שתף קטע נבחר

רה"מ לא השיג רוב ועיכב אישור הפרטת הקרקעות

דרמה במליאת הכנסת: במהלך ההצבעה לקריאה שנייה על הרפורמה להפרטת הקרקעות התברר כי לקואליציה אין רוב. יו"ר הכנסת הודיע לקול תשואות הח"כים: ההצבעה נדחית

הישג לאופוזיציה: הקואליציה לא הצליחה אחר הצהריים (יום ד') להשיג רוב והחליטה לעצור את ההצבעה על חוק הפרטת הקרקעות במנהל מקרקעי ישראל. כשיו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, הכריז על דחיית ההצבעה הגיבו חברי כנסת במחיאות כפיים. ח"כ שלי יחימוביץ אמרה לאחר מעשה כי "זהו ניצחון האידאלים על האינטרסים". ההצבעה תתקיים לא לפני יום רביעי בשבוע הבא.

 

במשך למעלה משעה התקיים דיון סוער במליאת הכנסת, כשמאחורי הקלעים ניסו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובכירים בקואליציה להשפיע על חברי כנסת מהבית היהודי ומהעבודה - וגם מהליכוד להצביע בעד החוק.

מחאה נגד החוק
מתנגדי הרפורמה במינהל הפגינו מול הכנסת / תני גולדשטיין
כ-450 איש מחו נגד הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל ואחזו שלטים: "ביבי וברק מוכרים את קרקעות המדינה". בקרב הנואמים בהפגנה היו ח"כים ממפלגות השמאל והימין
לכתבה המלאה

אמנם, הקואליציה שרדה את ההצבעות הראשונות על ההסתייגויות לפני ההצבעה על הקריאה השנייה.

 

סעיף המחלוקת הגדול ביותר בגינו "מרדו" לא מעט גורמים בקואליציה בהצעת החוק, עוסק במתן הבעלות על הקרקע. ח"כ כרמל שאמה העלה מחדש הצעה שכבר נדונה בעבר: חכירה ל-999 שנה במקום מתן בעלות. "מדובר בחכירה צמיתה שכולם יוכלו לחיות איתה", אמר.

  

ההסתייגות הראשונה של מרצ נדחתה על חודו של קול - 48 התנגדו לה ו-47 תמכו בה. גם ההסתייגות השנייה נדחתה ברוב של שני קולות. במהלך ההצבעה על ההסתייגות השנייה יצא נתניהו אל מחוץ למליאה. בקואליציה הבינו כי בהמשך ההצבעות לא יהיה לה רוב ולכן החליטה לבקש לדחות את המשך ההצבעה. 

 

ריבלין קצב זמן - אטיאס משך אותו

לפני ההצבעות עמד שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, על דוכן הנואמים. חברי כנסת מהאופוזיציה הפריעו לו שוב ושוב. יו"ר הכנסת זעם על משיכת הזמן והציב "דד-ליין" לקיום ההצבעה כשהודיע כי אם הממשלה לא תתחיל את ההצבעה עד 16:05 - החוק כלל לא יעלה היום. "חבל על הזמן של שני הצדדים", אמר ריבלין במליאה. לאחר מכן אמר כי הממשלה צריכה להחליט מה היא רוצה. הוא סירב לקבל את דרישת הקואליציה לצאת להפסקה והדיון נמשך.

  

ריבלין קטע את דבריו של שר השיכון והבינוי, אריאל אטיאס, במליאת הכנסת ודרש מהממשלה להחליט בהקדם האם להצביע או לא להצביע על החוק היום. יו"ר הכנסת אמר כי הוא פועל על פי ההסכמות שהושגו בין האופוזיציה לקואליציה בנושא. "אי אפשר לבוא ולומר לכנסת: את אסקופה נדרסת. הממשלה היא שביקשה להצביע על החוק היום. אטיאס יכול היה להמשיך לדבר ימים ולילות, ולספר את כל תולדות מנהל מקרקעי ישראל".

  

שטייניץ ל-ynet, אחרי התבוסה: העבודה מקבלת ולא נותנת

 

קבוצת חברי כנסת התגודדה מתחת לדוכן של ריבלין והתווכחה איתו על נוהל הדיון ועל הזמנים. לאחר שהשר אטיאס נאם במשך 35 דקות, הקציב לו יו"ר הכנסת חמש דקות נוספות. במהלך הדיון הרים ריבלין כמה פעמים את קולו. הוא גם איים להוציא את כל מי שאינו חבר כנסת מהמליאה. ריבלין הדגיש כי אין לו טענות כלפי השר. "אם לא הייתם מפריעים - כבר מזמן הייתי מוריד אותו מהדוכן", אמר. "תנו לו לסיים את הדברים".

 

ראש הממשלה נרתם למסע הלחצים

בשעות שלפני ההצבעה התברר כי כל חברי סיעת העבודה "נעלמו" מהמליאה, ולמעשה - לא אמורים להצביע על הרפורמה. חלק מחברי סיעת העבודה התקזזו, שכן החליטו להיעדר מההצבעה בעקבות לחצים כבדים שהופעלו עליהם בשבועות האחרונים.

 

השר יצחק הרצוג גישש אצל ארבעת חברי הכנסת המורדים - עמיר פרץ, יולי תמיר, איתן כבל ואופיר פינס -האם יסכימו להיעדר מהמליאה במהלך ההצבעה - וכך כל סיעת העבודה תצא החוצה ולא תצביע נגד. הארבעה סירבו לשתף פעולה.

 

ראש הממשלה נחלץ בעצמו לסייע להשגת הרוב הדרוש בהצבעה ויצא מן המליאה כדי לטפל במשבר. הוא החל בסבב שיחות טלפון דחופות והתייעצויות עם אנשיו.

 

בעבודה אומרים כי יו"ר המפלגה, אהוד ברק, שוחח עם ראש הממשלה בנושא, אולם נתניהו הבהיר כי הוא לא מתכוון לדחות את ההצבעה על הרפורמה.

בנוסף לאותה "היעלמות" מסתורית - כבר בטרם ההצבעה היה ברור כי ארבעת מתנגדיו של ברק בסיעה - עמיר פרץ, יולי תמיר, איתן כבל ואופיר פינס - מתכוונים להצביע נגד הרפורמה, וכך גם שלי יחימוביץ', אחת המתנגדות החריפות להפרטה. גורמים בכירים בסביבת יו"ר קדימה, ח"כ ציפי לבני, אמרו כי "אהוד ברח".

 

חברי הכנסת זבולון אורלב ואורי אורבך אמרו לפני ההצבעה כי הם מתכוונים להצביע נגד הרפורמה, וכך גם השר דניאל הרשקוביץ' החליט שלא לתמוך בה. מקורבי השר הרשקוביץ אמרו ל-ynet כי "מופעלים על השר לחצים אדירים מצד מקורבי ראש הממשלה, כדי שיתמוך בהצעת הרפורמה".

 

ח"כ אורלב הודה בשיחה עם ynet כי הופעלו עליו לחצים כבדים מצד מקורבי ראש הממשלה, כדי שיתמוך ברפורמה. הוא אמר: "ניסו לאיים עלי בפירוק ההסכם הקואליציוני, ואמרו לי שאם לא אתמוך בחוק, ניסן סלומיאנסקי לא יהיה חבר כנסת". אורלב הוסיף כי יתמוך בחוק אך ורק אם תתקבל הסתייגות לעניין מכירת הקרקעות.  


פורסם לראשונה 22/07/2009 15:57

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. נחלץ להשיג רוב
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. הציב "דד ליין"
צילום: גיל יוחנן
אטיאס. הוזעק למשוך זמן
צילום: אהוד קינן
מומלצים