שתף קטע נבחר

קייטנת הורים: פגישה עם צבי-ים

החופש הגדול הוא הזדמנות מצוינת ללמד את הילדים דברים חדשים ולעזור להם להפעיל את הסקרנות והדמיון. בכל שבוע תיתן לכם מירי לשם-פלאי, במסגרת "קייטנת הורים" רעיון אחד לבילוי מעשיר מחוץ לבית והיכרות עם חיה מיוחדת

כאשר צפיתי עם ילדיי בסרט "מחפשים את נמו", בקטע שבו מככבים צבי ים ענקיים, שלווים וסימפטיים, שאלתי אותם אם מתחשק להם לפגוש מקרוב צבים כאלה. הם הביטו בי במבט מופתע. כעבור מספר ימים כבר עמדנו פנים אל פנים מול צבי ים ענקיים ששחו בבריכות העגולות של המרכז להצלת צבי הים.

 


 צילום: מירי לשם-פלאי

 

המרכז להצלת צבי הים

את ההיכרות עם צבי הים התחלנו במרכז להצלת צבי ים הנמצא בביה"ס הימי מבואות ים במכמורת. צפינו במצגת מלווה בהמחשות שסיפרה על צבי הים בישראל, ובעיקר על צב הים החום וצב הים הירוק אשר מקננים בחופי הארץ. למדנו שלמרבה הצער, צבות הים שמגיעות לחופי הארץ כדי לחפור קן בחול - נתקלות בחוף בהפתעות לא נעימות כגון ג'יפים וטרקטורונים, פסולת, אורות ורעשים, אשר גורמות להן לשוב על עקבותיהן אל הים ולוותר על בניית הקן.

 

מן הקנים שבכל זאת מוקמים, בוקעים צבונים קטנים בלילה ועושים את דרכם אל עבר הים. אך אורות ממבנים סמוכים לחוף מבלבלים את הצבונים שנמשכים באופן טבעי לזוהר הלבן של קצף הגלים, וגורמים לרבים מהם ללכת בכיוון ההפוך. גם צבי הים שזכו להגיע לבגרות לא יוצאים מכלל סכנה – הם מסתבכים פעמים רבות בתוך רשתות וקרסי דיג.

 

אחרי ההקדמה הזו יצאנו לחצר של המרכז למפגש המרגש מקרוב. בתוך הבריכות, נעו באיטיות צבים ענקיים, מדי פעם מוציאים ראש מעל פני המים לשאיפת אויר. הילדים הציצו בהם בסקרנות מעל דופן הבריכה ועקבו אחרי צלילותיהם דרך החלונות השקופים שבצידי הבריכות.

 

בכל בריכה – סיפור. מרבית הצבים הגיעו למרכז בנסיבות לא נעימות, כמו למשל הצב חופש, שישחה כל חייו במעגלים רק לצד אחד מפני שאיבד שתי גפיים, קדמית ואחורית מצד אחד של הגוף, לאחר שהסתבך ברשת דייגים. או גל הנדלס (באנגלית – חסרת ידיים) שאף היא הסתבכה ברשת דייגים ואיבדה את שתי גפיה הקדמיות. צ'ומפי לעומתם, פצוע אף הוא אך יש סיכוי שיחלים ויוכל לחזור אל הים הפתוח. הוא עבר שלושה ניתוחים מורכבים להצלת הגפה הימנית ונמצא במרכז בהשגחה רפואית מתמדת.

 

אבל לא רק סיפורים עצובים שוחים בבריכות של מרכז ההצלה. ישנם גם צבים בריאים – אלה הצבים של גרעין הרבייה. גרעין הרבייה מורכב מכמה צבים ירוקים שנולדו בחופי הארץ וגדלים במרכז ההצלה במטרה להרבותם ולשחרר את צאצאיהם חזרה אל הים.

 

קיבלנו גם הסבר על ההבדלים הבולטים לעין בין שני מיני הצבים המצויים כאן – הצב הירוק והצב החום. למרות שמם, קשה להסתמך על הצבעים כדי להבדיל ביניהם. ל"צב הירוק" שיריון בגוון חום-ירקרק ואילו ל"צב החום" - שריון חום המכוסה באצות ירקרקות... הסימן הברור ביותר הוא מספר לוחות הצד בשריון.

 

דוגמת הלוחיות בשריון צבי הים יוצרת מסגרת חיצונית ובמרכזה עובר טור אורכי של משבצות. לוחיות הצד אותן יש לספור, נמצאות לצד הטור המרכזי. ארבע משבצות – צב ירוק, חמש משבצות – צב חום (ה"פטנט" שהציעו לנו כדי לזכור הוא האות ח' – חום-חמש). לאחר שקיבלנו את ההסבר, נהנו הילדים לתרגל את מומחיותם החדשה והתווכחו, כמו חוקרי טבע מנוסים, על זיהוי הצבים.

 

כדי שחוקרי הטבע הפרטיים שלכם יוכלו להתאמן, צרפנו לכתבה ציור של שני הצבים. הדפיסו את הדף, ותנו לילדים לספור את המשבצות ולזהות מיהו הצב הירוק ומיהו הצב החום. בקשו מהם לצבוע את הצבים לפי הצבע המתאים. כך, כשתגיעו לביקור במרכז ההצלה הילדים כבר ידעו לזהות בעצמם.

 


 צילום: יניב לוי

 

נחל אלכסנדר

לאחר הביקור במרכז ההצלה לצבי ים המשכנו למפגש עם מין אחר של צב מים ענק החי בישראל. ממש בסמוך למרכז ההצלה נמצא שפך נחל אלכסנדר. נחל אלכסנדר הוא מקום המחיה הטבעי של הצב הרך. ביקור ב"גשר הצבים" משלים את חווית יום הצבים באופן נפלא.

 

לצב הרך יש שריון רך וחוטם ארוך, מוזר למראה, שמשמש כקנה נשימה מעל המים. צב זה יכול להגיע לאורך של 120 ס"מ ולמשקל של כ-50 ק"ג. צבים אלה חיים לאורך נחל אלכסנדר, אבל הריכוז הגדול והמרשים ביותר שלהם נמצא באזור של גשר הצבים. כדי להגיע לגשר הצבים נוסעים דרך מחלף ינאי לכיוון כפר ויתקין וממשיכים בכביש 5270 לכיוון מזרח. מיד לאחר חציית פסי הרכבת, פונים שמאלה וממשיכים כקילומטר עד לחניה שליד גשר הצבים.

 

בקיץ נמצאים הצבים הרכים בשיא פעילותם. ישבנו במרפסת התצפית שנבנתה על גדת הנחל ופשוט הבטנו במים שרחשו חיים באופן מדהים. הצבים הרכים הגדולים שחו במים ועלו מדי פעם על הגדה. ביניהם שחו שפמנונים ענקיים חלקלקים וגם צבי ביצה קטנים. נוטריות שחו וחצו את הנחל במהירות מפתיעה, טיפסו והתקרבו לאנשים ללא חשש. יש לציין שהנוטריות הן "עולות חדשות", או כפי שהחוקרים מכנים אותן "מין פולש", למרות שלא פלשו מרצונן אלא הובאו לכאן לפני כמה עשרות שנים מדרום אמריקה לשם הקמת חווה לייצור פרוות.

 

כשהחווה נכשלה הן שוחררו לטבע ושגשגו בו באופן מפתיע (או מדאיג - אם תשאלו את החקלאים), וכיום הן מצויות כמעט בכל נחל ובריכת דגים ברחבי הארץ. בכל אופן, פולשות או לא, נחמד לצפות בהן והן משתלבות יפה בהמולה הכללית. להשלמת התמונה הגיעה לפתע אמא ברווזה ושחתה בנחת במי הנחל, מלווה בשיירת ברווזונים מתוקים. אכן - תמונה פסטורלית ומלאת חיים שכמעט ונעלמה מנחלי ארצנו. קשה להאמין שפעם נראו כך כל הנחלים בישראל.

 

הקיץ הוא עונת הקינון והבקיעה של צבי הים. בעונה זו מציע המרכז להצלת צבי הים חוויה ייחודית – סיור ערב לאורך חוף הים, ששיאו - פתיחת קן של צבי ים! מדובר בקנים שאותרו על ידי פקחים והועתקו לחוף בטוח. בזמן העתקת הקן סופרים את הביצים (מספרן יכול להגיע אפילו ל-200).

 

כאשר מגיע המועד המשמח והצבונים בוקעים, סופרים אותם ומשווים למספר הביצים שהוכנסו לקן. אם חלק מהביצים לא בקעו, מבצעים פתיחת קן יזומה, למקרה שיש שם צבונים הזקוקים לעזרה. אם נרשמתם מראש, תקבלו הודעה יום לפני פתיחת הקן ותוזמנו להצטרף ולצפות באירוע המרגש (פרטים בסוף הכתבה).

 

כמובן שאין לדעת מה יימצא בקן כשיפתח. יכולות להיות בו ביצים לא מופרות, אבל עם קצת מזל אולי תזכו לראות צבונים קטנים שזה עתה בקעו ולצפות בהם עושים את צעדיהם הראשונים, ומפלסים את דרכם בנחישות לעבר זוהר הגלים.

 

המצפה התת-ימי באילת

ונסיים במקום נוסף שבו פגשנו את צבי הים – במצפה התת-ימי באילת. שם אפשר לפגוש צבי ים ירוקים וצבי ים קרניים. במצפה התת ימי מתקיים גרעין רבייה מוצלח של צבי ים מסוג צב ים קרני. עד היום שוחררו לטבע כ-120 צבים שנולדו במצפה התת ימי. ניתן לצפות ביצורים המרשימים האלה שוחים בבריכה הגדולה ואף לצפות בהם בשעת האכלה (בכל יום ב-12:30 בצהריים).

 

ליד בריכת צבי הים הקימו במצפה התת-ימי אפילו פינת שעשועים מקסימה המעוצבת בנושא צבי הים. במרכז - בריכת דגים בצורת אמא צבה ענקית ולצידה מפוסלות ביצים גדולות וצבונים. הילדים מוזמנים להיכנס לתוך הפסלים – להשתחל לתוך קליפת הביצה, או לזחול בתוך השריון, להוציא את הראש, ולהרגיש לרגע בעצמם איך זה להיות צבון ים קטן.

 

  • המרכז להצלת צבי ים – ביה"ס הימי מבואות ים במכמורת. את הביקור יש לתאם מראש במרכז המידע של רשות הטבע והגנים: 3639*. מחיר: 20 ש"ח לאדם, 130 ש"ח למשפחה לפתיחת קן. קבוצות יכולות להזמין הדרכה אצל שרון 03-9033130.

 

מירי לשם-פלאי, סופרת ומאיירת ספרי ילדים, מחברת "לוטי וטרי גורי הלוטרה", סדרת "פצפונטבע" וספרים נוספים בנושא טבע, מנחה מפגשים לילדים ועורכת טיולי משפחות בעקבות ספריה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכז ההצלה
צילום: מירי לשם-פלאי
לחצו על האיור והדפיסו
איור: מירי לשם-פלאי
מומלצים