אולם פסק הדין השנוי במחלוקת, לצד "האנג'דה הימנית-דתית שלו", יסכלו את מאמציו להגיע לעליון. הגורם הוסיף כי דרורי אינו מהמועדמים המועדפים מבחינת נשיאת בית המשפט העליון ביניש, "וזאת בלשון המעטה".

 

אולם השופט דרורי לא זכה רק לביקורת. בכיר בלשכת עורכי הדין אמר: "מי שאומר שהוא מדבר שטויות. הוא כתב מאות פסקי דין ואין שום זכר לטענה כזו. מדובר במשפטן מובהק, שופט יסודי, מבין עניין ואדם חם וסימפטי - אולי

אפילו יותר מדי. יש לו סבלנות אין קץ והוא כותב פסקי דין יפים מאוד. הוא לא ממסדי, לא מקבל באופן אוטומטי את מה שהגופים הממסדיים אומרים, כי הוא עצמאי. הקונפורמיות והממסדיות היא המחלה הכי חמורה של השופטים בישראל והוא לא נגוע בה".

 

גם עורך הדין בועז קניג, שייצג את האברך בפסק הדין, הביע תמיכה בשופט. "אי אפשר לתאר איזה עוול עושים לו. לא היתה פה גזענות ולא נעליים. כדי להבין את משמעות ההחלטה יש לקרוא את כולה. אין בפסק הדין כל שמץ של גזענות כלפי המתלוננת - נהפוך הוא. בית המשפט הכיר באצילותה והגיע בסופו של דבר לתוצאה צודקת. מה שהתקשורת עשתה זה לקחת קמצוץ שהוצא מהקשרו, בלי להבין על מה מדובר בכלל".

 

חברי הוועדה למינוי שופטים שהציעו את מועמדותו של דרודי - השר גלעד ארדן וחברי הכנסת אורי אריאל ודוד רותם - אמרו בתגובה ל-ynet כי הם לא הכירו את פסק הדין המדובר לפני שהעלו את שמו. הם הדגישו כי המקרה עדיין ממתין לערעור בבית המשפט העליון ולכן אין ברצונם להביע דעה בנושא. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לב המחלוקת. דרורי
באדיבות אתר בתי המשפט
צילום: עופר עמרם
ביזיון. ח"כ מולה
צילום: עופר עמרם
לא הכיר את פסק הדין. ארדן
צילום: יותם פרום
ילך עד הסוף. עו"ד דסה
צילום: אירין פרטיק
לא צפויה לתמוך. ביניש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים