שתף קטע נבחר
צילום: Gettyimages Imagebank

תמונות חדשות מהחלל: של הירח ושל כדור הארץ

הרבה מצלמות שולח האדם אל מחוץ לאטמוספרת כוכבו. חלקן מכוונות כלפי חוץ, וחלקן כלפי פנים. תמונות שנשלחו לאחרונה

מאות לוויינים וחלליות שיצר האדם מרחפים להם מחוץ לאטמוספרת כדור הארץ, ורבים מהם עוסקים בצילום. חדשות לבקרים מתפרסמות תמונות המציגות גרמי שמיים מפינות רחוקות בגלקסיה ומתוך מערכת השמש שלנו, אבל העיניים ששולח המין האנושי אל רחבי היקום לא נועדו רק לכוכבים שסביב ביתנו בחלל. האדם רוצה להביט בנעשה סביבו, אבל כמה מהחלליות שלנו נשלחו לחלל כדי שנוכל להביט בעצמנו מנקודת מבט אחרת.

 

שתי תמונות מתפרסמות השבוע. האחת נשלחה על ידי חללית שזה עתה שוגרה, השנייה מחללית ותיקה למדי. האחת מציגה צילום סתמי למדי, השנייה מציגה תמונה מתוחכמת המשלבת בתוכה מאות אלפי נתונים. האחת מביטה החוצה אל הירח, השנייה פנימה אל כדור הארץ.


הירח מקרוב (צילום: נאס"א)

 

המקפת של נאס"א LRO שוגרה לפני כשבועיים וכמה ימים אחרי שיגורה החלה להקיף את הירח. אתמול שלחה המקפת צילומים ראשונים של אדמת הירח. התמונה שלפניכם צולמה באתר שנקרא Hell E הממוקם ברמה שמדרום לימת העננים.

 

השטחים הכהים על פני הירח נקראים "ימות". לא מדובר באמת בימות, שהרי אין מים על הירח. מדובר בשקעים, שנוצרו כתוצאה מהתנגשות מטאוריטים בירח, והתמלאו לפני מיליוני שנים בלבה כהה שנפלטה בפעילות געשית. האסטרונומים של העת העתיקה, שהבחינו בכתמים הכהים, שיערו כי מדובר בימות והשם נדבק ונשאר.

 

בעוד החללית החדשה של נאס"א מסתכלת על הירח, יש חלליות שמקפידות להביט אחורה אל כוכב הלכת ממנו שוגרו. את התמונה הצבעונית והייחודית הזו של כדור הארץ הפיק הלוויין Terra (ארץ בלטינית), ששוגר ב-19 בדצמבר 1999.


הטופוגרפיה של כדור הארץ (צילום: נאס"א)

 

מדובר במפה טופוגרפית של כדור הארץ, שנוצרה באמצעות רדיומטר מיוחד תוצרת יפן שהותקן על הלוויין לפני שיגורו. הרדיומטר התרמי ASTER מסוגל למדוד את טמפרטורת הקרקע של כדור הארץ ממרחק ובדיוק רב. באמצעות 1.3 מיליון דגימות טמפרטורה שאסף הרדיומטר, הצליחו המדענים להרכיב את המפה המדוקדקת הזאת.

 

"מדובר במפה הדיגיטלית השלמה, המפורטת והעקבית ביותר של פני כדור הארץ שיוצרה אי פעם", אמר בגאווה וודי טרנר, אחד ממדעני הפרויקט. "בעתיד היא תשמש חוקרים במגוון תחומים". הלוויין Terra נושא עוד ארבעה מכשירים למיפוי ומדידה של כדור הארץ, ומטרתו לייצר מסקנות לגבי השתנות כדור הארץ ואקלימו, לחזות מגמות עתידיות ולעזור לנו להבין כיצד מעשינו משפיעים על האקלים הגלובלי ועל משאבי כוכב הלכת שעליו אנו חיים.

 

ואם הייתם זקוקים לעוד המחשה לאמירה "דברים שרואים מכאן לא רואים משם", אז הנה תמונה שצילמו אנשי תחנת החלל הבינלאומית לפני כשבועיים. מדובר בהר הגעש סריחב, באיים הקוריליים המשתרעים בין חצי האי קמצ'טקה ליפן, כמה רגעים לאחר התפרצותו.


עמוד ענן מעל האיים הקוריליים (צילום: נאס"א)

 

תחנת החלל חלפה מעל האיים הקיריליים, לגמרי במקרה, כ-20 שנה לאחר ההתפרצות האחרונה של הר הגעש האימתני. בהתפרצות הנוכחית, נוצר ענן של דו-תחמוצת הגופרית שהגיע עד לשכבת הסטרטוספרה. כמה ימים לאחר ההתפרצות, יכלו עוד תושבים בצפון ארה"ב ובמזרח רוסיה לראות את שמי הערב צבועים בגוון ארגמני משאריות האבק שהותירה ההתפרצות. דיירי תחנת החלל הסתפקו במראה המרהיב שלפניכם – משתלם לטוס לחלל...

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה של הלוויין Terra
צילום: נאס"א
מומלצים