שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

מצילומיו של ספן עברי: חלק ג'

הצצה שלישית ואחרונה לאלבום הצילומים של צבי הרץ, והפעם: מראות בארץ ישראל של שנות המרד הערבי הגדול ופרעות תרצ"ו-תרצ"ט, כולל הקמת נמל תל אביב

בכתבות הקודמות הצגנו את מסעותיו הימיים של הוגו (צבי) הרץ מגרמניה לדרום אמריקה ובראשית הספנות העברית באונייה "תל אביב" ומראה נמל הבית שלה בחיפה.

 

בשנת 1936 התיישב הרץ עם רעייתו רות (ליזלוטה) בשכונת נווה שאנן שעל הכרמל בדרומה של חיפה. בין השנים 1942-1936 המשיך הרץ לשוטט ברחבי הארץ ולתעד את נופיה ואירועיה . ייחודן של שנים אלו בפרעות תרצ"ו-תרצ"ט וב"מרד הערבי הגדול", שכוון נגד השלטון הבריטי בארץ ישראל ונגד היישוב היהודי. בין תוצאותיו של מרד זה היו השבתת נמל יפו - והקמתו כתגובה של נמל תל אביב בשנת 1936.

 

בשנת 1939 פרצה מלחמת העולם השנייה, וצבאות גרמניה ובנות בריתה כבשו את מרבית שטחה של אירופה ואף התפשטו בצפון אפריקה למדבר המערבי של מצרים. התקדמות הצבא הנאצי יצרה איום מוחשי על היישוב היהודי בארץ שחשש מכיבוש. הנהגת היישוב ומטה ה"הגנה" הכינו תכניות להגנה מפני הצבא הגרמני.

 

בין היתר הוקם חיל מתנדבים שנקרא "משמר המולדת". החיל מנה למעלה מחמשת אלפים מתנדבים מתושבי הארץ שהיו מעבר לגיל הגיוס לצבא הבריטי. לאחר ניצחון מונטגומרי הבריטי על הגַיִס הגרמני בפיקודו של רומל בצפון אפריקה, השתלבו מתנדבי "משמר המולדת" בארגון "ההגנה".


1. סטלה מריס בקצה רכס הכרמל.


2. מנזר הכרמליתים בכרמל הצרפתי. בשנת 1769 קיבל מסדר הכרמליתים הצרפתי "פירמאן" מהסולטן התורכי הנותן חסות צרפתית על שטחי הכרמל באזור והוא נקרא מאז "הכרמל הצרפתי". באותה תקופה החלו בהקמת מבנה המנזר והכנסייה. המקום התפרסם בשנת 1799. באותה שנה צר נפוליאון על עכו, והפך את המנזר לבית חולים לחייליו - אולם בנסיגתו השאיר את החולים במקום, ואילו המוסלמים שהגיעו למנזר "לא המשיכו את הטיפול הרפואי". במלחמת העולם הראשונה פגעו העותמאנים במצבה שהוקמה במקום לזכר חיילי נפוליאון ובתגובה ירו הצרפתים מהים אל ביתו של קונסול גרמניה במושבה הגרמנית. אחד מאגפי המנזר משמש משכן לצליינים. הנזירות שהיו במנזר בבת גלים (כיום מתחם בי"ח רמב"ם) הועברו לכאן. בכנסיית המנזר ניתן לבקר ולראות ויטראז'ים מרהיבים המתארים את סיפורי המקרא.


3. מראה השטח החקלאי של המושבה הטמפלרית (גרמנית) בחיפה, עליו הוקמו בהמשך השכונות קריית אליהו וקריית אליעזר.


4. בת גלים, מראה מהכרמל הצרפתי.


5. המדרגות העולות מרחוב הבורג' (מעלה הגיבורים) לשכונת "הדר הכרמל".


6. בית בבנייה ברחוב לא מזוהה. על הבית מימין - שלט מלון "סנה". מי יעזור בזיהוי?


7. סוס הממתין לגזר דין ליד בית המשפט המחוזי בחיפה.


8. ליד בית המשפט בחיפה.


9. הובלת גמלים.


10. תפילתן של ילדות בכותל המערבי.


11. מבט הילדים ותפילת המבוגרים בכותל המערבי.


12. בשנת 1936 פורצים מאורעות דמים בא"י. בתצלום: שוטרים בריטים כנגד פורעים ערבים.


13. מאורעות 1936, משוריינים בריטים ברחובות.


14. 1936, שיירה בתל אביב (כנראה בהקשר להקמת נמל תל אביב).


15. "תכלת מלמטה ותכלת מעל כך פה נבנה הנמל הנמל".


16. משאיות בשירות בניית נמל תל אביב


17. בניית מזח פריקה בנמל תל אביב.


18. מתנדבי "משמר המולדת" בכפר-אתא, 1942. צבי הרץ בשורה הקדמית מצד שמאל.


19. חג החנוכה, 1942. בנותיהן של הוגו (צבי) ורות הרץ, שולמית ונעמי, מדליקות נרות חג. כיום חיות שולמית ויינשטין בפתח תקווה ונעמי לרמן - בירושלים. שולמית נשואה והיא אמא לשני בנים ובת וסבתא לנכדים ונכדות, בהן שתי חיילות בצה"ל. נעמי נשואה ולה בן סטודנט. כל צאצאי משפחת הרץ גרים בארץ. כך התגשמו שאיפותיו של הוגו (צבי) הרץ לעלות לארץ ולהשתתף בתקומתה.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. נקודת מכירה לבלוקים של קרח מהימים שבהם מקררים פעלו על קרח
ב. רחוב בירושלים
ג. יושב משמאל לנואם, משה שרת, באירוע כלשהו (ככל הנראה בקשר להקמת נמל תל אביב או לוויה)
ד. רות הרץ ובנותיה על הר הכרמל מאחורי בית המשפחה ברחוב עקיבא בהדר הכרמל
מומלצים