שתף קטע נבחר

המהומות בסין: שנים של קיפוח התפרצו באלימות

העימותים העקובים מדם שנרשמו במחוז שינז'יאנג בצפון-מערב סין פרצו בגלל תקרית שאירעה אלפי קילומטרים משם - אך הם ניזונים משנים של אפליית בני המיעוט האויגורי המוסלמי מצידה של בייג'ינג. למרות חומרתן, מומחה לאזור מעריך כי המהומות לא יסתכמו בתנועה לאומית חדשה

"המהומות של בני המיעוט האויגורי הן תולדה של שנים של טעויות שעשו השלטונות הסיניים בטיפול באוכלוסייה המוסלמית בצפון מערב המדינה" - כך אמר הלילה (יום ב') ל-ynet הפרופ' יצחק שיחור, מומחה לסין מאוניברסיטת חיפה.

 

מספר ההרוגים במהומות במערב סין - הקשות ביותר זה כמה עשורים - עלה הלילה ל-156. לנוכח מספר הפצועים הגבוה, הנאמד ביותר מ-800, ההערכה היא שמניין הקורבנות יעלה. שיחור, הנמנה גם עם חוקרי מכון טרומן באוניברסיטה העברית, ציין כי נתונים אלה הם נתונים שפרסמו השלטונות הסיניים, וכי מניין ההרוגים שמפרסמים האויגורים גבוה בהרבה, ועומד על 600. עם זאת, הוא הוסיף כי יש להתייחס בזהירות לנתונים שמפרסמים שני הצדדים.

 

ההתפרצות האלימה בצפון מערב סין, שהתפשטה היום מבירת מחוז שינז'יאנג אורמצ'י לעיר נוספת במחוז, קשגאר, החלה בגלל תקרית שאירעה אלפי קילומטרים משם, במחוז גואנדונג בדרום המדינה. כמה פועלים סינים התעמתו עם פועלים ממוצא אויגורי, לאחר שחשדו כי הם אנסו אישה סינית. שני פועלים אויגורים נהרגו וכמה עשרות נוספים נהרגו בעימות - וכוחות הביטחון הסיניים עמדו מנגד ולא התערבו. 

 

התקרית ליבתה את האש באזורים שבהם מתגוררים רוב האויגורים - בעיקר במחוז שינז'יאנג, שם שמשמעו בסינית "הגבול החדש", שם חיים כעשרה מיליון אויגורים. "מבחינה היסטורית, האויגורים טוענים שהסינים שולטים שלא כדין על מחוז שינז'יאנג", מסביר שיחור.

 

לדבריו, בשלושים השנים האחרונות, הגבירו השלטונות הסיניים את הדיכוי כלפי האוכלוסייה האויגורית - שהיא מוסלמית-סונית, אך מתונה. בין היתר, אסרו השלטונות הסיניים על האויגורים להקים מדרסות (בתי ספר איסלאמיים), מנעו מילדים לקבל חינוך איסלאמי לפני שמלאו להם 18, ואילצו אותם לנהל את ענייניהם בשפה הסינית. הם מנעו מבני המיעוט האויגורי את האפשרות להתמנות לתפקידים בכירים בשירות הציבורי, והאשימו אותם דרך קבע בחתרנות ובדלנות.

 

לכך, הוא מוסיף, גם נלווה מאמץ לשנות את ההרכב הדמוגרפי במחוז. "אם ב-1949 הסינים בשינז'יאנג היו מיעוט זעום של 4 עד 5 אחוזים, היום שיעורם באוכלוסייה הוא 42-43 אחוזים. הסינים שלחו את הצעירים האויגורים ללמוד באוניברסיטאות מרוחקות, בניסיון לנתקם ממשפחותיהם ולהעביר אותם תהליך של חברות, ובינתיים כרו את המשאבים הטבעיים של האזור, העשיר בנפט".  


מפגין מבוסס בדמו, לאחר שנורה מאש שוטרים, היום (צילום: רויטרס)

 

למרות ההתפרצות האלימה הקשה, שיחור מעריך שמדובר בתקרית מבודדת שאינה עשויה להפוך להתקוממות לאומית של ממש. "לסינים יש מונופול של כוח והם שולטים במצב. האוכלוסייה האויגורית היא ברובה אוכלוסייה כפרית ונחשלת, ואין לה תודעה לאומית. המפגינים הם מיעוט של סטודנטים ואינטלקטואלים. כבר היו כבר בעבר אירועים כאלה, והם דוכאו ביד קשה. אני לא מעריך שהפעם יהיה אחרת. הסינים ינקטו יד קשה, ולא יקשיבו לביקורת מבחוץ. הם בוודאי לא יוותרו על האזור הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי פצוע במהומות באורומצ'י
צילום: רויטרס
דיכוי ביד קשה. כוחות הביטחון
צילום: AP
מומלצים