שתף קטע נבחר

סטודנטים: ביטול ההטבה אחרי התואר - התעללות

בוגרי תואר ראשון שזכו בשנתיים האחרונות להטבת מס בגובה נקודת זכות אחת, צפויים לאכזבה במסגרת חוק ההסדרים. לטענת הסטודנטים, קיצוץ ההטבה מקביל להעלאת שכר לימוד ב-1,200 שקל לשנה. רשות המסים: אין להפלות בין הבוגרים

כשנתיים בלבד לאחר שהכנסת העניקה לבוגרי תואר ראשון הטבת מס בגובה נקודת זכות אחת, מתכוונת הממשלה לבטל אותה. ועדת הכספים של הכנסת תצביע ביום שלישי על קיצוץ הטבות המס לבוגרי תואר ראשון, במסגרת חוק ההסדרים. "זאת דרך יצירתית להעלות את שכר הלימוד בדלת האחורית", אמר הערב (יום א') יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי.

 

במסגרת הגזרות הכלכליות של הממשלה, יקצץ משרד האוצר את ההטבה לה זכו הסטודנטים בשנתיים האחרונות. אם יאושר הקיצוץ, בוגרי תואר ראשון יהיו זכאים לחצי נקודת זכות במקום נקודה אחת למשך שלוש שנים, בדומה לבוגרי תואר שני. בנוסף, תקוצץ הטבה דומה למקבלי תואר אקדמי שלישי ברפואה. לטענת הסטודנטים, סך הגזרה מקביל להעלאת שכר לימוד ב-1,200 שקלים לשנה.

 

לטענת טופורובסקי, "הפחתת הזכאות במס לאקדמאים בוגרי תואר ראשון תפגע אנושות בציבור הסטודנטים בישראל ותעודד את המשך בריחת המוחות מהארץ. התאחדות הסטודנטים רואה בחומרה את ניסיונות האוצר להעלות את שכר הלימוד בצורה חד צדדית ותפעל בכל כוחה לביטול הגזירה". עמדת הממשלה היא שאין הבדל בין בוגר תואר ראשון לבין בוגר תואר שני, אך יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, גיל גולדנברג, סבור אחרת.

 

"קיים הבדל מהותי בין סטודנט לתואר ראשון לסטודנט לתארים מתקדמים", אמר גולדנברג. "הסטודנטים לתארים מתקדמים נמצאים בשלב אחר בחייהם: גילם הממוצע גבוה בחמש שנים מאלו לתואר ראשון (29 לעומת 24), חלקם הגדול בעל משפחה ומחזיק בעבודה קבועה. הטבת המס לבוגרי תואר ראשון, מטרתה להקל על הצעירים העושים את צעדיהם הראשונים בשוק העבודה".

 

"מפסיקים הפליה שאין לה הצדקה"

לטענת הסטודנטים, הטבות רבות שהובטחו להם לא מומשו. הרשויות הכריזו בעבר על "הנחה לסטודנטים בארנונה", אך בפועל לא גובשה מדיניות אחידה וההנחה ניתנת בהתאם לרצונה של הרשות המקומית, אם בכלל. ברוב המקרים מערימים קשיים רבים בדרך לקבלת הטבה זו. גם הנחה בתחבורה הציבורית לא מיושמת בכל הארץ במסגרת פרויקט "חופשי סטודנטיאלי", אלא רק בערים שבהן יש "חופשי חודשי" - מה שאינו משרת את הסטודנטים בפריפריה.

 

הסטודנטים מונים עוד הקלות שנותרו על הנייר:

שכר סטודנט המגדיר את שכר המינימום ואמור לאפשר לסטודנטים להתפרנס בכבוד. דו"ח וינוגרד שקבע הפחתה הדרגתית של עד 50 אחוזים משכר הלימוד, אך בפועל המתווה לא יושם במלואו למרות התחייבויות הממשלה, ובאופן רשמי ההפחתה עומדת כיום על 26% בלבד. לטענת גולדנברג, "פקידי האוצר שמו להם למטרה להתעלל בצעירים בישראל".

 

משרד האוצר הפנה לקבלת תגובה מרשות המסים, שם מסרו: "כל בוגר תואר זכאי לחצי נקודת זיכוי ולמשך תקופת לימודיו, לא יותר משלוש שנים. עד כה נתנו חצי נקודה נוספת לסטודנטים של תואר ראשון. אין מקום להפלות בין בוגרי תואר שני ותארים אחרים. מצאנו לנכון לאור הצורך והקשיים התקציביים, להפסיק את ההפליה שאין לה הצדקה - אז מבטלים אותה. בוגרי תואר ראשון ושני ושלישי יקבלו כולם חצי נקודת זיכוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת סטודנטים. המחזה יחזור?
צילום: גיל יוחנן
גולדנברג. "הבדל בין בוגרי תואר ראשון לשני"
מומלצים