שתף קטע נבחר

חרף האזהרות: נשיא טורקיה הגביל את הצבא

הנשיא, איש מפלגת השלטון המוסלמית, התעלם מאזהרות הקצינים ואישר חוק המגביל את סמכות בתי הדין הצבאיים

מפלגת השלטון האיסלאמית מגבילה את הצבא החילוני: נשיא טורקיה, עבדאללה גול, חתם הערב (יום ד') על חוק שנועד לעמוד בקריטריון שהציב האיחוד האירופי - להגבלת כוחם של בתי הדין הצבאיים. זאת, חרף אזהרות מצד הצד מפני הסלמה במתיחות עם הממשלה.

 

הפרלמנט באנקרה אישר בחודש שעבר תיקונים חוקיים, המתירים לבתי משפט אזרחיים לשפוט חיילים בתקופות שלום, ואוסרים על בתי הדין הצבאיים לתבוע אזרחים. בהודעה באתרו הרשמי של גול נמסר כי השינויים עולים בקנה אחד עם דרישת האיחוד האירופי, שסמכות מערכת המשפט של הצבא תוגבל לענייניו בלבד.

 

בכירים בצבא צוטטו השבוע בכלי התקשורת הטורקיים כאומרים שהחוק מנוגד לחוקה ומאיים ליצור עימות מערכת המשפט הצבאית לאזרחית. מפלגת הצדק והפיתוח (AKP) של ראש הממשלה טאיפ ארדואן, ששורשיה הפוליטיים איסלאמיים, חלוקה על הצבא ושאר הממסד החילוני בכל הנוגע למדיניות הממשלה והכיוון של המדינה המוסלמית בעיקרה.

 

הצבא הטורקי, שהדיח ארבע ממשלות מהשלטון מאז 1960, מחשיב

את עצמו כמגן החוקה החילונית. ואולם מעמדו נחלש על רקע הרפורמות שהובילה אנקרה במסגרת מאמציה להצטרף לאיחוד האירופי. סגן ראש הממשלה, צ'מיל צ'יצ'ק, המשמש גם כדובר הממשלה, אמר כי החוק החדש הוא "צעד לשיפור הדמוקרטיה".

 

החקיקה תתיר לבתי משפט אזרחיים לשפוט אנשי צבא הנאשמים בפשעים כגון איום על הביטחון הלאומי, הפרת החוקה, הקמת קבוצות חמושות וניסיונות להדיח את הממשלה. מפלגת האופוזיציה העיקרית, "המפלגה הרפובליקנית העממית" (CHP), הודיעה כי תערער על חוקיות החוק לבית המשפט החוקתי. הצבא טרם הגיב לאישור החוק.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אישר את החוק. הנשיא גול
אישר את החוק. הנשיא גול
צילום: AP
מומלצים