שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

פינוק לבוקר שבת: לחמניות צימוקים

יעל גרטי מזמינה אתכם להכין לחמניות צימוקים רכות ומתקתקות, שמשתלבות נהדר עם חמאה צהובה או גבינות חצי-רכות. ללקק את האצבעות

כהולנדית למחצה, אחד המאפים ההולנדיים האהובים עלי, הוא לחמניות צימוקים, רכות ומפנקות, שאוכלים לרוב בתוספת מנה נדיבה של חמאה צהובה ו/או הררי האחלסלאח (hagelslag), שהם פירורי שוקולד משובחים. אני מזמינה אתכם להכין לחמניות שמזכירות במעט את הלחמניות ההולנדיות, רכות ומתקתקות.

 

לחמניות צימוקים

הלחמניות אינן מאוד מתוקות ועשויות להתאים גם להגשה לצד גבינות חצי-רכות משובחות, דוגמת ברי או קממבר. לקבלת לחמניות מתוקות יותר ניתן כמובן להגדיל את כמות הסוכר ולצמצם למחצית את כמות המלח.

 

קמח שטיבל מס' 2 ניתן להשיג במרכולים הגדולים. במקום שמרים יבשים ניתן להשתמש בשמרים טריים מגורענים מסוג "שמרית", אלא שיש לשלש את הכמות, כלומר להשתמש ב- 21-24 גרם "שמרית".

 

רצוי להכין את הלחמניות הללו עם צימוקים כהים קטנים: כיוון שלא השגתי כאלה הכנתי את הלחמניות עם צימוקים כהים גדולים. חשוב להקפיד על כך שלא יבלטו צימוקים בחלקה העליון/החיצוני של הלחמניה, משום שהם יישרפו באפייה.

 

אם רוצים, אפשר להקפיא את הלחמניות ולהפשיר בטמפרטורת החדר או בחום נמוך בתנור.


(צילום: יעל גרטי)

 

המרכיבים (ל-11 לחמניות בינוניות):

2 ו-1/2 כפיות (7-8 גרם) שמרים יבשים

1 כוס חלב 3%

80 גרם חמאה, רכה או קרה - לא משנה

2 כפות סוכר

2 ביצים L, טרופות

4 ו-1/2 כוסות (630 גרם) קמח לחם ("שטיבל" מס' 2)

2 כפיות שטוחות מלח

120 גרם צימוקים כהים, רצוי קטנים

לזיגוג:

1 ביצה

1 כף חלב

 

לשימון הקערה: מעט חמאה רכה/מומסת

עזרים: נייר אפייה, מברשת למשיחה


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערית שמרים יבשים עם מחצית מכמות החלב (1/2 כוס) ומניחים למשך 5-10 דקות.
  2. מחממים חמאה, סוכר ואת יתרת החלב במחבת קטנה על אש נמוכה, עד להמסת החמאה. מצננים כ-15 דקות ומוסיפים ביצים טרופות. מערבבים ומניחים בצד.
  3. בקערה רחבה מאוד ונוחה ללישה מערבבים קמח ומלח ויוצרים גומה במרכז הקערה.
  4. יוצקים לגומה את תערובת השמרים ותערובת החמאה. מערבבים, תחילה בעזרת כף, ובהמשך מתחילים ללוש. לשים במשך 5 דקות לפחות. משמנים את הקערה במעט חמאה רכה/מומסת ומניחים להתפחה בטמפרטורת החדר, כשהקערה מכוסה במגבת לחה, עד להכפלת הנפח, במשך שעה-שעתיים.
  5. מוציאים אוויר מן הבצק, מוסיפים צימוקים ומטמיעים אותם בבצק.
  6. יוצרים 11 כדורים, תוך הקפדה על כך שלא יהיו צימוקים בחלקה החיצוני של הלחמניה, משום שהם יישרפו באפייה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, תוך שמירה על מרחק של 3 ס"מ לפחות בין לחמניה ללחמניה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים במשך שעה עד שעה וחצי או עד להכפלת הנפח.
  7. מחממים תנור ל-175 מעלות.
  8. טורפים ביצה וחלב ומושחים את הלחמניות, בעזרת מברשת.
  9. מכניסים את התבנית למרכז התנור ואופים במשך 30 דקות או עד שהלחמניות זהובות-שחומות ותחתיתן שחומה. מוציאים, מצננים כ-15 דקות ומגישים, רצוי עם חמאה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל גרטי
צילום: ירון ברנר
מומלצים