שתף קטע נבחר

ג'ו עמר הלך לעולמו

הזמר והפייטן, מחלוצי הזמר המזרחי בישראל, נפטר בגיל 79. עמר התגורר בחודשים האחרונים אצל ילדיו בארה"ב. ארונו יובא לארץ והוא ייטמן ביד רמב"ם. יוני רועה: "לא קם זמר כמותו בארץ"

הזמר והפייטן יוסף "ג'ו" עמר, מראשוני הזמר המזרחי, הלך לעולמו ביום שישי במיאמי, והוא בן 79. ארונו של עמר, שהתגורר לאחרונה אצל ילדיו בארצות הברית, יובא הלילה לישראל והוא ייטמן היום (א') בשעה 17:00 בבית העלמין במושב יד רמב"ם, לצד אשתו ריימונד. הוא הותיר אחריו שלוש בנות, שני בנים ונכדים.

  

"הכרתי אותו כשהייתי בן 12" מספר הפייטן אפרים יגודיוב. "אהבתי לשמוע אותו והוא סיפר לי שאני שר בסגנון שלו. מאז היינו בקשר חם והוא סימן אותי. לפני פסח הוא נסע לילדים בארה"ב. הם ראו שהוא כבר לא מרגיש טוב ולא מתפקד כמו שצריך. אתמול הצטערתי לשמוע שהוא נפטר".

 

יוני רועה, מי שליווה את עמר בצילומי הסרט על חייו, "חבקי אותי", שהוקרן בטלויזיה, שמע מ-ynet לראשונה על מותו של עמר: "יש לי צמרמורת בכל הגוף", סיפר רועה בדמעות, "הוא בחר אותי כמלווה לסרט שלו ובמשך שלושה שבועות היינו יחד. בתקופה הזו גיליתי איש מדהים, זמר שלא קם כמותו בארץ. אישיות כל כך מורכבת: מצד אחד איש משכיל, מלומד, שהיה מורה לעברית, מצד שני מאוד עממי, צנוע. גם במוזיקה שלו הוא היה מורכב. הוא יכול היה לשיר בכל השפות ובכל הסגנונות".

 

לפני חמישה חודשים נערך בנתניה ערב הצדעה לעמר, שהגיע על כיסא גלגלים כשהוא מלווה בבני משפחתו. "הבאנו אותו לשם לקבל פרס הוקרה", מספר יגודיוב, שגם לקח חלק בערב, "הוא היה צלול לחלוטין אבל הוא כבר לא יכול היה לדבר".

 

"הוא גיבור התרבות שלי", הוסיף רועה. "זה מה ששמעתי בבית מגיל אפס. אין חג בלי לשיר את 'ברצלונה' ואת 'שיר השיכור'. אפילו לפני כחודש שרתי את זה עם התזמורת האנדלוסית. כשהוא טס לבנים שלו, אמרתי לאשתי, 'הוא לא יחזיק מעמד, הוא איש דעתן ועצמאי שלא אוהב להיות תלוי באחרים".

 

עמר נחשב לחלוץ המוזיקה האנדלוסית בארץ ושירים רבים שלו, כדוגמת

"ישמח משה", "שיר השיכור" ו"ברצלונה" (שבוצע בפסטיבל הזמר המזרחי של 1978), הפכו ללהיטים.

 

יעקב מנדל, יו"ר אמי, ספד לו ואמר כי "איגוד אמני ישראל מבכה היום את מותו של ג'ו עמר, מגדולי זמרי ישראל ומראשוני אמ"י ומשתתף בצער המשפחה.

 

מיום עלייתו לישראל העניק עמר עשרות רגעי קסם לציבור הישראלי בשיריו ובסגנונו המיוחד. אנו בטוחים כי על אף לכתו, שיריו ומורשתו ייזכרו עוד שנים רבות".

 

עמר נולד במרוקו, עלה לישראל ב-1956 והתיישב במושב יד רמב"ם. לפני 40 שנה, אחרי שניסה להחדיר את המוזיקה המזרחית להוויה הישראלית ולא הצליח, עזב עמר את הארץ ועבר לארה"ב, שם הפך לחזן בכיר וחלק את זמנו בין אירופה ללוס אנג'לס. מדי פעם היה עמר מגיע להופעות גם בישראל ואף כיכב במסע פרסום ל"קפה כליף" ב-1987.

 

לאחר מות רעייתו ריימונד, לפני תשע שנים, חזר עמר למושב יד רמב"ם. הוא עבר אירוע מוחי ראשון שריתק אותו לכיסא גלגלים. לפני כשנתייים עבר אירוע שני שהחריף את מחלת הפרקינסון שהתגלתה בגופו. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמר. אדם משכיל שלימד עברית
עטיפת אלבום
רועה. "שמעתי אותו בבית מגיל אפס"
צילום: אבי חי
לאתר ההטבות
מומלצים