שתף קטע נבחר

ריסוס יתר לירקות? נסיר את הכשרות

הרב הראשי, יונה מצגר, עם יוזמה תקדימית: תישלל הכשרות למגדלי פירות וירקות המשתמשים בחומרי הדברה מסוכנים - אף שאין מדובר בעבירה על כללי הכשרות. הרב מצגר משוכנע כי המהלך יעמוד במבחן בג"ץ: "הסכנה חמורה מאיסור הכשרות - השיקול הוא הלכתי טהור"

הרבנות הראשית תשלול את תעודות הכשרות מפירות וירקות המרוססים בחומרי הדברה מעבר לכמות המותרת – כך יוזם הרב הראשי יונה מצגר. בכוונת הרב לכנס בקרוב את ועדת הכשרות ברבנות לישיבה בנושא, ולקראתה ייפגשו נציגיו גם עם הגורמים הרלוונטים במשרדי הבריאות והחקלאות. אם תאושר היוזמה יהיה זה תקדים כאשר הרבנות הראשית מציגה דרישות שאינן נוגעות לכשרות המזון כתנאי להנפקת תעודת כשרות.

  

בשבועות האחרונים מנהלת הרבנות הראשית מאבק נגד כמה חברות המגדלות ירקות עלים ללא תולעים וזוכות לכשרות מהודרת. לטענת הרב שמואל אליהו, יו"ר הוועדה לכשרות ירקות עלים ברבנות, חלקן מונעות את הימצאות התולעים ב"ריסוס חומרי הדברה בכמויות מטורפות" כלשונו, במקום בגידול בשיטות מיוחדות - מהתנאים הבסיסיים לכשרות למהדרין.

 

במסגרת מאמציו להילחם בתופעה נפגש היום (ב') הרב אליהו עם הרב הראשי מצגר והתריע בפניו כי ריסוס יתר אינו יעיל למיגור החרקים והוא מסכן את הצרכן. הוא הסביר כי חומרי ההדברה אינם מגיעים לכל נקודה בפירות והירקות עליהם הם מרוססים – ושם אכן נמצאו תולעים בנגיעוּת גבוהה, ומנגד מדובר בחומרים רעילים שבכמויות הללו אינם מוּסרים בשטיפה ביתית רגילה.

 

בתגובה גילה מצגר כי באחרונה החל לבחון את האפשרות לשלול את תעודות הכשרות מחברות או חקלאים המנסים להתמודד עם הימצאות חרקים באמצעות ריסוס יתר או בחומרי הדברה אסורים, במקום בגידול בחממות או בשיטות אחרות הפותרות את הבעיה מן השורש.

  

הרב הראשי הוסיף כי בכוונתו להעביר בקרוב החלטה בנושא בוועדת הכשרות של הרבנות הראשית, אך הדגיש כי קודם לכן יתייעץ בעניין עם הגורמים הרלוונטים במשרדי החקלאות והבריאות. ואכן, ברבנות הראשית כבר הוקם צוות מיוחד שיבחן יחד איתם את הנושא , יגבש את נהלי הכשרות החדשים ויבדוק האם ישנן דרכים להיחשף לנתונים על כמות וסוג חומרי ההדברה בכל ייבול, ובאופן שוטף.

 

והאם ההתערבות בנושא שאינו נוגע לכשרות המזון יעמוד במבחן בג"ץ? בלשכת הרב יונה מצגר אישרו את הפרטים ומודים כי מדובר בתקדים, אך יחד עם זאת מזכירים את הכלל "חמירא סכנתא מאיסורא" (הסכנה חמורה יותר מבעיית הכשרות) שלטענתם הופך את העניין ל"שיקול הלכתי טהור" – "פירות כאלה ממש מסכנות את מי שאוכל אותם. אי אפשר לתת כשרות על רעל".


פורסם לראשונה 20/07/2009 18:52

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יונה מצגר
צילום: דודי ועקנין
בלי ריסוס יתר. אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
מומלצים