שתף קטע נבחר

יונס: הפיקוח על הבנקים הציל את הציבור מהמשבר

מנכ"ל מזרחי-טפחות חלק מחמאות לפיקוח על הבנקים בישראל, וטען כי הוא הציל את הציבור ממשבר בממדים שנראו בארה"ב. "גם לסקטור הפרטי יש לחלוק שבחים", אמר יונס. "הטייקונים לא קורסים והמשק לא קורס"

"יש עכשיו סוג של חלון הזדמנויות שמגיע אחרי משברים. אני מאמין שאפשר להשיג רמת רווחיות טובה ויציבה, גם ללא הסתבכות בסיכונים חריגים, אבל בכדי להשיג את זה צריך לתת למוסדות הפיננסיים חופש פעולה". כך אמר הבוקר (ה') מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות, אלי יונס, בפאנל "הרגולציה, המערכת הפיננסית והמדיניות המקרו-כלכלית: תובנות מן המשבר הכלכלי", במסגרת פורום קיסריה שנערך באילת.

 

מיוחד: שידור חי מפורום קיסריה באילת

עוד מפורום קיסריה

 

"אני מאד חושש ממכבסות המלים שמאפשרות למחוקק ולרגולטור להטות את הכף לכיוון המוטעה של הלך מחשבתם", הוסיף יונס. "דוגמא לכך אנחנו מוצאים בצמד המלים 'אג"ח קונצרני'. לא מדובר בקונצרנים. רק מעט מאלה שהנפיקו את האג'ח הללו ראויים להיקרא חברות".

 

"אני מאמין שבקרה על מערכות ניהוליות חשובה מאד. בקרה כזו מושגת כאשר מי שממנה את מערכות הבקרה אינו אחראי על הפעילות השוטפת. אני מאמין בגרעין שליטה, אשר ממנה דירקטוריון טוב, שמפקח על ההנהלה ומאתר כשלים במקום הנכון".

 

המחמאות - לפיקוח על הבנקים

"יש ויכוח בציבור", אמר יונס, "על מי הציל את המערכת הפיננסית הישראלית. אבל השאלה צריכה להיות מי הציל את הציבור. זה לא היו"ר הקודם של רשות ני"ע, שאפשרה לכל אג"ח קונצרני מפוקפק להגיע למשקיעים המוסדיים ובטח לא הגופים המוסדיים, שקפצו על כל השקעה כזו. בטח לא ועדת בכר, שהפריטה את שוק הפנסיה ובוודאי לא חקיקה פופוליסטית, שעסקה בדבקות בשאלה איך מורידים שני שקלים מהעמלות של הציבור, במקום לעסוק בשאלה איך שולשו דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני.

 

"לכן" חושב יונס, "המחמאה היחידה היא לפיקוח על הבנקים והלקח הוא שלא צריך להעתיק כל מה שקורה בחו"ל. הפיקוח על הבנקים מנע אימוץ של מכשירי השקעה אגרסיביים, כאלה שבנקים מכובדים כמו סיטי בנק נפלו בהם. הפיקוח השאיר את המערכת הפיננסית יציבה. גם לסקטור הפרטי יש לחלוק שבחים. הטייקונים לא קורסים והמשק לא קורס.

 

"מוסד שמתגלה בו כשל, הבעלים צריכים לספוג את הכשל הזה. הדבר נכון בעיקר למוסדות שמנהלים כספי ציבור. מי שלא יכול להעמיד כרית הון, שיחפש לעצמו עסק אחר. מלבד זאת, הרגולציה צריכה להיות אחידה על כל המערכת הפיננסית.

 

"2-3 החלטות שגויות יכולות להרוס שוק הון"

המפקח על שוק ההון והביטוח, ידין ענתבי, דיבר גם כן בפאנל ותקף את מה שכינה "הפאניקה" ששררה בציבור עם פרוץ המשבר. "עלו הצעות מפחידות, כגון הלאמה של קופות גמל", אמר ענתבי. "אם רק חלק מההחלטות שהציבור רצה שיתקבלו בממשלה היו אכן מתקבלות, המצב שלנו היום היה גרוע. לקח 20 שנה לבנות שוק הון בישראל בסטנדרטים מערביים, אך מספיק שתיים-שלוש החלטות שגויות במהלך משבר, כדי להרוס את מה שנבנה".

 

"כמו שאנחנו לא מצפים בכל יום מאזרח להחליף את המפלגה שהוא תומך בה, כך לא מצפים גם שיקבל החלטות השקעה על בסיס יומיומי, למרות שמפרסמים מידע רב בנושא"אמר המפקח והוסיף כי "עדיין יש הרבה מיתוסים בקרב הציבור. עד היום, אם תשאלו בן אדם ברחוב, הוא יגיד לכם שהפסיד בקופת גמל בגלל האג'ח הקונצרני, למרות שבפועל, ההפסד היום נובע מהשקעה במניות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון אטד ושאול אמסטרדמסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני רייף
אלי יונס מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות
צילום: יוני רייף
מומלצים