שתף קטע נבחר

אמנסטי: צה"ל וחמאס ביצעו פשעים במבצע בעזה

ארגון זכויות האדם תקף את ישראל וחמאס על פעולותיהם במהלך המבצע ברצועת עזה. צה"ל מואשם כי הרג אזרחים תמימים וחמאס מואשם בירי בלתי חוקי לעבר יישובי הדרום. בארגון קראו לישראל לאפשר לגורמים בינלאומיים לחקור את פעולותיה. צה"ל: הדו"ח מציג פרשנות מעוותת של דיני הלחימה

חצי שנה לאחר מבצע "עופרת יצוקה" מפרסם ארגון זכויות האדם "אמנסטי" דו"ח מקיף, ובו הוא תוקף את ישראל וחמאס. נגד צה"ל מועלות טענות כי הוא הרג אזרחים תמימים, למרות שהיה יכול להימנע מכך. נגד חמאס נטען כי הירי לעבר דרום הארץ אינו חוקי. בארגון קוראים לערוך בדיקה בלתי תלויה כדי למצוא את האחראים ולהעמיד לדין את החשודים בפשעי מלחמה בשני הצדדים. הם חוזרים על הקריאה להטיל אמברגו נשק על ישראל וחמאס.

 

בדו"ח שהתפרסם הלילה (יום ה') ומחזיק 117 עמודים, מובאות דוגמאות לפגיעה באזרחים חפים מפשע, הן ברצועה והן בישראל. בדו"ח נטען כי בין 1,400 הפלסטינים שנהרגו במבצע היו גם 300 ילדים, 115 נשים ו-85 גברים בני יותר מ-50. עוד נטען כי 200 גברים נוספים, בני פחות מ-50 שנהרגו - לא עסקו בטרור. בצה"ל מנגד טוענים כי מספר ההרוגים הוא 1,200 מרביתם חמושים.

 

בארגון טוענים כי רוב הפלסטינים שנהרגו ברצועה נפגעו מכלי נשק בעלי רמת דיוק גבוהה.

אחרים נהרגו מנשק ארטילרי המכיל זרחן לבן. לטענת מחברי הדו"ח, שימוש בפגזים אלו אסור בתכלית באזורים צפופי אוכלוסין. בנוסף עולה מעדויות שגבו אנשי "אמנסטי" בשבועות שלאחר המבצע, כי אזרחים נהרגו כשנקלעו לחילופי אש בין חמושים פלסטינים לחיילי צה"ל.

 

לפי הדו"ח, ההרוגים לא שימשו כמגנים ללוחמים או לאמצעים צבאיים אחרים. עוד נטען כי גם צוותי הצלה פלסטינים נפגעו. "צה"ל היה יכול להבחין בין מטרות צבאיות למטרות אזרחיות", טוענים מחברי הדו"ח.


"צה"ל היה יכול להבחין בין מטרות צבאיות למטרות אזרחיות" (צילום: AFP)

 

תושב עזה: "הפציצו את הבית בלי אזהרה"

ביתה של משפחת סלחה בבית להיא הופצץ על-ידי חיל האוויר ב-9 בינואר, בזמן שאם המשפחה, שבעת ילדיה הקטנים וקרובים משפחתה היו במקום. בהפצצה נהרגה האם ראנדה וארבעה מילדיה, יחד עם אחותה. מהעדויות שגבו אנשי "אמנסטי" עולה כי רק נשים וילדים היו בבית, השייך לעובד אונר"א. לפני ההפצצה טענו הבנות ששרדו כי הופעל נוהל "הקש בגג", אך הטיל הקטלני נורה לפני שרוב בני המשפחה נמלטו מהבית.

 

ארבעה ימים קודם לכן, כך-על פי הדו"ח, הופצץ ביתם של משפחת אבו עיישא ממחנה הפליטים שאטי. אב ואם המשפחה נהרגו בהפצצה יחד עם שלושת ילדיהם. קרוביהם סיפרו כי טיל פגע

בבית בזמן שישנו. אחיו של אב המשפחה סיפר כי ב-2006 הוא קיבל אזהרה בטלפון לפני הפצצת בניין סמוך. "אז אפילו אמרו לי להזהיר את השכנים. הפעם הפציצו את הבית בלי אזהרה. איך הם יכולים לעשות את זה? יש להם את מספר הטלפון שלי". גם פלסטינים נוספים סיפרו לאנשי "אמנסטי" כי הם קיבלו אזהרה לפני שביתם נפגע.

 

על-פי הדו"ח, במהלך המבצע נהרסו ברצועת עזה למעלה מ-3,000 בתים ועוד כ-20 אלף מבנים ניזוקו. בנוסף נהרסו עד היסוד מפעלים וגם החקלאים נפגעו כלכלית במהלך ימי הלחימה.


חיילי צה"ל ברצועת עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" (צילום: רויטרס)

 

"לא היתה אזעקה ופתאום הכל היה שחור"

על-פי הנתונים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" נורו לעבר ישראל 571 רקטות קסאם וגראד וכן 205 פצצות מרגמה. ארגוני הטרור הפלסטינים טוענים כי נורו יותר מ-1,000 רקטות ופצצות מרגמה. גם בצד הישראלי ראיינו אנשי הארגון נפגעים. רעות, אחות בבית החולים ברזילי באשקלון, נפצעה לאחר שרקטה פגעה בחדר של בנה. "לא היתה אזעקה. פתאום הכל היה שחור והתכסתי באבק. שמעתי את הבן שלי צועק 'אמא'. הפנים שלי היו מלאות בדם כשמצאתי אותו. הוא נבהל מאוד והפסיק לנשום מפחד". מאותה רקטה נפצעה גם בתם בת ה-5 של השכנים.

 

גם כלפי חמאס מעלים אנשי "אמנסטי" טענות. מהדו"ח עולה כי גם התנועה חשודה בביצוע פשעי מלחמה, כששיגרה רקטות לעבר מקומות אזרחיים.

בארגון הבינלאומי לזכויות אדם אומרים כי צריכה להעשות בדיקה בלתי תלויה מי האשמים בפשעי מלחמה בישראל ובחמאס. לדבריהם, בחמאס כל הירי היה בלתי חוקי - והפגיעות באזרחים ישראלים הם לא חוקיות. עוד נטען כי מי שאחראי לכך צריך לעמוד לדין בשני הצדדים.

 

בהמלצות הדו"ח נכתב כי "אמנסטי" קוראת למדינות להשהות כל העברה של תחמושת, ציוד או סיוע צבאי לישראל, חמאס ולשאר הקבוצות הפלסטיניות החמושות, עד אשר לא יהא עוד חשש סביר כי ציוד זה יסייע לביצוע הפרות חמורות של החוק הבינלאומי.


רקטה שהתפוצצה בישראל במהלך המבצע (צילום: רויטרס) 

 

צה"ל: זו פרשנות מעוותת של דיני הלחימה

בדו"ח יש קריאה לישראל להתחייב לא לבצע מתקפות ישירות, בלתי מבחינות ובלתי מידתיות על אזרחים, או לבצע שימוש באש ארטילריה, פגזים וזרחן לבן באזורים צפופי אוכלוסין. המלצה נוספת היא להסיר את המצור על רצועת עזה, שלדברי הארגון מהווה ענישה קולקטיבית של כלל תושבי הרצועה.

 

בנוסף קוראים ב"אמנסטי" לישראל לשתף פעולה עם ועדת החקירה של האו"ם בעזה, שבראשה עומד ריצ'רד גולדסטון. ממלא מקום מנכ"ל "אמנסטי" בישראל, איתי אפשטיין, אמר: אין זה ראוי שהצבא יחקור את עצמו כפי שעשה עד היום, במיוחד כשמדובר בהאשמות כבדות, כמו פשעי מלחמה והפרות חמורות נוספות של החוק ההומניטרי הבינלאומי. מדינת ישראל חייבת לשאוף לחקירה בלתי תלויה ואובייקטיבית בנושא. לפיכך חשוב שהצבא והמדינה ישתפו פעולה עם ארגוני זכויות אדם וגופים בינלאומיים, כמו האו"ם, ויספקו הוכחות ותשובות מעמיקות לכל הממצאים שנאספו בשטח והובאו בפניהם".

 

מנגד, מפצירים מחברי הדו"ח בחמאס לסגת ממדיניות הירי הבלתי חוקי לעבר מרכזי אוכלוסייה אזרחית בישראל, וכן למנוע מקבוצות אחרות לבצע התקפות כאלה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה למסמך: "צה"ל יצא למבצע 'עופרת יצוקה' לאחר תקופה ממושכת של ירי טילים ופצצות מרגמה על מאות אלפים מתושבי מדינת ישראל, תוך שימוש בריכוזי אוכלוסין ברצועת עזה כמגן אנושי. הדו"ח מציג פרשנות מעוותת של דיני הלחימה, שאינה תואמת את הכללים המיושמים על-ידי מדינה דמוקרטית הנאבקת בטרור. הדו"ח גם מתעלם מהמאמצים שעשה צה"ל למזער ככל שניתן פגיעה בבלתי מעורבים".

  

עוד נמסר: "במהלך מבצע 'עופרת יצוקה' הפעיל צה"ל טכנולוגיות, שיטות לחימה, וכלים מתקדמים על-מנת למזער את הסיכון שנשקף לאוכלוסייה האזרחית וכל זאת במלחמה נגד טרוריסטים, אשר פעלו במכוון מקרב אזורי האוכלוסייה הצפופים והשתמשו בה כ'מגן אנושי'. במקרים רבים נקט צה"ל באמצעי זהירות לרבות אזהרת האוכלוסייה טרם התקיפה. נדגיש כי צה"ל כיוון את תקיפתו רק נגד מטרות צבאיות. צה"ל פעל בהתאם לכללי המשפט הבינלאומיים, בעוד חמאס הפר את החוק הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי צה"ל ברצועת עזה
צילום: AP
תקיפת צה"ל ברפיח במהלך המבצע
צילום: AP
אזעקה באשקלון
צילום: רויטרס
דורשים מישראל לשתף פעולה עם גולדסטון
צילום: AP
מומלצים