שתף קטע נבחר

בג"ץ למדינה: מדוע לא אוכפים החוק במאחזים

הרכב השופטים בראשות נשיאת העליון ביניש, קצב למדינה ארבעה חודשים לקבוע לו"ז לפינוי 18 מבני קבע במאחזים: "היה על המדינה לממש את הצווים או לכל הפחות לקצוב לוח זמנים החלטי, כחלק מחובתה היסודית לקיום החוק ולאכיפתו"

בג"ץ מותח הבוקר (יום ב') שוב ביקורת קשה על התנהלות המדינה בעניין המאחזים בשטחים. נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, השופט אליקים רובינשטיין והשופט יורם דנציגר, כותבים בהחלטתם לגבי אי-פינוי 18 מבני קבע בשני מאחזים בלתי חוקיים: "בנסיבות אלה היה על המדינה בהתאם לעמדתה שלה לממש את הצווים או לכל הפחות לקצוב לוח זמנים החלטי למימושם כחלק מחובתה היסודית לקיום החוק ולאכיפתו".

 

השופטים, שדנו בעתירת תנועת שלום עכשיו ודרור אטקס, ציינו ששקלו להוציא צו מוחלט, אך לבסוף העניקו למדינה עוד ארבעה חודשים שבהם תצטרך לפרט את תוצאות הליכי השימוע שייערכו לדיירים לפני הפינוי.

  

העתירה הוגשה כבר לפני ארבע שנים ונוגעת לשישה מבני קבע שהוקמו ללא היתר במאחז הבלתי חוקי "חרשה" שממזרח להתנחלות טלמון, ו-12 מבני קבע שהוקמו ללא היתר במאחז הבלתי חוקי "היובל" שמדרום להתנחלות עלי.

 

המדינה טענה שהוצאו צווי הריסה ושיש בכוונת הרשויות לאכוף את מימושם - בהתאם לתוכנית פעולה שתגובש בהמשך. אחר כך טענה המדינה שהיא ממפה את הבנייה הבלתי חוקית, ותקצה לוחות זמנים לנקיטת פעולות אכיפה.

 

לאחר מספר דחיות שהתבקשו על-ידי המדינה לשם השלמת עבודת המיפוי וקציבת לוחות הזמנים, בשנה שעברה פירטה המדינה את פעילויות האכיפה המתוכננות. השופטים כתבו ש"ניתן להבין" את רצון המדינה להימנע מפינוי בכוח, וגם את קביעת סדרי העדיפויות לאור "ריבוי הצעדים שעליהם לנקוט נגד הפרות החוק בהקמת מבנים ומאחזים בלתי חוקיים".

 

עם זאת, הם קובעים כי "השתלשלות העניינים עד כה מאז הגשת העתירה מתמשכת על-פני תקופה של למעלה מארבע שנים; מעמדתה העקבית של המדינה, כפי שזו הוצגה לבית המשפט עוד בתגובותיה הראשונות לעתירה - עולה כי המבנים נשוא העתירה נבנו שלא כדין, חלקם על קרקע פרטית, ומטעם זה אף תלויים ועומדים נגדם צווי הריסה מאז שנת 2005".

 

למרות הדברים הקשים, בית המשפט התחשב בכך שמדובר במבנים מאוכלסים, "אשר לדרים בהם טענות שונות משלהם, ואין מחלוקת כי יש לקיים הליכי שימוע לנוגעים בדבר בטרם מימושם של צווי ההריסה - החלטנו להימנע מהוצאת הצו הפעם, אולם להורות למדינה להחל בהליכים לקראת מימוש הצווים שהוציאה. בנסיבות אלה, מצאנו כי בטרם תוכרע העתירה באופן סופי, יש מקום להתחיל בהליכי השימוע הדרושים - וזאת ללא כל שיהוי נוסף".

  

בג"ץ קובע כי המדינה תגיש בתוך ארבעה חודשים הודעת עדכון ובה תפרט את תוצאות הליכי השימוע. בכפוף לכך תודיע על לוח הזמנים להשלמת הליכי מימוש הצווים. לאחר מכן יוחלט בדבר המשך הטיפול בעתירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיאה ביניש מתחה ביקורת קשה
צילום: AFP
המאחז חרשה
צילום: דרור אטקס שלום עכשיו
מומלצים