שתף קטע נבחר

החשב הכללי מכה על חטא: אנו חושבים לטווח קצר

מה תוקע את פרוייקט התפלת המים, את הקמת תחנות הכוח הפרטיות ואת הרכבת הקלה? לדברי החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, "אנחנו לא חושבים אסטרטגית קדימה, ומחפשים פתרונות מהירים וקיצורי דרך". לטענתו, גם האוצר אינו חסין מטעויות

"השקעה בתשתיות מחייבת חשיבה לטווח ארוך ואנחנו שוגים לעיתים קרובות בחשיבה לטווח קצר", כך אמר היום (ב') החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, בנאום שנשא בכנס תשתיות של מגזין דה-מארקר בתל אביב. כדי שיהיה ברור שיש בדבריו גם ביקורת עצמית, הוסיף אורן: "גם אנחנו באוצר לפעמים שוגים בזאת".

 

אורן הביא כדוגמא לטעות שנובעת מחשיבה לטווח קצר את הנושא שבו מוטחת כיום ביקורת רבה על האוצר: המחסור במים, הנובע, בין השאר, מפרוייקטים של התפלה שעוכבו בשל התנגדות האוצר. אורן ציין: "אנחנו לא חושבים מספיק אסטרטגית קדימה, וכשיש משבר אז פתאום מחפשים פתרונות מהירים ומתלוננים על הביורוקרטיה שמעכבת אותם. אומרים: "למה אין עכשיו מים?" רוצים למצוא פתרון שיביא מים כאן, עכשיו ומיד. אבל בתשתיות אין פתרונות אינסטנט ואין קיצורי דרך".

 

דוגמא אחרת בנושא, שבה קשה להאשים את האוצר, היא תוכנית החירום של חברת החשמל, הכוללת הקמה מהירה של תחנת כוח כדי למנוע מחסור בחשמל - אך בינתיים אינה יוצאת לפועל, לצד יוזמות פרטיות להקמת תחנות כוח שגם הן תקועות.

 

"בתחומי החשמל אנחנו עובדים כל הזמן עם תוכניות חירום, רוצים חשמל כאן ועכשיו, וזה לא צריך לעבוד ככה", אמר אורן, "יש גם הרבה יזמים פרטיים עם כוונות טובות שבאים ואומרים: "אני יכול להתחיל לעבוד מחר, תן לי מחיר ונצא לדרך", אבל ההחלטה בנושאים כאלה היא הרבה יותר מהחלטה על מחיר, צריך לתת הרבה הגנות וליצור הרבה רגולציות לפני שבונים תחנת כוח".

 

אורן אמר באותו נושא כי האוצר מתכוון לשנות את המדיניות באופן שיקל על הקמת תחנות כוח פרטיות וציין כי "המדינה תתן מעכשיו גיבוי להתחייבויות של חברת החשמל כלפי היח"פים (יחידות חשמל פרטיות – ת.ג). עד עכשיו היה מצב אבסורדי: עשינו מכרז ליצרן פרטי אבל בסוף חייבנו את חברת החשמל לקנות ממנו את החשמל והטלנו עליה עומס פיננסי בלתי אפשרי. מעכשיו הממשלה תהיה אחראית על ההתחייבויות מול היזמים וזה ייתן להם ביטחון שיאפשר להם לצאת לדרך".

 

אורן התייחס גם לפרוייקט תקוע נוסף - הרכבות הקלות ואמר: "גם בנושא הזה, אם נעבוד בפרטאץ' לא נצליח. גם כשיזם פרטי לוקח על עצמו פרוייקט, צריך לדאוג שמה שיוחלט יתקיים. יש פרוייקטים שלא בוצעו חמש שנים אחרי שהוחלט להקים אותם. אם פרוייקטים כאלה לא ייצאו לפועל - אנחנו נכשלנו.

 

"הפרוייקטים בנויים כך שהסיכון מתפזר בין המדינה ליזמים הפרטיים. אנחנו יודעים שיש משבר פיננסי שמקשה על היזמים אבל לא הגיוני שהמדינה תקח לבד את כל הסיכונים על עצמה. יש יזמים שנותנים הצעות לא סבירות במכרזים, ואחר כך, אחרי שהם זוכים, מתחילים לחשוב איך לשפר את התוצאה בפועל (להטות את המכרז בדיעבד לטובתם – ת.ג). לא יתכן שאחרי שמישהו הגיש הצעות שאינו יכול לממן אותן אנחנו נפתור לו את הבעיות באיצטלה של משבר פיננסי".

 

עד כמה מהווים דבריו של אורן הכרה בטעויות של האוצר ונכונות לשנות את הכיוון? אורן, שענה לשאלת ynet בעניין אחרי נאומו, אמר: "אנחנו בהחלט לא חסינים מטעויות ועשינו טעויות בעבר. מה שחשוב הוא שאנחנו לומדים ומתקנים את עצמנו כל הזמן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוקי אורן
צילום: ששון תירם
מומלצים