שתף קטע נבחר

איך לגדל ארנבונים שובבים ופרוותיים?

חולמים לאמץ ארנבון חדש לחייכם? כיצד לבחור ארנבון בריא ומדוע חשוב להקפיד על תזונה עשירה בחציר וכופתיות? ד"ר עמיר מאורר ו-ynet מדריכים אתכם צעד צעד

ארנבוני הבית הם בעלי חיים ידידותיים להפליא, מלאי פרווה, מהנים ובאופן יחסי, קלים לגידול כחיית מחמד, שיכולים להאריך חיים בשבי עד ל-12 שנה ויותר.
 
הארנבון הוא חיית מחמד הדורשת טיפול יומיומי ותשומת לב,  כך שיש להשקיע מחשבה רבה לפני שתחליטו לגדל ארנבון. רגע לפני שתכניסו לחייכם ארנבונים, ד"ר עמיר מאורר, מנהל פורומי תוכים וחיות אקזוטיות ב-ynet, ממליץ לשים לב למספר פרטים חשובים.
 
 

מה לבדוק בחנות?

חשוב לוודא כי החנות נקיה, מסודרת ושהכלוב בו נמצאים הארנבונים נקי, אין בו סימני שילשול ואינו מסריח מגללים או שתן. בחנות כדאי לקחת בעדינות את הארנבון שמצא חן בעיניכם ולבחון את הדברים הבאים:

 

  • אחיזה בטוחה - אם הארנבון ירגיש משטח כלשהו מתחת לרגליו - הוא יפגין התנגדות פחותה וימעיט בבעיטות באוויר - הבעיטות הללו עלולות להיות כה חזקות שלעיתים הארנבון עשוי לגרום נזק לעצמו (לעמוד השדרה שלו), כך שההמלצה היא להניח את הארנבון כשרגליו האחוריות נתמכות על גבי יד אחת שלנו.
  • נחיריים - לוודא שהם נקיים, שאין סביבם ובתוכם הפרשות.
  • סנטר - להסתכל שאין רטיבות מתחת לסנטר.
  • עיניים - צריכות להיות חלקות, יפות וללא הפרשות.
  • אוזניים - מומלץ לפתוח בעדינות ולהציץ שאין הפרשות בתוכן, לכלוכים או דימומים.
  • לסת תחתונה - למשש אותה ולראות שאין בליטות. תוך כדי ליטוף ודאו שאין גושים או קרחות בפרווה. בליטות בלסת התחתונה או חוסר סימטריות עלולה להעיד על בעיה בשיניו של הארנבון.
  • כפות רגליים - חפשו אזורים עם קרחות או בעלי עור סדוק או מעובה. חשוב להסתכל על הרגליים הקדמיות והאחוריות בהן הפרווה תקינה ויפה. חשוב לאתר קרחות או פציעות ברגליים. 
  • גיל - עדיף לרכוש ארנבונים בני שישה שבועות ומעלה. למרבה הצער, בחנויות רבות נמכרים ארנבונים צעירים מאוד שמערכת העיכול שלהם עדיין לא מפותחת מספיק.
  • חיוניות - חשוב לבחון שהארנב נראה בריא, ערני, מתעניין במזון ובסביבה.
 


 

וגר ארנבון עם ארנבונת?

האם לגדל זכר ונקבה ביחד או שני ארנבונים מאותו המין? מומלץ לגדל לפחות צמד ארנבונים ביחד, אך אם החלטתם לגדל זכר וזכר במשותף, קחו בחשבון שהם עלולים להילחם זה בזה עד זוב דם ולעיתים אף עד מוות, כך שצריך לסרס את שניהם במטרה לשמור על שלום בית.
 

שתי נקבות תסתדרנה זו עם זו, אך במקרה של זכר ונקבה, אחד הדברים החשובים ביותר לפני השידוך בין השניים, הוא לעקר את הנקבות כבר בגיל שישה חודשים.

 

על מנת לשמור על תוחלת החיים הארוכה של הנקבה ומניעת סרטן רחם, העיקור יסייע בכך ובעיקר, ישים סוף לרבייה. זכר ונקבה לא מעוקרים / מסורסים, יתרבו "כמו ארנבים" ופיצוץ האוכלוסין יגיע במהרה ויחייב גם מציאת בתים לארנבונים הצעירים, משימה לא פשוטה בהחלט. כדאי לשים לב שמומלץ לעקר נקבה, אם היא ברביה וגם אם לאו - הסיכון לסרטן במערכת המין קיים בשני המצבים.

 

כשהארנבונים צעירים קשה להבדיל בין הזכר והנקבה, אך כשהם מגיעים לבגרות מינית, ניתן לראות שלזכר יש גולגולת רחבה וגדולה יותר ואילו אצל הנקבה, מתפתח קפל בפרווה מתחת לסנטר, בעונת הרבייה היא תתלוש מהקפל פרווה ותבנה בעזרתו את הקן בו היא תמליט. עין מנוסה תבדיל בין זכר לנקבה גם בגיל צעיר, לפי ההבדלים במראה איברי הרביה.

 

תזונה בריאה בגוף בריא

אחד הדברים החשובים ביותר שאנו יכולים לעשות עבור הארנבונים שלנו הוא לספק תזונה נכונה. הארנבונים זקוקים לאספקה סדירה של חציר, מדי יום וללא הגבלה. החציר מעניק סיבים תזונתיים לארנבון, דבר החשוב לפעילות תקינה של מערכת העיכול ושחיקה נכונה ובריאה של מערכת השיניים.
 

בנוסף, מומלץ לספק לארנבון כופתיות, ירקות, פטרוזיליה, נענע, כוסברה, בזיליקום וגם גזר (עם עליו הירוקים). חשוב להימנע ממתן מזון שאינו טבעי, חיוני או בריא לארנב, כדוגמת מקלוני דבש, טיפות יוגורט ושוקולד. מומלץ להמנע מתערובות "מועשרות" שמכילות תוספות צבעוניות, שונות ומשונות - הן לא נחוצות ועלולות לגרום להשמנה.

 

חשוב להימנע משינויים פתאומיים בתזונה: כשמוסיפים ירקות לתפריט, יש להוסיף פריט אחד בכל פעם, להתחיל בכמות קטנה ובהדרגה לעלות בכמותו ורק לאחר מכן במספר הפריטים - וזאת רק לאחר שוידאתם כי אף אחד מהם לא גורם לשילשול.

 

עושים סדר בחציר

חציר הוא תוצר צמחי שיכול להיות מופק מצמחים שונים. בהתאם להרכב הצמח המקורי ושלב הצמיחה שבו נקצר החציר נקבע הרכבו התזונתי של התוצר הסופי, החציר. למשל: חציר מצמח שנקרא אספסת (aspeset) עשיר בסיבים תזונתיים, חלבון וסידן - הוא הסוג הנפוץ ביותר בחנויות בישראל. חציר אספסת מתאים במיוחד לארנבונים ומכרסמים צעירים שעדיין בונים את שלדם ולנקבות בהריון או בהנקה. צמח האספסת נקרא בלועזית גם אלפלפה (alflalfa).

 

חציר מצמח שנקרא טימוטי או חציר מצמח המכונה שיבולת-שועל הם דלים יחסית בחלבון וסידן אך עדיין עשירים בסיבים תזונתיים, ולכן מתאימים יותר לארנבונים ומכרסמים בוגרים שסיימו לבנות את שלדם.

חשוב לציין כי חציר טימוטי וחציר שיבולת-שועל קשים להשגה בארץ, כך שיש לשים לב שמדובר בחציר שיבולת-שועל ולא בשיבולת-שועל מסחרית (קוואקר) שאפשר לרכוש במרכול.

 

חציר אפשר להשיג בשתי צורות הגשה עיקריות: חציר בתפזורת (בצורת "גבעולים") או חציר דחוס (שנראה כמו קוביות, ראו בתמונה מעלה). שתי הצורות תספקנה את אותו ערך תזונתי. חציר בתפזורת הוא יותר טבעי ומוכר לארנבונים כמזון. לעיתים לוקח לארנבונים זמן להתרגל לקוביות החציר.

 

כשקונים חציר חשוב לשפוט את איכותו לפי ריחו ומראהו - אם הריח מעופש ולא נעים; או אם החציר מנוקד בכתמים אפורים / שחורים / חומים - זהו סימן לעובש על החציר ומעיד על איכות נמוכה שמסכנת את חיית המחמד שתאכל ממנו. חציר איכותי צריך להריח טרי ומתקתק, וצריך ולהיות נקי מעובש וחרקים. 

 

מקום מרווח ונקי

מרחב המחייה של הארנבון בכלוב צריך להיות גדול ככל האפשר. 1.40 מ' הוא הכלוב המינימלי ביותר וככל שהוא יהיה יותר גדול, כך ייטב לחיה. יש לוודא כי בכלוב תהיה תחתית פלסטית ושהיא תהיה מרופדת במצע של קש / חציר או כל מצע אורגני אחר שהוא סופג נוזלים. עדיף להמנע מנסורת לאורך זמן, כיון שהיא בדרך כלל מכילה אבק נסורת מיקרוסקופי שהארנבונים שואפים, מכיוון שנסורת עלולה להכיל כימיקלים, צבעים ושאר רכיבים רעילים - תלוי בעץ המקורי שממנו היא נוצרה.
 

ניקיון - ארנבונים הם בעלי חיים בעלי קצב חילוף חומרים מהיר יחסית ולכן ולכן הגיינה בסיסית היא תנאי חשוב ביותר לבריאות הארנבונים בכלוב. יש לנקות את הכלוב מדי יום ובמיוחד כאשר אתם מריחים שהוא מלוכלך. ניקוי יומיומי והחלפת המצע במצע נקי, יסייע לבריאות ואריכות ימים של הארנבון. אין צורך לרחוץ את הארנבונים מאחר שהם מנקים את עצמם.

 


 

האם להשאירו בכלוב או לשחרר את הארנבון? הארנבונים אוהבים לרוץ, לקפוץ ולבדוק את המתרחש סביבם. אפשר לשחרר אותם בבית ולשחק איתם, לאפשר להם לטייל בבית בחופשיות, אך תחת השגחה, על מנת לשמור על שלומם. חשוב לאבטח את הבית לטובת הארנבונים ולטובת בני הבית שכן ארנבונים יטעמו ויכרסמו כמעט כל דבר שיקרה בדרכם: חוטי חשמל, קו הטלפון, שטיחים וכדומה.

 

טיפול וטרינרי - גם ארנבונים ירוויחו מבדיקה כללית ראשונית עם הגיעם לביתם החדש. הוטרינר יוודא שהארנבונים לא נושאים טפילים (פרעושים או טפילים מיקרוסקופיים שעלולים לגרוד לגירודים עזים, גם בבני אדם), יוודא את מינם (זכר או נקבה) וגם שיניהם תיבדקנה.

 

יש לוודא שבמרפאה שאליה ניגשים יש ניסיון וידע ספציפית לגבי ארנבונים שכן הם אינם "חתולים קטנים"- לדוגמא: יש סוגים של אנטיביוטיקה שבטוחים לשימוש בכלב או בחתול, אך יהיו קטלניים לארנבון אפילו אחרי מתן של מנה אחת לפיו. טיפול מסור והרבה אהבה, יבטיחו להם חיים ארוכים ומהנים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובים השניים מן האחד. רצוי מסורס או מעוקר
צילום: דלית שחם
לבדוק בעדינות אך בקפידה את מצב הארנבון בחנות
צילום: דלית שחם
תזונה חשובה לבריאות הארנבון. ד"ר עמיר מאורר
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים