שתף קטע נבחר

מצעד הלוהטות: 10 השקשוקות הטובות בארץ

לאחרונה נדמה שהקרב על כס המאכל הלאומי נכבש. מראשונת מסעדות הפועלים ועד אחרון בתי הקפה, כולם מגישים שקשוקה, בגרסה הקלאסית או בשדרוגים של תרד, חצילים ואפילו אמנטל. לכבוד עונת העגבניות, קבלו את עשר השקשוקות הלוהטות בארץ

הגיע הזמן להודות באמת: פלאפל הוא כבר לא המאכל הלאומי של ישראל. בשנים האחרונות מקפידה מישהי ערמומית לדחוק את רגליו בעקביות ובאגרסיביות, ולהסיר בהחלטיות את הכתר מעל ראשו. מצפון הארץ ועד לדרומה מלאה המדינה שקשוקיות אינספור, ואנשים טובלים בהן חלות ולחם בחלמונים רוטטים כאילו אין כולסטרול רע בעולם כלל.


גם במסעדות. שקשוקה (צילום: מאיר פרטוש)

 

וזה לא קורה רק בשקשוקיות. מתי בפעם האחרונה ראיתם פלאפל בבתי קפה או במסעדה? אתם יכולים לקחת עוד כמה דקות כדי להיזכר, וכנראה שזה לא יעזור:

 לא ראיתם. אבל שקשוקות? אין מי שלא מגיש. בכוכים של שולחן ורבע בחורים שכוחי אל, במסעדות פועלים לאנשי הייטק בהפסקת צהריים, בבתי קפה לאנשים ששכחו ללכת לעבודה ובמסעדות שף בגרסאות מפונפנות.

 

אז זה לא שיש לנו חשק עז לחזור למילואים, אבל עונת העגבניות בשיאה, הביצים נשפכות כמים, ואין מנוס אלא לבחור את המקומות שבהם תקבלו שקשוקות משובחות: מעודנות או שוחות בשמן, ירוקות או אדומות, מתונות או חריפות אש. הכינו את הממחטות.

 

הטריפוליטאית

מטעמי נסים, קדימה  

ונפתח בבשורה למתייסרים בשל אי סבילות לחריף. טיפ קטן לחיים, אם תרצו: לחם. לחם ולא מים הוא הפתרון האולטימטיבי לחריפות. זאת הסיבה שהשקשוקה של נסים נעים מקדימה אוהבת לחם, והרבה. נסים מטגן לתוכה פלפל ירוק חריף, מוסיף גם שום, מערבב עגבניות תמר יפהפיות ומתוקות, זורה פפריקה מתוקה וחריפה ומבשל ארוכות את כל הכבודה הזו עד לאיחוד משפחות מלא.

 

בעניין הביצים הוא תמיד יגלה רגישות עילאית וישאל באיזו דרגת עשייה תרצו אותן. יש שקשוקה בצלחת ‭25)‬ שקל‭,(‬ עם לחם שחור ושלל סלטים מצוינים ליד, ואפשר גם בבגט ‭18)‬ שקל) או בפיתה ‭16)‬ שקל‭.(‬ מי שמעדיף את האופציה האחרונה צריך לקחת בחשבון שמדובר בנשנוש קטן בלבד לפתוח בו את היום. משם חייבים להתקדם לשאר התבשילים הטריפוליטאיים, שירפדו לכם ביסודיות את הקיבה.

 

מטעמי נסים, שדרות בן צבי ‭,77‬ מרכז מסחרי קדימה. טל‭.09-8995536 :'‬ פתוח בימי ג‭-'‬ו' בלבד.


חריפה במיוחד. השקשוקה של נסים (צילום: יריב כץ)

 

הגורמאית

הנשיקה, זכרון יעקב

השף רונן רביב ממזג את כל הטוב בעולמות השקשוקה, ומגיש את התוצאה במסגרת הבראנץ' שלו: עלי מנגולד ורוטב עגבניות, חצילים וביצים וגם פרוסות דקות של גבינת עזים קשה, המפוזרות ממעל ביד רחבה. יחד עם חלה טרייה אין לסועד ההמום ברירה אלא לפרוץ ביפחות אושר ולהודות שיש דבר כזה שקשוקת גורמה. 59 שקל יעלה התענוג, כחלק ממנעמי הבראנץ' כולו.

 

המייסדים ‭,37‬ זכרון יעקב. טל‭.04-6390133 :'

 

התל אביבית

בנדיקט, תל אביב

ארבעה סוגי שקשוקה מוגשים במעוז ארוחות הבוקר התל אביבי. יש את האדומה הרגילה ‭44)‬ שקל‭,(‬ את זו שבאה עם נקניקיות מרגז ‭46)‬ שקל‭,(‬ את הלהיט הגדול של החצילים המטוגנים והפטה ‭47)‬ שקל) וגם את הרכש החדש: שקשוקה מטריצ'אנה ‭54)‬ שקל‭,(‬ בסגנון איטלקי, שמעורבים בה גם בייקון (שתורם לעסק טעם מעושן‭,(‬ גבינת אמנטל ופרמזן - הכל מלווה בפנכת פסטו בצד, שמומלץ לערבב פנימה בכיף. אז נכון שזה לא הנוסח המקורי של רוטב המטריצ'אנה האיטלקי, ונכון שהבייקון והפרמזן עלולים לזעזע את הטבחים מהמילואים, אבל הניסיון נחמד. כך או כך, הגרסה עם החצילים חביבה עלינו ביותר, ולא רק עלינו - היא נחשבת לאחת ממנות הדגל של המקום.‬ וכדי שלא תחשבו שסתם קורעים אתכם פה במחיר, הסכומים שתשלמו על השקשוקה יקנו לכם גם זכות לסלט, ממרחים, מאפים ושני סוגי שתייה. בתנאי שתצלחו את התור בכניסה, כמובן.

 

רוטשילד ‭,29‬ תל אביב. טל‭.03-6868657 :' ‬


ארבעה סוגים שונים. השקשוקה של בנדיקט (צילום: מיכאל קרמר)

 

הבסטיונרית

השוקה, תל אביב

הנה לכם מקום שקורא תיגר על אופנת המחבתות הפושה בארץ. בין הראשונים שפצחו בה היה דוקטור שקשוקה המפורסם, שהגיש את שקשוקותיו בתוך כלי הבישול, לתדהמת הסועדים. מאז נהו אחריו כל שקשוקיות האומה, והן מגישות לעם את עגבניותיו המבושלות במחבתות ברזל לוהטות, בניגוד לכל כלל בטיחות בסיסי. אושי ויטריאול ממסעדת השוקה החדשה שבתוך שוק הכרמל לא מתה על הז'אנר הזה. היא מעדיפה צלחות פיירקס עם שיק של סבתות רומניות. בגזרת השקשוקות מציעה השוקה, מסעדת שוק ים תיכונית, שתי גרסאות: האדומה הקלאסית והירוקה המיוחדת יותר. יש בה תרד, שום, בצל, שמנת ואגוז מוסקט, ובשלב הוספת הביצים גם קוביות פטה. תמורת 30 שקל תקבלו עם זה גם רוטב יוגורט-עירית, סלט קצוץ, זיתים, חמאה ולחם לבן או שחור. שימו רגע את הסלים בצד ובואו לטבול.

 

הכרמל 21 פינת רבי מאיר, תל אביב. טל‭.074-7016895 :'‬


מיוחדת. השקשוקה הירוקה של שוקה (צילום: מיכאל קרמר)

 

הרב לאומית

סוניה געצל שפירא, תל אביב

פיסה קטנה של טבע באמצע בועה גדולה של פיח, זה מה שמוכרת החצר של סוניה געצל המצויה בלב המאפליה של תל אביב. כיאה לעיר הגדולה, גם פה לא מסתפקים בפחות מארבע וריאציות של מחבתות. יש שקשוקה סורית ‭34)‬ שקל‭,(‬ שהיא האדומה הקלאסית, מתובלת בכמון ולא חריפה כלל. אחריה ניצבת הכנענית ‭39)‬ שקל‭,(‬ שם רומנטי ביותר לשקשוקה שממיסים בה גבינת עזים. ויש גם איטלקית ‭39)‬ שקל‭,(‬ שבה משלבים מוצרלה עם פטריות, ובבלית ‭42)‬ שקל‭,(‬ שמערבבת ירוק של תרד עם אדום קלאסי, והתוצאה כתמתמה במפתיע ונחמדת.

 

סמטה אלמונית ‭,1‬ תל אביב. טל‭.077-5261234 :'‬

 

הנותנת לפנים

הטברנה של דינו, אור יהודה

רוב הסיכויים שבאור יהודה תפרוץ מלחמת ביצים עקובת חלמונים על רקע הקביעה הזו, אבל הגיע הזמן להודות באמת: אנחנו מתים על השקשוקה בטברנה של דינו. נכון, כבודו של אפי מהשקשוקות המיתולוגיות במקומו מונח, וגם אצל יששכר באזור התעשייה חריף ונהדר, אבל רבותיי, תנו צ'אנס גם לשקשוקה של דינו. המסעדה עצמה בת 60 כמעט, בלויה למדי, וכשתיכנסו תרגישו כאילו נפלתם על גן אירועים, מינוס החתן והכלה. כיאה לטריפוליטאי, דינו מתמחה בתבשילים שהמתכון שלהם מתחיל ב"שפכו שמן לסיר, הוסיפו פפריקה ושום ועכשיו תחליטו מה לבשל‭,"‬ וכן, גם השקשוקה פה היא לא עסק לשומרי משקל, אבל מדובר במנה עזת טעמים, חריפה, מרוכזת - בקיצור: שקשוקה עם ביצים. 25 שקל תעלה לכם המנה, והגרסה למתקדמים, עם מרגז תוצרת בית, תעלה עשרה שקלים נוספים.

 

יחזקאל קזז ‭,25‬ אור יהודה. טל‭.03-5336004 ,050-5602558 :'‬

 

הנוסטלגית

ג'וי, ירושלים  

הרבה עלים מכניס השף אבירם דותן לשקשוקה שלו במסעדת ג'וי שבמושבה הגרמנית בירושלים. יש פה ריג'לה, תרד ערבי, עלי סלק וגם תרד רגיל, ועל הכל מנצחות שתי ביצים צהובות חלמון. סבתא של דותן הייתה מכינה משהו דומה בשישי בצהריים, לפני ארוחת ליל שבת, והריח היה משגע את כל בני המשפחה. דותן ניסה לשחזר את טעמי הילדות האלה, ויצא לו משהו בכלל לא רע.

 

עמק רפאים ‭,24‬ המושבה הגרמנית ירושלים. טל‭.1-599-530033 :'

 

הטוניסאית

פינת הסנדוויץ' הטוניסאי, אשדוד

למוריס סיטבון מאשדוד יש טכניקת שקשוקה ייחודית: הוא מבשל גמבות, עגבניות, ראשי שום ותבלינים, ואחר כך טוחן הכל. את רמת החריפות הוא מכוון בשניות לפי טעמכם האישי וליד הצלחת, כמו טוניסאי גאה, הוא מגיש צלוחיות עם טונה, אריסה ולימון כבוש. אפשר בבגט ‭18)‬ שקל) או בצלחת עם כל התוספות ‭30)‬ שקל‭,(‬ ואפילו - שימו לב לחידוש המהדהד - בחמגשית, לקחת הביתה או לעבודה.

 

מרכז א‭,'‬ רחוב רוגוזין, חנות מס' ‭,5‬ אשדוד. טל‭.08-8567161 :'‬

 

הדרומית

מלך הפלאפל, שדרות

הרבה אנשים בארץ מכינים שקשוקה, אבל לא הרבה זכו להאכיל בהן את השף סטפן. איציק ביטון, מלך הפלאפל של שדרות, האכיל את כל צוותי הטלוויזיות בשקשוקות בימי שלום ובעיקר בימי מלחמה, כולל ביקור של השף הצרפתי השרמנטי. ביטון מכין גם שניצל אליפות, פלאפל סוף הדרך וצ'יפס ליגה, שסוד מקצועי מונע ממנו, לדבריו, לפרט את מהות אלוהיותו (רמז: הוא טובל אותו בקמח‭.(‬ סטפן טעם מהמבחר - והתעלף. גם אריאל שרון היה צרכן נלהב של הפלאפל שלו, וכיוון שלכל כדור יש כתובת, הכדורים המטוגנים של ביטון נשלחו לחוות השקמים באופן שוטף. השקשוקה פה היא פרי מתכון ותיק, עוד מבית אמא שהיא בכלל מרוקאית. 15 שקל בפיתה או בבגט, 20 בצלחת - ואז יצורפו לה גם חמישהשישה סוגי סלטים. הרוב פה אוהב את הביצים עשויות כהלכה ולא נוזליות ומרטטות, וביטון לא מתווכח.

 

בן יהודה ‭,10‬ שדרות. טל‭.050-6593003 :'‬


עם טוויסט. השקשוקה של רולדין (צילום: חנן דיאמנט)

 

הרשתית

רולדין, כל הארץ

אוקיי, ברור, שקשוקה חייבים לאכול באיזה פסז' מוזנח ומוכה זבובים בפרדס כץ, אחרי שהטבח הלא מגולח הגיר לתוכה את כל זיעתו האותנטית. אחרת זה כנראה לא זה, לא ככה? האמת, לא. בטח לא כשהשקשוקה הופקעה ממסעדות הפועלים כבר מזמן וכל בית קפה נותן בעגבניות המבושלות. חלקם עושים את זה עם תערובות מוכנות מראש, אחרים מבשלים ירקות בעצמם. הגרסה של רולדין מצאה חן בעינינו בזכות הטוויסט החמוד שהכניס לה שף הרשת, עידו רוטמן: לימון כבוש וגרגירי חומוס, שהופכים את הקומבינציה במחבת למנה מנצחת. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוחקת את רגלי הפלאפל?
צילום: איילת בן-יוסף
מומלצים