שתף קטע נבחר

דו"ח: מל"טים בעזה הבחינו בילדים - וירו למוות

ארגון Human Rights Watch ממשיך לחקור את "עופרת יצוקה" - והפעם מכנה את ההתקפות באמצעות מטוסים ללא טייס "עוול מדויק". 8 ילדים נהרגו, הם טוענים, למרות שלא הייתה לידם לחימה. צה"ל: הדו"ח לא מהימן - זו תעמולה פלסטינית

חצי שנה מאז "עופרת יצוקה", מבצע צה"ל ברצועת עזה ממשיך לעורר טענות על הרג ללא הבחנה, בניגוד לדין הבין לאומי. בדו"ח חדש של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch (HRW) שהתפרסם הבוקר (יום ג') נטען כי אזרחים שלא היו מעורבים בלחימה נהרגו מירי טילים מונחים ממטוסים ללא טייס.

 

כותבי המסמך תובעים מישראל לפרסם צילומי וידאו של ההתקפות הקטלניות. צה"ל לא שיתף פעולה עם תחקיר הארגון בנושא וטוען כי אינו מהימן וכי הפרטים שבו מבוססים על טענות שהנן בגדר תעמולה פלסטינית.

 

מבצע תחת חקירה בינלאומית

 

הדו"ח, שכותרתו "עוול מדויק: הרג אזרחים בעזה בטילים שנורו מתוך מטוס ללא טייס", מתאר שש תקריות שבהן נהרגו אזרחים, בהם שמונה ילדים. בסך הכל, הם טוענים, לפי ארגונים פלסטיניים וישראלים דווח על 42 התקפות מל"טים, שבהן נהרגו 87 אזרחים.


מוחמד חבש אוחז בתמונות בתו שזא ואחייניתו אסרא שנהרגו מפגיעת מל"ט

(צילום: Marc Garlasco, Human Rights Watch)

 

בארגון מבהירים שהם מתבססים על תחקיר שטח וראיונות של קורבנות ועדי ראייה, בחינת אתרי התקפות, בדיקת שיירי טילים וסקירת דו"חות רפואיים. צה"ל לא שיתף פעולה עם התחקיר. "מפעילי מל"טים יכולים לראות בבירור את המטרות שלהם על הקרקע וגם להסיט את הטילים שלהם לאחר השיגור", אומר מארק גרלסקו, אנליסט צבאי בכיר ב-HRW ואחד ממחברי הדו"ח. "בהינתן יכולות אלה, על ישראל להסביר מדוע אירעו מקרים של הרג אזרחים".

 

לדברי גרלסקו, "מל"טים וטילים מונחים יכולים לעזור לצבא למזער את הפגיעה באזרחים כשמשתמשים בהם נכון. אבל מזעור הפגיעה באזרחים תלוי במפקדים ובמפעילי המל"טים".

 

הילדים שיחקו על גג - וטיל נורה לעברם

בששת המקרים המתועדים בדו"ח לא מצאו מחבריו כל ראיות לכך שלוחמים פלסטינים נכחו בסביבתו הקרובה של מקום הפגיעה בזמן ההתקפה. "איש מהאזרחים שנהרגו לא נע במהירות ולא ניסה להימלט, כך שלרשות מפעילי המל"טים עמד די זמן לקבוע אם הם צופים באזרחים או בלוחמים, וגם אם לא יכלו להבחין בין אזרחים לבין לוחמים, הרי שהיו יכולים לנצור את האש", נכתב.

 

בשלושה מהמקרים, נורו טילים ממל"טים על ילדים ששיחקו על גגות בתים בשכונות מגורים, הרחק מכל לחימה שהתנהלה באותה עת על הקרקע. ביום הראשון למבצע, נטען עוד, פגע טיל ששוגר ממל"ט בקבוצת סטודנטים שחיכו לאוטובוס ברחוב מגורים צפוף במרכז העיר עזה. בהתקפה נהרגו 12 אזרחים, ו"צה"ל לא הסביר את התקיפה למרות שלא הייתה פעילות צבאית באזור".

 

הדו"ח מתייחס גם ל"תקרית משאית הגז", אז ירה צה"ל בטעות על משאית שנחשדה כנושאת טילי גראד - והתבררה כמובילת בלוני חמצן. "לביסוס טענה זו פירסם הצבא קטע וידאו של ההתקפה, ואולם, קטע הווידאו דווקא מעלה חשש כבד שהמשאית לא היוותה מטרה צבאית - חשש שהיה צריך להוביל את מפעיל המל"ט לנצור אש", טוענים ב-HRW. 


בלון גז מהמשאית שהותקפה. בצה"ל חשבו שמדובר בטילים (באדיבות בצלם)

 

לטענת הארגון, מדובר בהפרות חמורות של דיני המלחמה, במיוחד לנוכח הטכנולוגיה של המל"טים - מסוג "הרמס" ו"הרון" - שבאמצעותה אפשר בין היתר להבחין בין ילדים למבוגרים. "ממשלת ישראל מחויבת, מכוח המשפט הבינלאומי, לחקור", הם מציינים, ומתייחסים בביטול לתחקירים שפורסמו: "ישראל נמנעה מקיום חקירות מהימנות".

 

צה"ל: מהימנות הדו"ח מוטלת בספק

בצה"ל מתייחסים בביטול לדו"ח. "מהימנות הדו"ח מוטלת בספק", נמסר מדובר צה"ל, "היות והוא מבוסס על מקורות פלסטיניים עלומים ובלתי אמינים שמומחיותם הצבאית אינה מוכחת, ולעומת זאת הם בעלי אינטרסים ברורים כחלק ממערכת התעמולה בעזה".

 

בצבא מדגישים כי כל פעולותיו נעשו לפי הדין הבינלאומי תוך מאמץ למזער את הנזק באזרחים לא מעורבים,

וקובלים על כך שעורכי הדו"ח בחרו להתעלם מכך, ולהתבסס רק על עדויות פלסטיניות. בצה"ל מזכירים גם את חמשת צוותי התחקיר שהקימו בעקבות המבצע, שממצאיהם העלו כי בכל המקרים של פגיעה באזרחים, לא היה מדובר בירי מכוון.

 

"כאמור", מסכמים בצה"ל, "חלק ניכר מהמקרים אירעו בשל השימוש המכוון והפסול שעשה חמאס בהסתוות לאזרחים, בהיטמעות בקרב האוכלוסיה ובניצול של מבנים ומתקנים אזרחיים, במסגרת פעילות טרור נגד ישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הרס בעזה, ינואר 2009
צילום: AP
גג שעליו נהרג ילד פלסטיני מפגיעת טיל
צילום: marc garlasco, Human Rights Watch
מומלצים