שתף קטע נבחר

מאבקים, שקרים ומכות: הילדים הם קורבן הגירושין

עורכי הדין העוסקים בדיני משפחה נתקלים לא פעם בהורים הגוררים את ילדיהם עמוק לתוך מאבק הגירושין שלהם. בניגוד למקרה של נועה גולדרינג, מרבית המקרים לא מגיעים לכדי רצח - אך תלונות שווא, אלימות מילולית ופיזית והתעללות נפשית על גבו של ילד חסר אונים אינם מחזה נדיר

30,000. זהו, על-פי נתוני משרד הרווחה שפורסמו היום (א'), מספרם של הילדים שמשלמים מדי שנה בישראל את מחיר גירושי הוריהם. אמנם רק במקרים קיצוניים מגיעים הדברים לכדי רצח, כמו במקרה של נעה גולדרינג בת השלוש, אבל לא מעט ילדים נקלעים למרכזו של שדה הקרב המתנהל בין הוריהם, ונופלים קורבן לאלימות מילולית ואף פיזית. בתוך האש הצולבת הזו מצויים בדרך כלל גם עורכי הדין העוסקים בדיני משפחה, ולרובם זכורים לא מעט סיפורים קשים שכאלה.

 

"אנחנו רואים מקרים בהם הורים עושים שימוש בילדים במלחמה, הם לא עושים הפרדה בין הצרכים שלהם לאלה של הילדים", אומרת ל-ynet עו"ד יהודית מייזלס, בעלת משרד המתמחה בדיני משפחה. "יש מקרה שאני מטפלת בו, שבמסגרתו הייתה אלימות פיזית כלפי אחד הילדים שמזוהה עם ההורה השני. זה ילד שרצה לעבור לגור עם ההורה האחר, והופנתה כלפיו אלימות. מדובר בילד בגיל ההתבגרות שמביע רצון להתגורר עם אביו, וסמוך להבעת רצון זו הופנתה כלפיו אלימות מצד האם".

 

מייזלס מספרת גם על שימוש בתלונות שקריות במשטרה לצורך המאבקים בין ההורים. כך לדוגמא נותנת מייזלס את הדוגמא של "אמא או אבא שמגישים בשם הילד תלונות למשטרה, כדוגמה של הטרדה באיומים או התעללות מינית".

 

"האבא צועק שהאמא משוגעת"

גם לעו"ד לירז בן-שטרית כץ העוסקת בדיני משפחה, זכורים מקרים של הגשת תלונות שווא. היא נזכרת בשיחת טלפון שקיבלה באחד הלילות מלקוחה, שבעלה סירב להשיב לה את בנותיה: "היא הגישה תלונה למשטרה אך בעלה אומר: 'אני לא נותן לה את הבנות - היא משוגעת'. האישה אומרת לי: 'מה אני עושה, המשטרה לא רוצה לתת לי את הבנות'. רק אחרי שעתיים שחררו את הבנות הביתה, כל זה מול ילדות מתחת לגיל עשר שנמצאות בתחנת המשטרה ושומעות את האבא צועק שהאמא משוגעת ולא נורמלית".

 

מקרה נוסף בו טיפלה עו"ד בן-שטרית כץ היה של זוג שפתח בהליכי גירושין כשהאם כבר הייתה במערכת יחסים עם גבר אחר. "האבא, מרוב שהוא רצה להזיק ולהרע לאשה דרך הילדים, בא ואמר שככל הנראה התעללו בילדה מינית בבית ושהיא התחילה לראות סרטים עם אופי מיני. האבא פשוט אמר שהם מתעללים בקטינה ועושים בה מעשים מגונים. אנחנו הרחקנו אותו מהקטינה משום שהבנו שהוא מנסה להשתמש בה - וזה נפסק". לדבריה, במקרה הזה נשלחו שני ההורים לבדיקת מסוגלות הורית, שבה הוכח שהתלונות נגד האם שקריות. "זה דבר שהוא מאוד שכיח שההורים משתמשים בילדים ככלי ניגוח על מנת לקדם אינטרסים כלכליים ואחרים - על גבם של הילדים".

 

"הפתרון טמון בראש ובראשונה בחינוך משפטי" סבורה מייזלס.

"כל השחקנים בשדה הזה - הן השופטים והן עורכי הדין - צריכים להעביר מסר מחנך להורים הנמצאים בסכסוך שלא לעשות שימוש בילדיהם כחלק ממלחמת הגירושין. יש לזכור שגם מאבקי כוח סביב הסדרי ראייה, העתקות חד-צדדית של מקום מגורי הילד ללא התייעצות עם ההורה האחר, וקבלת החלטות באופן חד-צדדי - הן כולן דוגמאות להתנהגויות המנוגדות לטובת הילדים הדורשות גינוי משפטי".

 

לדברי הקרימינולוגית פרופסור שרה בן-דוד, מקרה גולדרינג שונה ממקרי רצח דומים הזכורים בציבור. "היה לנו את אלי פימשטיין אבל הוא הציג את עצמו כמסכן ואומלל. המקרה הזה דומה יותר למקרים של גברים שרוצחים את נשיהם כשהן רוצות להיפרד". פרופסור שמחה (פרדי) לנדאו מהמכון לקרימינולוגיה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, בגלל נדירות המקרים - קשה לצייר פרופיל ברור להורים הרוצחים את ילדיהם. "כיוון שאירועים כאלה הם כל-כך נדירים קורות 'פשלות'. בדיעבד נזכרים שהילדה אמרה שהיא פוחדת להיות עם אבא. מאות ילדים אומרים זאת ולא קורה כלום. הפעם זה היה פטאלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד בן-שטרית כץ
עו"ד מייזלס
צילום: יוסי זליגר
מומלצים